A kormány (értsd: Orbán Viktor) úgy döntött, hogy néhány fideszes nagyvárost ajándékoz meg milliárdokkal karácsonyra az év végén, az ellenzéki vezetésűeket pedig mellőzi. Most pedig Kásler Miklós döntött úgy, hogy a regionális könyvtári központok listájából kihagyja Pécset, Miskolcot és Szegedet. Lehetséges, hogy mindez már 2022-ről szól.

A cikk a hirdetés után folytatódikMagyarország már nem demokrácia – ez volt a címe annak a cikknek, amely egész évben a legolvasottabb, nem a COVID-ról szóló írása lett a világ egyik legismertebb politikai magazinja, a Politico európai kiadásának.

A cikk a Freedom House nevű nemzetközi civil szervezet jelentésére alapul. Az 1941-ben, az Egyesült Államok kormánya által alapított Freedom House a világ egyik legismertebb és legelismertebb nem kormányzati szervezete, amely a demokrácia, a politikai és az emberi szabadságjogok helyzetének kutatásával foglalkozik.

 A Freedom House 2019-es jelentése Magyarországot a félig szilárd demokrácia kategóriájából átminősítette “hibrid rezsimmé”, amint annak idején ezt a 444 megírta.

A Freedom House azt írja a hibrid rezsimekről, hogy azokban ugyan tartanak választásokat, de a demokratikus intézmények törékenyek, és alapvető kihívások elé állítják a politikai és polgári szabadságjogokat.

A legutóbbi jelentésben a Freedom House még Magyarországra is félig szilárd, 2015 előtt pedig szilárd demokráciaként tekintett. Arra, hogy ilyen kis időtartamon, néhány éven belül két kategóriát essen egy ország minősítése, még nem volt példa az elmúlt 25 évben, amióta a Freedom House rendszeresen ad ki jelentést a világ országairól.

Többször is szóltunk arról, hogy a 2014-es országgyűlési választások után az Orbán-rezsim hogyan kapcsolt mind nagyobb sebességbe a demokratikus alapjogok és a sajtószabadság csorbításában, miként torzította a sajtópiacot, milyen közvetlen vagy közvetett kormányzati lépések vezettek oda, hogy az orbánista kormány a gyakorlatban szűkíteni tudta a széleskörű információkhoz való hozzáférés lehetőségét az ország egy jelentős részén.

Mindezekhez jött hozzá az állami közpénzmilliárdokkal tüzelt folyamatos, hol Soros György, hol uniós vezetők vagy éppen az EU (=Brüsszel) elleni gyűlöletkampány. Nem beszélve a kormánynak nem tetsző magyar civil szervezetek, illetve a menekültek és bevándorlók ellen gerjesztett indulatokról, a tökéletes ellenségkép-gyártásról.

Orbán Viktor egy igazán veszélyes kormányról

Orbán Viktor egy igazán veszélyes kormányról – Coub – The Biggest Video Meme Platform by Attila Babos

Habár Orbán Viktor a tavaly őszi, a Fidesz szempontjából minimum kisebb vereséggel, s még nagyobb figyelmeztetéssel felérő önkormányzati választás után ritkán látható zavarában arról beszélt, hogy majd együttműködnek az ellenzéki városokkal is, mára kiderült, hogy ez is nyilvánvaló hazugság volt. Egy a sok közül.

Egy embertől, aki elhíresült arról is, hogy tévékamerákba mondta, hogy ő még az életben nem hazudott, miközben egy teljes kampányt épített kamu dakota közmondásokra.

Boldog karácsonyt! Good Night, and Good Luck!

Boldog karácsonyt! Good Night, and Good Luck! – Coub – The Biggest Video Meme Platform by Attila Babos

Vagy amikor éppen az volt az érdeke, hogy olcsó zakóban, flanelingben luxuskormányozza és bankárkormányozza a 2002-ben a Fideszt leváltó MSZP-SZDSZ kormányt a szép öltönyökben és drága órákban járó politikusok miatt, akkor azt tette meg szemrebbenés nélkül.

Ma pedig a Fideszben kikérik maguknak, ha a helikopterezésekről, luxusjachtozásokról, Mészáros Lőrinc gazdagodásáról, vagy a goromba Orbán-apuka méregdrága, de az állami beszerzéseknek mégsem túl drága bányáiról kérdezik őket.

Szijjarto Evidence

Szijjarto Evidence – Coub – The Biggest Video Meme Platform by Attila Babos

Amúgy tényleg rendjén van az, hogy Orbán-apuka és Tiborcz-vő állami és önkormányzati megrendelésekhez juthat?

Japánban a közlekedési miniszter egy vonat, ott jelentősebbnek mondható késése után is lemond, egyetlen súlyosabb balesetet követően viszont zicher, hogy nem marad a székében.

Magyarországon a koronavírus-járvány kezelése kommunikációban igencsak látványos volt, de a konkrét ellenőrizhetősége igencsak nehézkes. Azt viszont látjuk, hogy az ország lakosságához viszonyított halálozások száma elképesztően magas.

Ráadásul ez nem fokozatosan jött össze, és nem is a járvány elején, hanem fél évvel azt követően, hogy hazánkba is betört. Miközben azt hallottuk folyton folyvást, hogy a kormány mennyire felkészült a védekezésre.

Arról nem is beszélve, hogy egy magát kereszténydemokratának tartó politikus a Boldog karácsonnyal viccelődve nem válaszol neki feltett érdemi, sokakat érdeklő és normális helyeken nyilvánosságot élvező válaszokat váró kérdésekre. Vagy, hogy simán, ugyanilyen szemrebbenés nélkül hazudva állíthat olyat a magyar miniszterelnök, hogy ő bizony évtizedek óta jár, ruccan ki különrepülővel futballmérkőzésekre.

Orbán, Szijjártó, Rogán: Ahová megyünk, ott nincs szükség utakra

Orbán, Szijjártó, Rogán: Ahová megyünk, ott nincs szükség utakra – Coub – The Biggest Video Meme Platform by Attila Babos

A miniszterelnök és a mögötte loholó kormánya a hatalomgyakorlásban mára eljutott oda, hogy kénye-kedve szerint osztogat támogatásokat egyeseknek és tart vissza másoktól. És jól látható, hogy vagy ez az elvárás a hatalom más szereplői felé, vagy önjáró módon gondolkodnak így a miniszterelnök mintáit követve.

Szakmaiságnak és észérveknek a nyomát sem lehet felfedezni abban, hogy nálunk az önkormányzatoktól elvonnak a járványhelyzetben, majd ismét elvonnak, majd ismét elvonnak, miközben bizonytalan, hogy a szűkítéseknek, elvonásoknak lesz-e ellentételezése. Vagy, ha ismerhető, akkor csak egy bizonyos körnek, egy másiknak meg nem. És egészen véletlenül a bizonytalanságban tartott települések közt nagy számban fedezhetők fel azok, ahol nyert az ellenzék, és ahol hangos győzelmek születtek.

Orbán: Mindenki megnyugodhat

Orbán: Mindenki megnyugodhat – Coub – The Biggest Video Meme Platform by Attila Babos

Majd azt látjuk, hogy a kormánydöntés ellen addig szót emelő fideszes vezetők is elhallgatnak és egyetértenek a miniszterelnökkel. Majd pár nap múlva azt látjuk, hogy a nagyobb városok, és mily meglepő, csak fideszes vezetésű városok milyen szép karácsonyi ajándékot, sok-sok pénzt kaptak a … ki tudja, mire. Mert mondtuk, észérveket, logikát, egyenlő jogokat ne is keressen senki ezekben a döntésekben. Pártpolitikai érveket annál inkább. Vannak a fideszesek, az ővéik, és vannak a mások.

És a korábban hangoskodó, bírálatot gyakorló fideszes vezetők elhallgatnak, még szomorúbb, hogy az elnyomott városokban “működő” fideszes politikusok viszont vagy nem mernek megszólalni, kiállni az ővéikért (aka. kussolnak), vagy pedig még bólogatójánosokat is játszanak, és jó képet vágnak az egészhez.

A legújabb hír pedig az, hogy a minap Kásler-miniszter megnevezte a regionális könyvtárak városait, amibe nem került be Pécs, Miskolc vagy Szeged. Pedig hatot is kijelölhetett volna a miniszter, de csak három fideszes vezetésű várost jelölt meg, Debrecent, Győrt és Kecskemétet. Pécs könyvtára is Kecskemét alá fog tartozni.

Mind Szeged, mind Miskolc, mind Pécs jóval nagyobb települések, s kulturális, történelmi és tudományos szempontból sem vetekedhet velük sem Győr, sem Kecskemét. Pécs esetében ez a döntés többszörösen szimbolikus is, hiszen a 2010-es Európa Kulturális Program fókuszában Pécs mint kulturális decentrum állt. S az egyik nagy építési program éppen egy nagy, összevont, modern, XXI. századi városi-megyei-egyetemi könyvtár, a Tudásközpont megépítése volt.

Orbán Viktorék legújabb döntései úgy tűnik, hogy már 2022-nek szólnak. Úgy tűnik, Orbánék arra szavaztak, hogy a megfélemlítés és az időben elkezdett megfélemlítés, legjobb esetben is a húzd meg-ereszd el-taktika lesz a jó módszer.

Azzal viszont talán nem számoltak, hogy az egységbe álló ellenzék formálódó képe, az egyre másra felszínre bukó nagy fideszes botrányok (Kaleta, Szájer, Borkai) és a szomorú COVID-adatok mellett lehet még egy másik, talán a felsoroltaknál jelentősebb oka is annak, hogy a Fidesz hosszú évek óta meglévő nagy előnye jelentősen csökkent, majd el is olvadt a közvéleménykutatások szerint.

És ez éppenhogy az, hogy az embereknek esetleg mégiscsak elegük lett a hatalmi arroganciából, a képmutatásból, a korrupcióból, a közpénzszivattyúból, az Orbán Viktor Részvénytársaságból.

KategóriákPUNK