Frissítés, csütörtök 11.55 Még nem száz százalék, hogy “érdemben” is elindul a nyomozás Tiborczék egymilliárdos pécsi közvilágítási projektje miatt. Az ORFK által kijelölt Készenléti Rendőrség dönthet erről. Akár már dönthettek is, de lehet, hogy csak a későbbiekben kerül erre sor – hívta fel lapunk figyelmét tegnap esti cikkünk után megy szakértő olvasónk. Még várjuk az ORFK válaszát.

A cikk a hirdetés után folytatódikCsütörtök 21.10 – Válaszolt az ORFK a nyomozásra vonatkozó kérdésre


„Elektronikus úton hozzánk érkezett megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál van folyamatban büntetőeljárás. A nyomozás érdekeire tekintettel azonban arról bővebb tájékoztatást nem áll módunkban adni” – írták csütörtök késődélutáni válaszukban.

Javítás/Frissítés Csütörtök – 11.55

„Az idei év elején hűtlen kezelés bűntett bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést tettem a megyei rendőr-főkapitányságon az Elios-ügyben. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a megyei rendőr-főkapitányságra vonatkozó kizárási indítványt terjesztett elő az elfogultság látszatát is elkerülendő, mivel Pécs Megyei Jogú Város önkormányzatával beosztásából eredően munkakapcsolatban van. Az Országos Rendőr-főkapitányság az indítványnak helyt adott, és az eljárást – az elkövetés körülményeire tekintettel – a Készenléti Rendőrség hatáskörébe utalta.❗Érdeklődéssel várjuk, hogy mi lesz a nyomozás eredménye. Az ügy új fejleményeiről haladéktalanul tájékoztatni fogjuk Önöket, a város polgárait” – írta tegnap este Mellár Tamás független baranyai országgyűlési képviselő a Facebookon.

Erről, ezután írtuk meg ezt a cikkünket, még tegnap este, eredetileg azzal a címmel, hogy “Nyomozást rendelt el az ORFK Tiborczék egymilliárdos pécsi közvilágítási projektje miatt”. Csakhogy egy szakértő olvasónk azt mondta ma délelőt, hogy az alapján, amit közölt az ORFK Mellárral szerinte papíron van eljárás, van nyomozás, azaz elindult egy eljárás, ha az ügyet átadták Baranyából a fővárosba, sőt ebben az esetben bűnügyi száma is van az ügynek, de az eddig megismert információklból az még 100%-os biztonsággal nem jelenthető ki, hogy érdemben is elindult a nyomozás. Sőt, szerinte erről végül majd a Készenléti Rendőrség fog dönteni. Nyomozati eljárás tehát valóban indult vagy elindulhatott, és a feljelentést sem utasították el ez alapján, ami viszont nem jelenti azt, hogy érdemi nyomozati szakasz (=érdemi nyomozás) is elindult biztosan.

Ma délelőtt 10 óra után megekerestük az ORFK sajtószolgálatát, hogy egyértelmű választ kaphassunk ezek után erre a kérdésre, de egyelőre még nem reagáltak megkeresésünkre.

Mellár Tamást nem értük el személyesen, de közvetetten úgy tudjuk, hogy ő annyit tud erről, amit le is írt, hogy helyt adtak az indítványnak és az eljárást a Készenléti Rendőrség hatáskörébe utalták.

Korábban írtuk:

Mindezt Mellár Tamás országgyűlési képviselő közölte ma este a politikusi Facebook-oldalán. Ő tette a feljelentést is hűtlen kezelés gyanúja miatt, 2021 januárjában.

„A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a megyei rendőr-főkapitányságra vonatkozó kizárási indítványt terjesztett elő az elfogultság látszatát is elkerülendő, mivel Pécs Megyei Jogú Város önkormányzatával beosztásából eredően munkakapcsolatban van. Az Országos Rendőr-főkapitányság az indítványnak helyt adott, és az eljárást – az elkövetés körülményeire tekintettel – a Készenléti Rendőrség hatáskörébe utalta” – írta posztjában Mellár Tamás, aki “érdeklődéssel várja, hogy mi lesz a nyomozás eredménye”.

Megígérte azt is, hogy az ügy új fejleményeiről haladéktalanul tájékoztatni fogják a pécsi polgárokat.

Felidézte, hogy tavaly közadatigénylésben kérte ki a 2015-ös pécsi közvilágítás-korszerűsítés dokumentumait, hogy megtudják, miként nyerte el a mintegy egymilliárdos megbízást az Elios.

A nagy terjedelmű anyag feldolgozását követően (az Átlátszó segítségével) 2020. november 6-án online szakértői fórumot tartottak a témáról, amit a Mindenki Pécsért Egyesület Facebook-oldalán közvetítettek.

Azért kell erről, és az ehhez hasonló ügyekről a lehető legnagyobb nyilvánosság előtt beszélni, mert a pécsi polgároknak joguk van belelátni abba, hogy azok a pénzek, amelyek kormányzati oldalról a városba érkeztek, hogyan hasznosultak.

Közvilágítás-üzemeltetőt keres a város, márciustól már a Tiborcz-féle lámpákra sincs garancia

Új közbeszerzési eljárást indított a Biokom a városi közvilágítás üzemeltetésére. A szerződés három évre szól majd, a várható összeget nem tüntették fel a kiírásban.

KategóriákMETÁL