Dr. Karikó Katalin, a 35 éve az Egyesült Államokban élő világhírű magyar biokémikus a Szeretlek Magyarország oldalnak nyilatkozott Orbán Viktor elhíresült vasárnapi rádióinterjúja kapcsán. Elmondta azt is, hogy miről beszéltek a miniszterelnökkel a múlt év végén telefonon.

A cikk a hirdetés után folytatódikAhogyan az várható is volt, az “asszonyság-ügyet” nem kommentálta a világhírű, a Nobel-díj egyik várományosának tartott magyar kutató.

Mert tényleg, mit is lehetne ilyenkor mondani ezen túl, hogy nem kommentálom, ha a magyar miniszterelnök, nagy nyilvánosság előtt, és amúgy nyilvánvalóan nem sértő szándékkal, az illemtől eltérően fogalmaz?

A világhírű biokémikus a Szeretlek Magyarország megkeresésére válaszolva azt mondta, ez mások vitája.

„Az egyik volt tanítványom, aki most a Lenox Hill kórház Netflix műsorának főszereplője, azt mondta, hogy soha ne reflektáljak semmi ellenem szóló kommentre, ne keveredjek bele mások vitájába, az mind csak ZAJ. No comment és elül a vita, majd találnak a ráérők új problémát. Tehát nem szeretnék nyilvánosan semmilyen nyilatkozatot tenni asszonyság-ügyben. Bármit mondok is, az lesz belőle, hogy nem a miniszterelnök szavain rágódnak, hanem az enyémen.”„Azt reméltem, hogy az, hogy magyar vagyok, egy kicsit összefogja az otthoni ellenlábasakat, és együtt örülnek, hogy országunkat jó fényben emlegetik, de hát én már ilyen naiv vagyok.”

Karikó Katalin mesélt arról, miről beszéltek Orbán Viktorral, amikor a miniszterelnök személyesen felhívta telefonon.

„A miniszterelnök udvarias volt, érdeklődő, tanácsot kért. Örült, hogy a vakcina véget vet a járványnak. Elmondta, hogy az ország felkészült, és van elég -70°C fokos tárolási lehetőség. Nagy együttérzéssel beszélt a vírusfertőzésben elhunytakról és rokonaikról. Beszélt a gazdaságról, a vidékről, Kisújszállásról.”

A biokémikus azt is elmondta, hogy nem követi az itthoni politikát.

“De ha örülnének, hogy én is magyar vagyok, egy nyelvet beszélünk, hát jó lenne. Tegnap írt egy magyar professzor New Jerseyből, hogy neki köszönik a beoltottak a vakcinát, mert róla tudják, hogy magyar, és olvasták, hogy a vakcinát egy magyar nőnek köszönhetik.

„Hát hadd örüljenek az emberek mindenfelé, sajnálom, hogy éppen az otthoniak nem tudnak örülni”.

Megjegyzés/vélemény: az Orbán Viktor szavait kritizálók, legyenek azok akár hétköznapi emberek, akár ellenzéki politikusok, akár újságírók, kizárólag az illetlennek tartott kifejezést bírálták, ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem tudnak örülni annak, hogy magyar tudósok vállaltak fontos szerepet a vakcina kifejlesztésében. Sőt, egyrészt Karikó Katalinról már az Orbán-nyilatkozat előtt is írt a magyar sajtó, ünnepelve a kutatót, és a vakcina kifejlesztését, és itt is a vele szembeni helytelennek vélt megszólítás miatt írt kritikusan. Vagyis, ha Orbán Viktor ebben a nyilatkozatban nem így szólítja, akkor például arról beszélnek inkább e nyilatkozat kapcsán kritikus felhanggal, hogy Orbán Viktor szerint Magyarország felkészült a második hullámra.

Az asszonyság-ügyre tehát nem reagált dr. Karikó Katalin, arra azonban konkrétan válaszolt, hogy a miniszterelnök azt mondta, a Pfizer és a BioNTech (mely cégnek alelnöke Karikó Katalin) által kifejlesztett vakcina az kis túlzással egy magyar vakcina, mert “amerikai pénz és magyar ész van benne”. Karikó Katalin azt mondta,

“Pardi Norbert volt, aki először publikálta azt (Drew Weissmannal és velem közösen) hogy a módosított mRNS jó vakcina. Pardi Norbertnek nagy szerepe van abban, hogy a módosított mRNS-ből vakcina lett. Norbert pedig magyar, kisújszállási. Úgyhogy igazság szerint őt is megilleti az elismerés. És még nem is szóltam a BioNTechnél dolgozó magyar kollégáimról, Boros Gáborról és Szabó Gáborról, akik sokat tettek azért, hogy a mi vakcinánk ilyen hatásos lett”.

Illetve, hogy

„Persze szeretünk túlzásokba esni, de most azt mondani, hogy magyar ész volt benne, talán nem túlzás.”

Megjegyzés/vélemény: Ahogy fentebb már említettük, a magyar tudósok, kutatók sikere és szerepe nem volt elvitatva senki által Magyarországon. Azok által sem, akik kritikával éltek Orbán szavainak egy részével szemben. És ha voltak is, akik kritikával éltek a miniszterelnöki nyilatkozat ezen részével kapcsolatban, azok sem pont a kiragadott és a kutató professzor asszony által idézett részt bírálták, sőt. Éppenhogy a mondat itt nem említett elejét, másik felét, azt hogy tulajdonképpen egy magyar vakcináról van szó. Sőt, még itt sem arról beszélt senki sem, hogy e kijelentésnek ne lenne valóságtartalma (mert nagyon is van), hanem aminiszterelnök felvezetését ( vagyis hogy a kutatást részben vagy nagyrészt finanszírozó Pfizer nevét ki sem lehet rendesen ejteni), illetve még azt, hogy diplomáciai, protokolláris szempontból valóban egy magyar politikusnak kell-e kimondania ezt így. Na, és persze, sajnos nem elhanyagolható körülmény az sem a kritikai hangok megítélésében az a körülmény, ahogyan a magyar miniszterelnök és a kormánypártok viszonyultak az elmúlt években a magyar tudományos élet szereplőihez és intézményeihez, a hazai kutatók egy részéhez.

KategóriákMETÁL