Az esetről a Siklósi Hírek és az ATV Híradója is beszámolt. Egy nonprofit kft-ként működő magánvállalkozás által üzemeltetetett intézménybe, a magyarbólyi idősek otthonába került be a fertőzés. Többeket kórházba szállítottak, heten pedig “egyéb más megbetegedés” folytán elhunytak.

A cikk a hirdetés után folytatódikSzinte mindenki koronavírusos egy Baranya megyei idősotthonban Magyarbólyban, írja az ATV híroldala. Az esetről a Siklósi Hírek oldalán még bővebben olvashatunk.

Több dolgozó is koronavírusos lett, ők karanténba kerültek. Az intézményt egy magánvállalkozás működteti. Ugyanaz a nonprofit kft., amely Harkányban is üzemeltet idősotthont, és amely tavaly januártól átvette a siklósi önkormányzattól a nagy múltú máriagyűdi szociális otthon üzemeltetését is. Ők azt közölték, hogy mindent megtesznek a lakók védelme érdekében és rendszeresen fertőtlenítik az épületet.

A Siklósi Híreknek nyilatkozott Franyó-Varga Letícia, a fenntartó Centomilla NKft. ügyvezetője, aki elmondta, hogy nem került veszélybe a lakók ellátása, mert a betegségük miatt karanténba rendelt munkatársaik helyett a máriagyűdi otthonból irányítottak át dolgozókat. Hétfőn az otthon tíz dolgozója újabb tesztelésen esett át, mindannyian negatív tesztet produkáltak, a karanténkötelezettségüket feloldották, így munkába tudnak állni.

A sajtóinformációk szerint a magyarbólyi otthonban a bentlakó 42 gondozottból legalább 35 főt pozitívra teszteltek koronavírusra, s többeket már kórházba is szállítottak a tüneteik miatt. A Siklósi Híreknek Franyó-Varga Letícia azt mondta, hogy nyolc fő van jelenleg kórházban, heten viszont elhunytak “egyéb más krónikus megbetegedés folytán”. Az intézményben maradt ellátottak (megj.: a fentiek szerint valószínűleg 27 fő, akik közül heten lehetnek, akik végig negatívak voltak) viszont tünetmentesek, a hét folyamán újabb teszteket vásárolnak, és ismételt szűrést terveznek. A teszteket saját költségükön végzik, az intézmény fertőtlenítése folyamatos, a szükséges védőeszközök a dolgozók és a lakók rendelkezésére állnak.

A fenntartót a Szabad Pécs is megkereste, amennyiben a korábbiakhoz képest új információkat kapunk tőlük, frissítjük cikkünket.

Frissítés 07.25

Válaszolt a Szabad Pécs megkeresésére a magyarbólyi otthonz üzemeltető nonprofit cég vezetője, Franyó-Varga Letícia. Megerősítette, hogy a magyarbólyi intézményük nem tudta elkerülni a vírus bejutását. A 42 fő gondozottból 35 fő tesztje lett pozitív, illetve az ott dolgozók 100 %-a megfertőződöt. Nekünk is leírta, hogy mind az ellátottak, mind a dolgozók tesztelését saját költségükön végezték el, annak érdekében, hogy a fertőzés terjedését megakadályozzuk, s hogy az intézmény fertőtlenítése folyamatosan megtörténik, a védőeszközök a dolgozók és a lakók rendelkezésére állnak folyamatosan és megfelelő mennyiségben. 

A kieső dolgozók helyett a máriagyűdi intézményünkből átcsoportosított dolgozóknak ezúton is köszönte, hogy a bajban önzetlen módon segítettek. Mint írta, abban a szerencsés helyzetben vannak más hasonló nehéz helyzetbe került intézményekkel ellentétben, hogy erre az átcsoportosításra volt lehetőségük, ezt meg tudtuk tenni, és ezáltal az  intézményben maradt lakók ellátása nem került veszélybe. A cégvezető minden további, fent már idézett nyilatkozatát is megerősítette lapunknak.

KategóriákMETÁL