Vendéglátósok, turizmusban, élelmiszeriparban érdekeltek, és nem utolsósorban a beszállítóik nevében szólalt meg élő Facebook-os videóban pénteken este az egyik legismertebb pécsi séf és vendéglátós vállalkozó, Teleky Zoltán. Szerinte nagyon fontos most, hogy az emberek mindenütt megpróbálják a lehetőségeikhez képest támogatni a helyi vendéglátósokat, kiskereskedőket, helyi termelőket, helyi szolgáltatókat.

A cikk a hirdetés után folytatódikNagyon kevés olyan vendéglátós, helyi kisboltos, szolgáltató van, akinek ennyi félretett pénze, ennyi tartaléka van, amire mostanáig szükség lett volna, vagy szükség volt, hiszen szinte egy éve megállt és darabjaira hullott a világ, fogalmazott Teleky Zoltán.

Szerinte az, amiben igazán bízhatnak, az a helyi emberek összefogása, éppen ezért erre kérte ismerőseit a Facebookon, élő bejelentkezéssel Teleky Zoltán. Az egyik legismertebb pécsi séf és vendéglátós vállalkozó azt kérte, hogy aki csak teheti, vegyen hetente legalább egyszer helyi terméket, vegyen igénybe helyi szolgáltatást, igyon egy elviteles kávét a kedvenc kávézójában, rendeljen egy ebédet – mindenki persze a lehetőségéhez képest. Mert erre most a túlélés érdekében van szükség, és talán csak ez tudja azt biztosítani, hogy a kedvenc helyek fennmaradjanak, túléljenek, a pandémia után is nyitva lehessenek.

Arról is beszélt, hogy minden vendéglátós az év első hónapjait mínusszal kezdi, s minél nagyobb egy vendéglátó üzlet, annál nagyobb mínuszt termel év elejétól nagyjából tavaszig. Utána kezdenek keresni minden évben, de még ez sem folyamatos, hanem inkább egy hullámvasút, a szezonoktól függ. Pécsett például a vendéglátósok egy része tud nyáron vagy nyáron is keresni, mások viszont a nyár egy részében sem.

Teleky Zoltán emlékeztetett arra is, hogy ha valaki helyiek által üzemeltetett vendéglátóegységtől rendel, kávézik, az rajtuk keresztül a beszállítókat is támogatja. Azt is kérte, hogy lehetőleg ne a multikhoz menjenek, ne a netről rendeljenek, hanem vegyék meg helyben ugyanazt, még ha kicsit drágább is (nyilván megint csak az, aki megteheti vagy még megteheti), a jövőjük, a közös jövőjük érdekében. Heti egy elviteles kávé, egy ebéd, egy taxi megrendelése, multi helyett hetente egyszer egy kisboltban történő bevásárlás életmentő lehet, miközben az a kiesés a multit nem fogja padlóra fektetni, vélekedett.

A vendéglátósok, és még azok egy része is, akikről azt hiszik, hogy halálra keresték magukat, Pécsett is, és nagyon sok helyen az országban, valójában évek óta a túlélésért játszik, mert szerinte nincs megbecsülve Magyarországon ez a szegmens. Úgy véli, hogy az, amit most elmondott, részben a saját személyes példáján keresztül, nem csak az ő, és nem csak a pécsi vendéglátósok, kereskedők, turisztikában, szolgáltatóiparban érdekeltek ügye és története, hanem országos ügy, országos történet, és így a heti egy helyi-felhívás minta lehet, mindenütt fontos lehet, mindenütt nagy szükség van rá. Szerinte az már nagyjából eldőlt, hogy idén nem fognak “pénzt keresni”, de abban még bízik, hogy túl tudják élni, és ha vége lesz ennek az egésznek az év hátralévő részében, vagy jövőre, akkor majd fel fognak tudni lélegezni és megkönnyebbülni.

Magáról azt mondta, hogy sokat álmodozott, és szerinte azt nem csak beteljesítette és azzal foglalkozik, ami foglalkozásként a szerelme, de rengeteg munkával még túl is teljesítette. Most azonban ez az álom rajta kívül álló okokból kezd teljesen szertefoszlani, miközben a pandémia alatt is mindent megtett azért, hogy talpon tudjanak maradni, nem omlottak össze, hanem összeszedték a gondolataikat, kreativitásukat, túlélési stratégiát gyártottak, újraterveztek, és rugalmasan megpróbáltak a lehetőségeknek és helyzetnek megfelelő kínálattal talpon maradni, de félő, hogy összefogás nélkül egyeseknek még ez is kevés lesz.

KategóriákMETÁL