Kővári János, az ÖPE-KDNP pécsi városházi frakcióvezetője, az ÖPE elnöke adott interjút a 2021-es pécsi költségvetés kapcsán az ÖPE-közeli Pécsért.hu-nak. Kővári szeretne ismét panelprogramot (ez Pécsett a szocialista kormány és MSZP-s pécsi városvezetés idején volt országosan is kiemelkedő mértékű, majd később, más módon, helyi programként visszatért, ÖPE-s kezdeményezésre – a szerk.), és nagyon nem elégedett azzal, ahogyan Péterffy Attiláék a pandémia alatt kormányozták Pécset.

A cikk a hirdetés után folytatódikKővári János, az ÖPE elnöke az erősen ÖPE-közeli Pécsért.hu-nak nyilatkozva azt mondta, hogy “a panaszkodásnak akkor van helye, ha Péterffy Attiláék végre megmutatják, hogy önerőből mire képesek”.

Szerinte elfogadhatatlan, hogy “a pandémia alatt sem született saját megoldás a helyi vállalkozások támogatására, amely minden esetben a városvezetés feladata lenne, ahogy az is, hogy “pozícióharcok és panaszkodás helyett” a pécsiek támogatására összpontosítsanak”.

Ez a kijelentés konkrétan nem igaz, vagyis hazugság, avagy a helyzetismeret totális hiányára utal. Akkor lenne igaz, ha Kővári ezt úgy értené, hogy a helyi vállalkozások támogatására valami innovatív, teljesen újszerű, másutt nem látott megoldással kellett volna kiállniuk Péterffyéknek. Egyrészt nem ezt érti alatta, másrészt nagyon valószínű, hogy ilyet senki sem vár el sem Péterffyéktől, sem bármely más önkormányzattól. Azt várják el, és azt alapvetően joggal, hogy amit csak lehet, és másutt is megtettek, azt tegyék meg a helyi vállalkozásokért. Pécsett például volt bérleti díj csökkentés/elengedés. Azon lehet vitatkozni, hogy az mennyire volt valós segítség, és azon is, hogy mit lehetett volna még megtenni, de az konkrétan nem igaz, hogy semmit sem tettek. És akkor azt még nem tesszük hozzá, hogy egy eleve megörökölt nehéz helyzetből indultak Péterffyék, ezért is váltották le Pécsett a Fideszt és a KDNP-t, és a pandémia alatt a kormány nem segített, csak elvett az önkormányzatoktól, és a tavaly év végi extra kormányzati segítség is csak a fideszes többségű vagy legalább fideszes polgármestert adó településeknek járt. Igaz, ez ellen a pécsi fideszes (stb.) politikusok nem tiltakoztak.

Az ÖPE elnöke a lap kérdésére elmondta, hogy a mai pécsi városházi online konzultáción négypontos javaslat-csomagot terjesztett elő az ÖPE-KDNP a pécsi vállalkozói, lakossági és civil szektor megsegítésére.

Ezek a következők:

1. Panel-program: az ÖPE javaslatára 2019-ben indult projekt során 70 Millió forintos önkormányzati támogatás mellé a lakóközösségek mintegy 150 Millió forintot tettek hozzá, amelynek eredményeképpen összesen 220 Millió forint értékben valósult meg a pécsi panelprogram, melynek folytatását a jelenlegi városvezetés már jóval a pandémia előtt leállította. Kővári szerint most 100 millió forintos önkormányzati keret biztosításával újra értékteremtő energetikai korszerűsítéseket hajthatnának végre pécsiek százainak otthonaiban.

2. Helyi vállalkozói-program: a nehéz helyzetbe jutott pécsi kisvállalkozások számára, szintén 100 milliós kerettel kiírt pályázatot szeretne az ÖPE, ami gyors lehetőséget biztosíthatna a helyi kisvállalkozások likviditási problémájának kezelésére.

Berényi Zoltán, Somogy-Vasas-Hird településrészek önkormányzati képviselője az alábbi javaslattokkal élt.

3. Településrészi önkormányzatok támogatása: “a baloldali városvezetés” a 2021. évi költségvetésben már nem is szerepeltette településrészi önkormányzatok finanszírozását, ezért a város peremvidékén élő közösségek szerinte komoly hátrányból indulnak idén, ezért az ÖPE részéről a részönkormányzati támogatások megvonását nem tudják elfogadni.

4. Közművelődési feladatokat ellátó civil szervezetek támogatása. A 2021-es költségvetés tervezet alapján, még a közösségi házat üzemeltető civil szervezetek sem számíthatnak komoly támogatásra.

Berényi szerint a civil szektor támogatása rendkívül fontos a jelenlegi járványhelyzetben is, hiszen a helyi közösségeket segítő civil szervezeteknek most szintén nagy szükségük lenne a helyi önkormányzat támogatására.

Kővári János szerint az ő javaslat-csomagukban megfogalmazott tételek finanszírozására pont elég lenne az az összeg, melyet “a Péterffy Attila vezette baloldali városvezetés az idei évben is a “haveroknak” létrehozott és fenntartott pozíciók finanszírozására-, valamint a tanácsadói bérek és ügyvédi megbízások kifizetésére költene”.

KategóriákMETÁL