Időt és energiát áldoztak, de pórul jártak, az ördögnek tartozhattak egy úttal azon olvasóink, akik állításuk szerint az elmúlt hetekben jártak a pécsi hulladékudvarok valamelyikében, hogy leadják a már kidobásra ítélt autógumijukat. Az önkormányzati cég által fenntartott  helyeken azonban az átvétel helyett ajtót mutattak nekik. A Biokom szerint ez csak egy átmeneti időszakban volt jellemző.

A cikk a hirdetés után folytatódik– Ön szerint miért van tele az erdő illegálisan, sokfelé eldobált szeméttel? És miért látni egyre több használt gumiabroncsot, ami az erdőbe hajítottak – tett fel rögtön két kérdést is az a férfi, aki nemrég, néhány hete az egyik pécsi hulladékudvarban járt, hogy leadja az általa már megsemmisítésre ítélt négy gumiabroncsot, de nem volt sikeres a próbálkozása. Az, hogy tényleg mostanában nőtt-e meg az illegális lerakás, nem tudjuk, de a férfit a pécsi hulladékudvarból valóban elhajtották, pedig nemcsak környezet-, de céltudatosan és felkészülten, papírokkal, számlával, igazolvánnyal érkezett. Azt mondták neki ugyanakkor, hogy már így is sok a gumihulladék náluk, illetve ők sem tudják azt továbbadni, ami az elmúlt években felgyülemlett náluk.

Olvasónk azért kérdezett vissza a fenti replikával, mert előtte arról érdeklődtem, hogy mit csinált azt követően, hogy igazolva magát és a számlái befizetését az abroncsokat nem vették át tőle. Azt mondta, először is meglepődött, majd bevillant a fejébe, hogy a Mecsek erdeiben időnként eldobált abroncsokat is látott, nem is keveset. Habár azt persze nem tudja, mióta van mindez, hogy elhajtják a gumival érkezőket, hiszen egy magánszemély elég ritkán, 6-8 évente kerül olyan helyzetbe, hogy abroncsok leadásán kelljen agyalnia, magyarázta.

Mivel közölték vele, hogy másik hulladékudvarhoz se menjen próbálkozni, mert ott sem fogják fogadni, az abroncsokat hazavitte, de mint mondta, ő ezt megtehette, tudja még tárolni, és mert környezettudatosnak tartja magát.

Egy másik olvasónkat is elküldték, ő még korábban ment el a hulladékudvarba, de neki csak annyit mondtak, hogy magánszemélyektől nem vesznek át abroncsot. A gumi önmagában persze nem veszélyes hulladék, de pl. elégetve már nagyon is annak számít – kivéve persze, hogy ha zárt technológiai folyamat során történik meg a gumi elégetése, átalakítása, amire például a cementgyártás során lehet kidolgozott módszer és megépített rendszer. 

Megkerestük a Biokomot, hogy válaszoljanak arra, miért kosarazzák ki a gumit leadni érkezőket. A cég azt válaszolta, hogy a Biokom Nonprofit Kft. legfőképpen ipari hulladéktermelőktől vesz át hulladékot. A 6-os út melletti Eperfás utcában például átvesznek a cégektől gumiabroncs hulladékot. A tárolási kapacitásuk viszont korlátozott, így hatalmas mennyiségeket a készleteik leürítéséig nem fognak tudni fogadni, de kisebb mennyiséget biztosan átvesznek.

A lakossági hulladékkal kapcsolatban viszont azt tudták mondani, hogy az való igaz, hogy korábban volt olyan átmeneti időszak, amikor hasznosító hiányában nem vettek át a hulladékudvarok gumiabroncsot, de ma már lehet vinni mind a 3 lakossági hulladékudvarba. Egy évben családonként maximum 16 adható le, (naponta maximum 4) és csak a személyautók abroncsait (24 col-ig) veszik át.

A MOL hulladékgazdálkodási cége, vagyis a MOHU rendszer indulása előtt valóban nem vette át a gumiabroncs hulladékot a pécsi önkormányzati cég egy ideig, mivel nem találtak rá hasznosítót, aki fogadta volna.

A Biokom begyűjtő tevékenységének a cég lapunknak adott válasza szerint kizárólag úgy van értelme, ha anyagában vagy termikus hasznosításra tovább tudják adni a begyűjtött hulladékot. Ha viszont nincs hasznosító, vagy van, de nincs további kapacitása, akkor az ő mozgásterük is beszűkül, és kizárólag a tárolójuk által megengedett mennyiséget tudják fogadni. A lakosság részére azonban rendelkezésre állnak a Dél-Kom Nonprofit Kft. által végzett hulladékos közszolgáltatási tevékenységhez tartozó hulladékudvarok is.

Arra, hogy ez a helyzet mikorra változhat, azt írták, hogy az állítólag változik, mert a MOHU Zrt. meg fogja tudni oldani a gumiabroncs hulladék hasznosítását/újrahasznosíttatását. És, hogy mit tett maga a Biokom azért, hogy ez a helyzet változzon? A válasz szerint engedte, hogy a tárolója teljesen telítődjön, mindeközben és ezt követően is hasznosítók után kutatott, azoknál kilincselt “és várta a csodát”. Mást nem tehetett!”.

Mással viszont nem volt gond, a Biokomtól azt írták, hogy minden hulladékot átvesznek, ami anyagában hasznosítható. Jelenleg semmilyen korlátozásuk sincs.

Megkérdeztük azt is, hogy amúgy van-e a megszokotthoz képest más lehetősége a Biokomnak, minthogy a gumit továbbértékesítsék? Például pécsi közúti építkezéseknél felhasználni? A Bkiokom azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a hulladékkezelők által begyűjtött hulladékok továbbadásának lehetőségét törvények/rendeletek szabályozzák. Ezeknek az előírásai szerint a hulladékokat kizárólag olyan szervezeteknek adhatják át, amelyek hulladékgazdálkodási engedéllyel rendelkeznek.

KategóriákMETÁL