A társadalommérnök-jogász, illetve szondázgató tanácsadói, mostanra már tényleg realizálhatták, hogy a fiatalokat még a roppant fiatalosch Pesti TV-vel sem sikerül megszólítani, szóval inkább megvennék nekik a várost.

A cikk a hirdetés után folytatódikNem is olyan régen, alig tíz éve az egyetemisták körében a legnépszerűbb párt egyértelműen a Fidesz volt. Aztán – hogy, hogynem – ezt a címet a Jobbik vette át, de az identitásválság a fiatal bázist utolérhette, így ellenzéki térfélen a megtisztelő cím a Momentumhoz került. A meccs persze nincs lejátszva.

Azért indítottam egy kicsit messzebbről, hogy a Magyarországon világhírűen sikeres Orbán-féle válságkezeléséről beszámoló Orbán Viktor péntek reggel mikrofonba mondott üzeneteit könnyebben lehessen keretbe helyezni. A szokásos Kossuth rádiós “interjújában” azt mondta a jelenlegi miniszterelnök, hogy “legkésőbb 2022. január elsejétől azoknak a fiataloknak, akik még nem töltötték be a 25. életévüket, teljes jövedelmadó-mentességet adunk”. Ennek a valós, gazdasági hatásait a szakemberek nyilván elemzik majd, amikor konkrétumok is kiderülnek. Egyelőre, Orbán még annyit tett hozzá, hogy: “130-150 milliárd forintba fog ez kerülni”. Persze a számok is érdekesek, meg hát ilyenkor érdemes elnézegetni a KSH jelentéseit a témában, de ami egyelőre sokkal érdekesebb az a politikai üzenet.

És itt érdemes visszakanyarodni a mondandóm elejéhez, mert rögtön látni, hogy miről szól ez az egész. A Fidesz utánpótlása teljesen erodálódott, mind mennyiségben, mind minőségben, mind menőségben. Ma a Fideszbe, Fidelitasba lépni éppen olyan vonzó, mint a nyolcvanas évek közepén az MSZMP-be vagy a KISZ-be. A párhuzam egyéb tekintetben sem véletlen.

Azt már régóta tudni lehet, hogy 2022-ben lesz 200-300 ezer frissen választásra jogosult állampolgár. Ha a Jobbikon múlik – nem fog, ahogy korábban az LMP sem tudta végigvinni az egyébként nem példa nélküli javaslatot, hogy 16 évesek is szavazhassanak – akkor még ennél is több. És pont ebben a tömegben rendkívül alacsony a Fidesz támogatottsága. Szóval éppen jókor, pont a választás évében jöhet egy rájuk szabott csomag, aminek a hatékonyságát egyelőre csak tippelni lehet, de ígéretként baromira jól hangzik. Illetve, hát több is, mint ígéret, konkréten ez az a testreszabott krumplicsomag, ami pedig más esetekben működni látszik. Ugyanis a választási törvény Fideszre optimalizálása után, ha kell, ahogy korábban, úgy ezután is – anyagi, fizikai – erejével visszaélve bele fognak avatkozni a demokratikus folyamatokba. Ezt láthattuk legutóbb Borsodban, és igazából ezt látjuk most is.

Címkék:
KategóriákPUNK