Az gyakorlatilag biztos, hogy Bódis József, jelenlegi felsőoktatásért felelős államtitkár, a PTE korábbi rektora lesz a kuratórium elnöke – ezt amúgy már régóta beszélik pécsi egyetemi körökben. Azt is biztos információként mondta minden forrásunk, hogy Mikes Éva régiós fejlesztési kormánybiztos is tagja lesz az öttagú grémiumnak. Abban már volt eltérés a lapunk által megkérdezett, a PTE belső ügyeit ismerő forrásaink szerint, hogy valóban a testület tagja lesz-e Szili Katalin. Ezzel együtt azonban azt még ők is megerősítették, hogy a volt MSZP-s politikus, volt házelnök az ő információik szerint sem kizárt, hogy helyet kap a testületben. Azt ugyanis ők is hallották, hogy a neve felmerült a Fidesz vezérkarában a lehetséges kuratóriumi tagok közt.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A Szabad Pécs információi szerint a Pécsi Tudományegyetem majdani alapítványi kuratóriumáról a konkrét, végső döntés meghozatala május végéig várható csak biztosan, habár a többség már áprilisra mondta a névsor bejelentését, és esetleg „a PTE törvény” elfogadását. Vagyis a jelenlegi információk alapján már van egy olyan teljesnek mondható névsor, amelyről beszélnek. Sőt egyes forrásaink biztosra mondták, hogy a szóban forgó öt ember lesz a kuratórium várhatóan még az idén tavasszal megválasztott öt tagja.

Azt minden forrásunk biztosra mondta, hogy Bódis József felsőoktatási államtitkár lesz a kuratórium elnöke, sőt azt is, hogy ha nem is azonnal, hanem talán csak egy rövidebb átmenet után, de emiatt le is mond az államtitkári posztról. A másik biztos pont, biztos ember minden megkérdezett forrásunk szerint Mikes Éva, azaz információóink szerint az eldöntött, hogy ő a kuratórium tagja lesz. Mikes Éva volt fideszes pécsi alpolgármester és volt országgyűlési képviselő, jelenleg pedig, hosszú kihagyás után – mármint ami az aktív politikai szerepvállalást illeti – régiós fejlesztési kormánybiztosként tevékenykedik.

A másik három tag, akikről több forrásunk is beszélt, egyvalaki pedig biztosra mondta, hogy ők hárman lesznek még a testületben a fenti két személy mellett, az dr. Rappai Gábor volt PTE KTK dékán, a kar doktori iskolájának a vezetője (Rappai Gáborral nemrég az egyetemi modellváltásról beszélgettünk), Decsi István volt pécsi alpolgármester, a PTE jelenlegi kancellárja, valamint Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt MSZP-s elnöke.

Rektor?

Miseta Attilával kapcsolatban többen is arról beszéltek, hogy leköszönhet a rektori posztról még a rektori mandátuma lejárta előtt. Sőt, egyes vélemények szerint akár korábban is. Meglátjuk, így lesz-e! Azt egyöntetűen mondta minden forrásunk, hogy Miseta rektorként kezdeményezte felvételét/megválasztását a kuratóriumba, de vélhetően nem kap majd ott helyet. Egyik forrásunk sem hallott ennek a lehetőségéről sem. Az is érdekes kérdés, hogy Pécsett lehet-e helyi, esetleg ellenzéki poltikus megválasztása a kuratóriumba, hiszen most már erre is látunk példát, de értesüléseink szerint erre Pécsett nem lesz mód, szinte kizárt, hogy pl. Péterffy Attila pécsi polgármester a testület tagja lehetne.

Frissítés Szombat 10.15 – Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora reagált cikkünkre: azt írta, hogy nem jelöltette magát a kuratórium tagjának, a listán a neve azonban – többek kérésére – valóban szerepelt.

Másik kérdés, hogy ha valóban lemond, leköszön a rektori pozícióról, akár mostanában, akár később Miseta Attila, akkor ki lehet a PTE új rektora. Az egyik név, akiről ennek kapcsán többen is hallottak, az Schepp Zoltán, a PTE KTK jelenlegi dékánja. Ráadásul, információink szerint folyamatban van az ő nagydoktorijának a megszerzése, ami egyik feltététele annak, hogy valaki az egyetem rektora legyen.

Hoppál Péter

Mint ismert, fideszes politikusokat is emlegettek, mint a kuratórium leendő tagját, de közülük is elsősorban Hoppál Pétert. Ő maga azonban nyilatkozatban cáfolta, hogy a kuratórium tagja vagy vezetője lenne. Lapunk viszont már a múlt év derekán hallott egy konkrét információt vele kapcsolatban, de sem a kuratórium egyik lehetséges tagjaként, sem lehetséges vezetőjeként nem említették. Azt persze mondták forrásaink is, hogy az ő neve is felmerült még a legelején, egy hosszabb listán. Lapunk azonban arról értesült, hogy ő operatív szerep kaphat majd, mint a PTE kuratóriumának titkára. Megkerestük Hoppál Pétert, aki erre a konkrét kérdésre nem felelt határozott nemmel, általánosságban azonban arra utalt, hogy ő már a kezdet kezdetén, amikor erről szó volt, jelezte a minisztériumban, hogy amennyiben fel is merülne a neve, ő nem kíván ilyen szerepet vállalni, jelentkezni, meg végképp nem jelentkezik pozícióra. Ugyanakkor azt mondta lapunknak, hogy amennyiben egy társadalmi tanács alakulna, amelynek tagja külsősként, kapcsolatrendszerükkel, társadalmi pozícióban segítenék az egyetemet, és arra ő felkérést kapna, abban szívesen részt vállalna, akár Mellár Tamás mellett is – mert szerinte egy ilyen poszton már lenne, lehetne tennivalójuk.

23.15 Frissítés – Schepp Zoltán: Nincsenek rektori ambícióim

Dr. Schepp Zoltán, a PTE KTK dékánja reagált cikkünkre. Azt írta, hogy örült volna, ha őt is megkeressük. A rektori pozícióról azt mondta, hogy annak nem feltétele a nagydoktori cím, ő ugyanakkor határozottan úgy gondolja, hogy „a PTE rektora igenis legyen az MTA doktora, ha már tudományegyetem vagyunk”.

Hozzátette: amikor 2017 szeptemberében kiírásra került a rektori pályázat, akkor azon kevesek egyike volt, akik nyílt színen felvállalták e véleményüket a szenátusban. Az más kérdés, hogy a kiírás végül mégsem ennek szellemében született meg, de szerencsére végül Miseta Attila személyében olyan rektort választott meg az egyetem, aki e kívánalmat (is) teljesítette, mondta dr. Schepp. 

Leírta, hogy rektori ambíciói nincsenek, soha nem is voltak. Nem szándékozik belátható időn belül, sem nagydoktori pályázatot benyújtani, főleg nem ellentmondani korábbi ezzel kapcsolatos nyilatkozatainak. (Megj.: Schepp Zoltánt azért neveztük meg, mert azok, akiket megkérdeztünk arról, hogy kit tartanának alkalmasnak/esélyesnek stb. a rektori cím elnyerésére egy olyan esetleg felmerülő helyzetben, amit fent felvázoltunk, a legtöbben Schepp Zoltán nevét említették. – B. A.)

A modellváltás kapcsán pedig azt írta, hogy kívánatosnak látná, ha a modellváltással párhuzamosan új, a jelenleginél sokkal élhetőbb (okosabb munkamegosztást alkalmazó, a kreatív kapacitások érdekeit hatékonyabban védeni tudó) irányítási rendszere jönne létre az egyetemnek. Ennek kigondolásán, későbbi nyílt szini döntések előkészítésén jelenleg is dolgozik egy munkacsoport, ráadásul ennek ő is tagja, éppen Miseta Attila rektor felkérésére.

KategóriákMETÁL