Gyurcsány Ferenc a magyar politikai élet legkorruptabb figurája, többek közt ez is elhangzott a kormány részéről az év utolsó Kormányinfóján, amit kedden Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tartott.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Az egyik legfontosabb, gyakorlati, de időbeliségét nézve az egyik legtávolabbi információ az volt, hogy lesz Magyarországon is oltási könyv, ami egy elég fontos irat lesz. A tömeges oltás megkezdésével állítják ki az elsőket, és bizonyos, hogy ez a dokumentum Európában, és idehaza is különbséget jelent majd a már beoltottak és a még be nem oltottak között – azaz előnyben részesíti majd azokat, akik már védettek az oltás által.

Az oltás ingyenes és önkéntes, és lehet rá regisztrálni (adataink megadásával), de azt ígérik, hogy azok biztosan kapnak oltást, akik regisztráltak. Gulyás Gergely arra biztatott, hogy mindenki regisztráljon a vakcinára. A cél, hogy a lakosság 60 százaléka beoltassa magát.

Gulyás Gergely azt mondta, úgy tűnik, a fertőzéseket illetően túl vagyunk a járvány második hullámának csúcspontján.

A veszélyhelyzet 2021. február 7-éig van elrendelve, de szükség esetén ezt a kormány javaslatára a parlament meghosszabbíthatja. Nem mindegy e szemontból sem, hogy mikor kezdhetik meg a tömeges oltást. Az egészségügyi készültségről Orbán már korábban azt mondta, hogy azt szerinte 2021 végéig fenn kell tartani, de Gulyásék szerint önmagában az már nem lesz hatással a mindennapi életre.

Az első 5500 Pfizer-vakcina már megérkezett, elsőként „az első vonalban dolgozó” egészségügyisek kaphatják meg, az oltás december 27-én kezdődik, Budapesten. A következő szállítmány addig várhatóan nem is érkezik meg hazánkba. Magyarország 17,5 millió oltásra szerződött le, amibe a közös uniós beszerzés is beletartozik, de a kormány kínai és orosz gyártókkal is tárgyal – a kínai vakcinát már használják Kínán kívül is, de itthon még tart az engedélyezése.

A kormány mérlegelte a szentestei lazítást, és úgy látták, ha egy családi rendezvény nem este nyolcig, hanem tovább, akár órákkal tovább tart, az már nem növeli érdemben a fertőzés kockázatát. Mindemellett éjféli misére is sokan szeretnének menni, aminek a lehetőségét nem akarták elvenni, közölte Gulyás.

Beszéltek a jövő évei iparűzési adóra vonatkozó döntésről is. Annak megfelezése kb. 150 milliárd forintot hagy a kkv-ék és egyéni vállalkozók zsebében. A pénz tehát az embereknél marad – hangsúloyzta Gulyás Gergely. Szerintük Karácsony Gergely szeret kormányt bíráló politikai nyilatkozatokat teni, most is ezt tette, miközben az iparűzési adóbevétele Budapestnek jelentősen nőtt az elmúlt 8-10 évben – azaz a felezéssel is megkapják Gulyásék szerint azt a szintet kb., ami akkoriban, azaz évekkel korábban volt. Budapesten ráadásul sok a nagy cég, ami a fővárosnak adózik. Gulyás azt is kiemelte, hogy Budapestnek rengeteg megtakarítása van, az egyik legjobb helyzetben lévő önkormányzta, azaz szerintük ezt ki tudják, ki kellene tudniuk gazdálkodni.

A kormány pedig nem hiszi azt, hogy a nem-kormánypárti polgármesterek rosszabbul gazdálkodnak kormánypárti társaikénál, márpedig utóbbiak nem jeleztek olyasmit, hogy ne tudnák kigazdálkodni a kiesést. A kormány ellenben mindenkivel kész tárgyalni.

KategóriákMETÁL