Igencsak meglepő fotókat kapott egy olvasójától a Szabad Pécs. Egy pécsi benzinkúton, a teherautóknak fenntartott helyre egy helyi járatú, Tüke Busz-os busz állt be, és ott tankolták meg. A Tüke Busz vezetője azt mondta, ez előreláthatóan nem egyszeri alkalom lesz.

A cikk a hirdetés után folytatódikNem emlékeztünk arra, hogy egy szokványos benzinkúton valaha is láttunk volna helyi vagy helyközi járatú busz tankolni. A teherautóknak fenntartott helyen – már amelyik kúton van olyan egyáltalán – legfeljebb különjáratban teljesítő buszt láttunk eddig. A nagy céges flottákhoz tartozó buszokat ugyanis a cégek telephelyein, a saját kutakból, vagy külön megállapodás során biztosított helyeken szokták feltölteni, keretszerződésben biztosított áron.

Meglepődött így azon olvasónk is, aki egy pécsi benzinkúton, egy MOL-kúton fotózta le és küldte el a Szabad Pécsnek azt, hogy egy Pécsett jól ismert, igaz nem a már bevettebb “eozinzöldre” matricázott, hanem a város zászlajának színeit (kék-sárga) viselő helyi járatú busz állt be tankolni.

Lapunk megkérdezte ezért Bánkuti Istvánt, a Tüke Busz igazgatóságának elnökét és megbízott vezérigazgatóját, hogy tud-e arról, hogy az egyik buszukat egy “sima” benzinkúton tankolták meg, és mi volt ennek az oka. A buszra amúgy már a szolgálaton kívüli jelzés – garázsmenet – volt kiírva.

Bánkuti István azt mondta, hogy természetesen tud róla, és nem véletlen, és most nagyon úgy tűnik, hogy nem egyszeri esetről lesz szó, tegnap előre megbeszéltek szerint két buszuk is az egyik pécsi buszvégállomáshoz közeli MOL-kútra ment, ott tankolták meg őket. Ennek pedig az az oka, hogy a Tüke Busz a minap új árlistát kapott a partnerüktől, a nekik gázolajat, évente több, mint 3 millió liter gázolajat szállító MOL-tól, amelyből kiderült, hogy árat emeltek. Az áremelkedés ráadásul most olyan mértékű lett, hogy jelenleg ők 33 forinttal kapják drágábban a gázolajat a literenként, mint amennyiért bármely benzinkúton, a jelenlegi, befagyasztott áron meg lehet azt kapni. Ezért döntöttek úgy, hogy egy benzinkútra állnak be és így spórolnak. Ráadásul, hangsúlyozta Bánkuti, ők már korábban többször is, nem is olyan rég újra (lásd a közleményt lejjebb) arról beszéltek, arra biztatták a pécsieket, hogy szálljanak buszra, váltsanak közösségi közlekedésre, mert fenntarthatóbb, környezetkímélőbb utazási forma, mint a városban autózás, és ha minél többen megteszik azt, akkor a Pécsett is, a csúcsidőszakokban kialakult közlekedési dugók is mérsékelhetők, elkerülhetők lesznek.

Környezetünk védelmében válasszuk a közösségi közlekedést!

A Tüke Busz a napokban adta ki a fenti címen kiküldött sajtóközleményét. Azt írták, hogy a város környezeti terhelésének csökkentése, az élhető és fenntartható város mindannyiunk közös ügye, amelyért felelős gondolkodással azzal is tehetünk, ha a reggeli és délutáni csúcsforgalomban a mind drágább autózás helyett a közösségi közlekedés járműveit használjuk. Hozzátették: azoknak a legfontosabb mérlegelni ezeket a szempontokat, akik naponta utaznak a városban. A Tüke Busz Zrt. tájékoztatása szerint a külső városrészek központi, nagy utasforgalmat lebonyolító megállóhelyeiről (például Budai Állomás, Csontváry utca, Mecsek Áruház) a reggeli csúcsidőben 6.50 és 7.30 között átlagosan 2-3 percenként indulnak autóbuszok a belváros irányába.

Ahhoz, hogy a pécsi utakon csökkenjen a torlódások mértéke, fontos mérlegelni az autóhasználatot és tudatosan megválasztani a legkedvezőbb közlekedési eszközt a mindennapokra. Az elmúlt években jelentősen megváltoztak az utazási szokások és évről évre egyre többen közlekednek autóval a városban. A gépkocsival közlekedők száma a járványhelyzet ideje alatt tovább nőtt, az egyéni közlekedés részaránya azonban a pandémia enyhülésével nem csökkent.

Nem csupán költségesebb, hanem sok esetben időigényesebb is lehet autóval közlekedni a városban – írta a Tüke Busz Zrt. A pécsi önkormányzati buszos cégnél úgy látják, hogy a torlódások csökkenéséhez arra lenne szükség, hogy jelentősen nőjön a közösségi közlekedést vagy az egyéb alternatív közlekedési eszközöket használók aránya. A társaság azt javasolja, aki csak teheti, környezetünk védelmében vegye igénybe a közösségi közlekedés autóbuszait.

Megtankolták az egyik pécsi benzinkúton, mert így spórolni tudtak – Fotó: Szabad Pécs-olvasói fotó
KategóriákMETÁL