Újabb COVID-kórházat nyithatnak Pécsett, az egykori Honvéd Kórházban alakíthatnak ki COVID-részleget a túlterheltség miatt, sőt már meg is kezdték annak előkészítését, értesült a hírről elsőként a Szabad Pécs. Úgy tudjuk, több megyéből is Pécsre szállították a betegeket, mert másutt még rosszabb a helyzet.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz egészségügyi kormányzat döntése értelmében az igazán súlyos, komoly ellátást igénylő koronavírusos betegeket a régióból, így még az egyetemi klinikai központtal rendelkező Pécsről is Szekszárdra szállították. Aztán később már Dunaújvárosba, majd Székesfehérvárra is kerültek betegek lapunk nem hivatalos, de megbízható információi szerint. Sőt, volt olyan is, hogy Zalaegerszegre vittek pécsi koronavírusos beteget. Mára azonban ez megváltozott, sőt, Vas, Zala és Somogy megyéből is hoztak ellátásra szoruló koronavírusos betegeket Pécsre az elmúlt napokban, éppen azért, mert másutt már nem tudták őket fogadni, mondják forrásaink.

Ez persze nem azt jelenti feltétlenül, hogy folyamatosan telítettek a tágabb értelemben vett régióban lévő városok kórházai, de sajnos sokkal jobb mostanában várhatóan nem, lesz a helyzet. A biztos persze az, hogy most már Pécsett is gondok vannak, vagy legalábbis gondok lehetnek a kapacitással, azaz nem csak az a kérdés, hogy meddig tudunk fogadni ilyen messziről érkező koronás betegeket, hanem hogy meddig lesz elég egyáltalán a volt Megyei Kórház.

A Szabad Pécs ugyanis már korábban, néhány napja értesült arról, hogy a Kertvárosban, a volt Honvéd Kórházban is új koronavírus ellátó nyílhat. Minderről megkérdeztük a Pécsi Tudományegyetemet csütörtökön délután, akik vélhetően a kormányzati tájékoztatási központnak küldték tovább levelünket, ahogyan azt korábban is tették az előírtak szerint. A levelün azonban valahol elakadhatott, mert választ mostanáig nem kaptunk.

(Persze, nem első és nem is második alkalommal történik a koronavírus-járvány kitörése óta, hogy a járvánnyal kapcsolatban, közérdekű, fontos ügyben feltett kérdéseink “elakadnak” a Fidesz-kormány által felügyelt szerveknél. És olyan is volt már, hogy aztán ugyanaz a téma hirtelen megjelent Fidesz-közeli lapokban.)

De lesz-e elég ember, aki ellássa a koronás betegeket a Honvéd Kórházban?

Sem arra a kérdésünkre nem jött válasz, hogy mikor nyithatják meg az új egységet, s mikorra érhetik el a jelenlegi kapacitásuk maximumát a volt Megyei Kórházban, sem arra, hogy lesz-e elegendő ember, elegendő orvos és ápoló, akik az újonnan megnyíló koronavírus-részlegben dolgoznak majd. Illetve, ha lesz is, ők mennyire lesznek leterheltek, és honnan vezénylik majd át oda őket.

Az elmúlt napokban ugyanis a volt Honvéd Kórház újranyitása kapcsán, illetve a jelentősen megnövekvő beteglétszám miatt több, ma is az egészségügyben dolgozó orvossal és ápolóval beszéltünk, és azt mondták, hogy nem jó a helyzet. Az eleve leterhelt és fáradt ápolók és orvosok közül ugyanis többen is felmondtak (és tervezik benyújtani felmondásukat) Pécsett is, többségében ápolók, mert az egészségügyi bérekre és pótlékokra vonatkozó új szabályozásnak a megkérdezettek egy része szerint egyértelműen vannak vesztesei. Azok a fiatalabb, kevesebb évvel rendelkezők, akik viszonylag sokat ügyeltek, éjszaka is, ünnepnapokon is, így a nettó fizetésük érzékelhetően magasabb volt, mint amit a bruttó bérük önmagában mutatott. Most megemelik az ő bérüket is, de miután sem másodállást nem vállalhatnak, sem – és ez az igazán fájó sokaknak – pótlékokat nem fizetnek nekik többé (időszakosan lesznek pluszpénzek, de nem havi, nagyjából azért a változó összegek ellenére is kiszámítható pótlékokkal emelt jövedelemről van szó) az ügyeletért, többen is úgy kalkuláltak, hogy végül haza kevesebbet tudnak majd vinni, akár több tízezer forinttal is havonta, így inkább más állás után néztek.

Információink szerint csak a pécsi (eredeti) sürgősségin több tíz munkatárs hiányzik, akiket más osztályokról odavezényelt munkaerővel igyekeznek pótolni, akik persze adott esetben akár nagyobb rutinnal is rendelkezhetnek, régebb óta is dolgozhatnak akár az egészségügyben, de nem feltétlenül teljesen ugyanazt a munkát végezték és végzik, nem ugyanazokat a műszereket kell használniuk, stb. Persze, ez nyilván az idővel változik, de arra többen is kíváncsiak voltak, hogy vajon kik fognak majd a Honvéd Kórházban dolgozni és a gépeket üzemeltetni, amikor a meglévő egységekben is emberhiány van, mint arra már utaltunk. Úgy tudjuk, hogy erre az lehet a megoldás, hogy ha kell más területekről és intézményekből, azaz akár a klinikai kontingensen kívülről is hozhatnak, vezényelhetnek majd embereket, ha valóban szükéges lesz az új részleg megnyitása Pécsett. Amire tehát a korábbi hírekkel ellentétben nem az Expo Centerben kerül sor, ahol például koronavírus-mintavételek is történtek. Habár, mint arra péntek reggeli Kossuth Rádió-s interjújában Orbán Viktor utalt is, arra a verzióra is fel kell készülniük, hogy akár már december elejére nem lesz hely a kórházakban, de külső ellátó helyeket akkor is nyithatnak majd.

Az egykori szemészet és volt sürgősségi aulájában van a COVID-sürgősségi

Jelenleg, mint megírtuk, nem csak a már tavasszal megnyitott, s azóta folymatosan működő Koronavírus Ellátó Központ üzemel a volt Megyei Kórházban, hanem a KEK sürgősségi osztályát is itt rendezték be, sőt a szűrőkamiont is ismét felállították a Garay utcából nyíló Szendrey Júlia utcai bejáratnál. Információink szerint itt, ennek az új épületszárnynak az aulájában nyitották meg a KEK sürgősségi részlegét, első körben mintegy 30-32 ággyal és 5-6 lélegeztetőgéppel. Az új szárny emeletén lévő osztályokon (azaz kb. az egykori szülészeten) nyilvánvalóan további ágyak és lélegeztetőgépek állnak rendelkezésre a már ápolásra és kórházi ellátásra szoruló koronás betegeknek. Alapvetően ezek azok, amelyek megtelhetnek, és amelyekhez hasonló osztályt alakíthatnak ki a volt Honvéd Kórházban is, az Akác utcában.

Fontos, hogy itt, azaz a volt Megyei Kórházban látják el a koronavírus-gyanús tünetekkel érkező járóbetegeket is, azaz minden olyan már jól ismert tünettel, amely koronavírusra utalhat, sőt, minden influenzaszerű tünettel is ide, és nem a volt 400 ágyasban működő SBO-ra kell menni. Alapvetően a mentők is ide szállítják már ezeket a betegeket.

A tünetek jelentkezése esetén a háziorvost kell értesíteni (súlyosabb esetben természetesen a mentőket kell hívni), elviekben ő fogja azt mondani, hogy mi a teendő.

Címkék:
KategóriákMETÁL