Lezárult a Tv-torony környezetére, azaz a Misina-tető fejlesztésére kiírt közönségszavazás. A végeredmény szerint az Aktív Misina terve nyert, azaz mozgás- és túraközpont lesz a hegytetőn. A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Kft. a nyertes koncepcióterv alapján megindítja a tervezési beszerzési eljárást az engedélyezési és a kiviteli tervekre vonatkozóan. A tervezés és az engedélyezési eljárás hozzávetőleg 4 hónapot vesz majd igénybe.

A cikk a hirdetés után folytatódikMint megírtuk korábban, a pécsi önkormányzat ötletpályázatot írt ki a Misina-tető fejlesztésére. A terv már a kiíráskor is az volt, hogy a legjobb ötletek egyikét, avagy a legjobb három ötlet egyfajta elegyét valósítják meg a Tv-toronynál. A befutott lakossági pályázati ötletek után végül három tervezet versengett, amely szerint aktív, interaktív vagy családi lehetett volna a Misina.

A pécsi önkormányzat hétfői sajtóközleménye szerint ugyan nemsokon múlt a családi Misina ötletének sikere, végül az Aktív Misina terve nyert. A közönségszavazáson mintegy 19 ezren vettek részt.

Beszámoltunk a fent idézett cikkben arról is, hogy az „Aktív Misina” koncepcióterv három pályamunka ötleteit tartalmazza, és egy mozgás- és túraközpont kialakítását célozza. Ez a természet és a sportolás szerelmeseit szolgálná ki, öltözőkkel, sport- és túraeszköz-kölcsönzővel, kávézóval és pihenőtérrel. A koncepció minden korosztály majd számára kínál mozgási és sportolási felületet a hegytetőn.

Ebben a cikkünkben pedig az eredeti tervről írtunk a Transparency International Magyarország Alapítvány mentor-mentorált programjának segítségével, amelyet a korrupcióellenes szervezet újra elindítana, de segítséget kérnek hozzá.

Drámai versenyt hozott a szavazás a Misina Tető fejlesztésének koncepcióterveiről

Soha nem látott mértékben mozgatta meg a pécsieket a Misina Ötletbörze: végül több mint 19 ezren adták le voksukat valamelyik koncepcióterv mellett. A szavazás drámai küzdelmet hozott: a győztes és a második helyezett elképzelés között mindössze 25 szavazat volt a különbség. 

2021. február 12-én éjfélig lehetett szavazni a Misina tető fejlesztésének koncepcióterveiről. Minden pécsi lakos élhetett azzal a lehetőséggel, hogy online szavazás keretében véleményt nyilváníthasson, kiválaszthassa a koncepciótervek közül a számára legjobban tetszőt. 

A koncepcióterv, ahogy a neve is mutatja, nem a részletes kivitelezési tervet tartalmazta, hanem csak a lehetséges fejlesztési-tervezési irányokat ismertette az épített környezet (az egykori Misina Étterem épülete) megújításával, annak felfrissítésével kapcsolatosan.

A szavazás lezárását követően az önkormányzat választ kapott arra a kérdésre, hogy milyen irányú fejlesztést szeretnének a város lakói a Misina tetőn, így az ténylegesen a valós igényeknek megfelelően tud majd megvalósulni. 

A szavazás rendkívüli aktivitás mellett zajlott, ezt jól mutatja, hogy 19 000 felett állt meg a voksok száma. A szavazatok megoszlása a szavazási időszak alatt végig az Aktív Misina és a Családi Misina folyamatos, fej-fej melletti küzdelmét hozta, jóval kisebb szerephez juttatott az Interaktív Misina koncepciótervnek. Az egyhónapos szavazási időszak lezárultával végül az Aktív Misina koncepcióterv győzött, a szavazati arányok a következőképpen alakultak: 

Aktív Misina 49,16%

Családi Misina 49,03%

Interaktív Misina 1,81% 

Mi következik most? 

A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Kft. a nyertes koncepcióterv alapján megindítja a tervezési beszerzési eljárást az engedélyezési és a kiviteli tervekre vonatkozóan, a folyamat előreláthatóan egy hónapig tart. Ezt követően a tervezők a koncepcióterv alapján kidolgozzák a terveket, amelyek műszaki tartalma az Építési Hatósággal, a szakhatóságokkal és a Városi Tervtanács véleményei és javaslatai alapján válik véglegessé. Mindez az engedélyezési eljárással együttesen hozzávetőleg 4 hónapot vesz igénybe.

Az engedélyezési terv elkészítését követően lehet lefolytatni az építési engedélyezési eljárást, továbbá megkezdeni a részletes kiviteli tervezést. Az építési engedély és a kiviteli terv birtokában már megindítható a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás, ez várhatóan 2021 nyarán valósulhat meg. A folyamat sikeres lezárását követően 2022. tavaszán kezdődhetnek meg a Misina tetőn a kivitelezési munkálatok, amelyek tervezetten 2022. év végére készülhetnek el.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata”

KategóriákMETÁL