Kőhalmi Endre tárcája. Alulnézet. Nem nagyszombat. Hiába – Valóság.

A cikk a hirdetés után folytatódikKisújbánat nagyon apró falucska, nem dicsekedhet cifra sugárutakkal. Egy utca, egy bezárt kocsma, gyomosodó templomtér, reggel-esti buszjárat és a napipostás a hivatalos levelekkel, segélyekkel – ez volt a pezsgés. Néhanap tyúkot loptak az emberek, vagy közmunkában nyírták a partoldal füvét.

Csendesen araszolt az élet, s ezt a többség nem is nagyon bánta. A balhé-show után volt töröksorozat, meg argentin szappanopera a tévében, és aki akarta, az fásultan hallgathatta a tényeket, hogy mennyire jó is itt a „zélet”. Ugyan most felfordult ez a kovid-világ, van zavar, de a Viktor majd megoldja, és lesz a Lajosnak is újból munkája, a cifrarozi is eljárhat (tudjuk hová) pénzt keresni.

Addig meg?… Mindenki otthon kussolhat, taníthatja a gyerekeit, akik az istennek se akarnak mást nézni a telefonon, mint a tiktokot. Pedig az a szegény tanárnő mutasztja ám a törteket, meg István királyt, a kovalencskötést – de ezeknek ugyan papolhat! Rá se bagóznak, csak a tömött cigire kaphatóak. 

Armandó Renátó múltkor is kerekperec kijelentette: ő bizony nem szarakodik itt a difizár-egyenletekkel, nem jó az semmire! Úgyis átengedik évvégén, mert hát mit is csinálhatna a tanár?! Köll a kőművestanuló a szakmunkásképzőbe, meg aztán ha mégse, akkor sincs baj, legfeljebb elmegy órabérbe ezerötszázért culágernek. A mutter meg ne balhézzon, ő is lássa, hogy hiába nézem a kijelzőt – még a szemem is kifolyik – mikor nem értem! Aszongya a tanár: nézzek utána a könyvbe, meg ott a munkafüzet, amiben jó kis példákon gyakorolhatok. No meg, ha nem megy, kérjek segítséget a szüleimtől!… A fatertól?… A világát se tudja már ebéd után! A törtekről meg a Pistabá’ és a kukoricása jut az eszébe, ahol tavaly voltak napszámba.

Meg aztán, hogyan is tanuljak ezen az egy nyamvadt telefonon, internet már nincs – mert drága volt – a kultúrház is zárva, arra a kevés wifijelre ami a tanácsháza előtt van sokan vagyunk, Ráadásul a két húgom meg az öcsém is ezt a tabletet akarja mindig használni.

Szóval nem egyszerű. Úgyhogy marad a Táncos Pali meg a culágermeló.

Majd csak lesz valahogy.

KategóriákPUNK