Nem először fordult elő az elmúlt bő fél évben, hogy a pécsi városvezetéshez, azon belül is elsősorban az MSZP-hez (és a friss példaként a Jobbikhoz) közel álló újságok revolvermédiaként lépnek fel egy-egy személy vagy csoport ellen, akik vagy amelyek  összetűzésbe vagy vitába kerültek a várost irányító politikusokkal vagy csoportokkal. Most éppen A Város Mindenkié civil jogvédőinek mentek neki a Lánc utcai önkényes lakásfoglalók ügyében való kiállásuk miatt, de ezúttal nem csak morálisan süllyedtek mélypontra karaktergyilkossági kísérlettel simán felérő cikkükkel, hanem a tények tekintetében is. 

A cikk a hirdetés után folytatódikAzt persze nem tudom, hogy utasításba kapták-e “a kollégák” a lejáratást, vagy maguktól igyekeztek nekimenni az AVM-nek, de ami történt, az többszörösen problémás. „A Lánc utcai lakások kérdése: tényleg egy megszűnt egyesület állt a szabályszegők oldalára?” című írásról beszélek (elsősorban).

Ami, tehát, nem kicsit problémás.

Azért, mert önmagában nem szerencsés, ha bármelyik hatalomnak meg akar valaki felelni újságíróként, vagy (ha mégis ilyen történt) utasítás alapján kezd karaktergyilkolási kísérletbe. Pláne, ha (netán) egy szerk. készen kap leközlendő írást.

Azért is, mert nem is olyan rég még a szóban forgó lapok, jelesül az MSZP-közeli Pécsi Stop (hivatkozott cikk: ITT) és (a friss példa szerint) a Jobbik-közeli Pécsi Tükör (hivatkozott, ez esetben eredeti cikk: ITT) is (annó jogosan) elítélte azt az ámokfutást, amit például 2019 ősze előtt rendezett Pécsett a kormányközeli média, élén az akkori Pécsma/Pécsi Hírekkel.

Azért is, mert az MSZP-közeli, elvileg baloldali lap ezúttal nem a jó értelemben vett értékelvű újságírást végzi (mint például a Mérce), hanem egy adott hatalom (vélt vagy valós) érdekeinek megfelelően ír. A cikk alapján abban sem vagyok biztos, hogy a baloldaliságról abban a szerkesztőségben (vagy aki látta az írást) bárkinek is van fogalma.

Azért is mert (ezúttal legalábbis) nem tudnak, vagy nem akarnak értőn olvasni! Azt állítják ugyanis, hogy egyes lapok a lakásfeltörőket védő AVM mellé álltak, s az önkormányzat tevékenységét bírálták. Ebbe a körbe, ebben a megfogalmazásban a Szabad Pécs is beleértendő/beleérthető. Ami egy dolog, de az állítás éppen csak nem igaz (a mi korábbi cikkünkről). Mi nem a tevékenységet (értsd: hogy kezdeni akar valamit az önkényesekkel, meg úgy általában a lakáshelyzettel a városvezetés), hanem a konkrét, Lánc utcai ügyben, a konkrét eljárás módját és jogszerűségét kritizáltuk. Azt pedig ilyen esetben akkor is kell, ha amúgy éppen önkényes lakásfoglalókkal szembeni eljárás jogszerűségét kérjük számon, az ugyanis nekik is megjár. Pont.

Az már más kérdés, hogy a másik oldal, azaz helyi kormányközeli médiumok kaptak az alkalmon, hogy a városvezetést bírálják. De róluk már sok szó esett korábban.

Visszatérve a Pécsi Tükörre, és elsősorban a Pécsi Stopra: azért is fenemód problémás ez, mert nem először nyúlnak az elmúlt években csak a legneccesebb Fidesz-közeli (és hasonszőrű “ellenzéki” trasholdalak) eszközéhez, a politikai indíttatású vagy erősen annak tűnő lejáratáshoz.

Megkapta már a magáét a nyilván sokat ugráló, beszólogató, meg tizenkétpontozó pécsi Momentum, és a lefokozott pécsi DK-s alpolgármester, Bognár Szilvia is. Utóbbit ért támadások olyan szinten voltak undorítóak, hogy azt/azokat be sem teszem most ide, aki nagyon akarja, az használja a népszerű netes keresőket.

Ja, és problémás azért is, mert az alapvetésből egy szó sem igaz. Persze, kérdőjelesen van feltéve az információ, amit A Város Mindenkié (sőt azon túl, amit az AVM pécsi csoportja) ellen írtak, mondván “tényleg egy megszűnt egyesület állt a szabályszegők oldalára?”

Pécsi Stop: „A pécsitükör.hu úgy tudja, hogy egy civil egyesületről van szó, melyet a  Fővárosi Törvényszék 2020. május 9-től jogerős végzéssel megszüntetett. 

Pécsi Tükör: „De mi is az A Város Mindenkié? Tudomásunk szerint egy olyan civil egyesület, melyet a Fővárosi Törvényszék 2020. május 9-től jogerős végzéssel megszüntetett.”

A pechjük a vasárnapi karaktergyilkolóknak, hogy valóban volt egy ilyen nevű egyesület a fővárosban valamikor. Amit valóban megszüntettek. Csakhogy az nem azonos, még a fővárosi csoporttal sem, pláne nem azonos a pécsiekkel, akik, persze, lazán, elveikben és tevékenységükben kötődnek a pesti AVM-hez.

Az AVM ugyanis soha nem volt bejegyzett egyesület, jogi személy, hanem mozgalom, csoport. Ami nem ritka dolog a hasonló aktivizmusban. Ennek ellenére nagyon is segíthetik és képviselhetik a tevékenységük középpontjában álló rászorulókat, jelen esetben a lakásszegénységgel élőket. Az AVM Pécs is pécsi csoportként hivatkozik magára mindig.

Persze, ezt akár meg is lehetett volna kérdezni tőlük. A Pécsi Stop mindenképpen megtehette volna, hiszen olvastuk hivatkozott cikkükben, hogy kaptak tőlük sajtóközleményt, azaz volt hozzájuk legalább ennyi kontaktjuk.

Persze, ha ezt megtették volna, akkor azonnal különböztek volna a korábban általuk is leszólt fideszes propioldalaktól, sőt, még azon a kaszton belül is a legproblémásabbaktól.

KategóriákPUNK