Mellár Tamás független országgyűlési képviselő (Párbeszéd-frakció) alapította és vezeti a Mindenki Pécsért Egyesületet, amelynek alapító tagja és jelenleg is tagja Péterffy Attila. A Mindenki Pécsért jelölte őt polgármesternek a 2019-es önkormányzati választásra. Az elnökségnek (is) sok volt azonban az, hogy a veszélyhelyzetben Péterffy alpolgármesteri kinevezésről döntött.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Mindenki Pécsért szerint Péterffy visszaélt a veszélyhelyzeti jogkörével az MSZP-s Nyőgéri Lajos alpolgármesterré való kinevezésével.

Szerintük a válság sújtotta családok és hátrányos helyzetű pécsi polgárok megsegítésére kellene fordítani azokat a milliókat, amelyeket a harmadik alpolgármester számára fognak kifizetni.

Arra szólították fel Péterffyt, hogy mielőtt betöltetné, bocsássa minősített többséget igénylő szavazásra a harmadik alpolgármesteri státusz létrehozását, nyilván csak a rendkívüli állapot megszűnése utáni első közgyűlésen.

„Nyilatkozat

A Mindenki Pécsért Egyesület, amely a 2019. évi önkormányzati választásoknál a pécsi ellenzéki pártok közös indulásának a gyűjtőszervezete volt, a következő nyilatkozatot teszi.

A súlyos járványügyi helyzetben és a nyomában kialakult gazdasági válság közepette, amikor az önkormányzatok felhasználható forrásai drasztikusan lecsökkentek, s miközben a jogos támogatási igények jelentősen emelkedtek, indokolatlannak és kifejezetten károsnak tartjuk azt, hogy a város polgármestere – kihasználva a rendkívüli helyzetet – egy újabb alpolgármesteri státuszt hozott létre.

Meggyőződésünk, hogy sokkal inkább a válság sújtotta családok és hátrányos helyzetű pécsi polgárok megsegítésére kellene fordítani azokat a milliókat, amelyeket a harmadik alpolgármester számára fognak majd kifizetni a városházán.

Mérvadó jogértelmezések szerint a pécsi polgármester visszaélt a szükségállapot által ráruházott egyszemélyű döntési jogával, mert ez az intézkedése nem a válság enyhítésére szolgál. Ezért arra szólítjuk fel Péterffy Attila polgármester urat, hogy a rendkívüli állapot megszűnése utáni első közgyűlésen bocsássa szavazásra a harmadik alpolgármesteri státusz létrehozását és csak akkor kezdeményezze a státusz betöltését, ha azt a közgyűlés minősített többséggel elfogadja.

A Mindenki Pécsért Egyesület azért alakult, hogy elősegítse a tiszta közéletet, a demokratikus viszonyok megerősödését és a város polgárainak anyagi és szellemi gyarapodását. Úgy látjuk, hogy az Egyesületünk színeiben indult és megválasztott polgármester ezen intézkedése veszélyezteti a fent említett céljainkat, ezért emeltük fel szavunkat és adtuk ki ezt a nyilatkozatot.

Pécs, 2020. december 11.

A Mindenki Pécsért Elnöksége”

KategóriákMETÁL