Vasárnap délelőtt, az új egyetemi év kezdetén átadták a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar (PTE ÁOK) több mint 14 milliárd forintból megépült új oktatási és kutatási épületszárnyát. 

A cikk a hirdetés után folytatódikNégy évvel azt követően, hogy a helyszíntől néhány méterre bejelentették, hogy új orvoskari elméleti tömb épül Pécsett, a fejlesztés elkészült, így vasárnap délelőtt, az új egyetemi tanév kezdetén átadták a 12 ezer négyzetméteres új egyetemi szárnyat.

Akkor, négy éve jelentették be azt is, hogy egy másik tervezett fejlesztéssel új fogászati klinikát építenek a orvosi kar elméleti tömbjének déli oldalán. Ez utóbbit azon a telken építik (a legmagasabb pontot már elérték), amelyet az ún. spanyol befektetők után a miniszterelnöki vő, Tiborcz István egyik pécsi barátja is megvett, majd egy rövid ideig tartó tulajdonosváltás után dőlt el, hogy Orbán Viktor aláírásával hitelesítve, az állam vásárolja meg azt és biztosítja a Pécsi Tudományegyetem részére.

Az új elméleti tömb megépítésére a PTE a forrást a Modern Városok Program pécsi fejezetéből kapta, amit több, mint hat éve jelentett be Orbán Viktor Pécsett. Annak a több tízmilliárdos fejlesztési pénznek egy részét Páva Zsolték a PTE számára ajánlották fel (vagy esetleg éppen kellett nekik felajánlani, mert a kormányfő talán nem bízott eléggé az akkori pécsi városvezetés tempójában). Az új egyetemi tömb Orbán 2015-ös pécsi csomagjának legfőbb egyetemi attrakciója volt. Ami a városi részt illeti a déli ipari park fejlesztését ígérték meg (ez megtörtént), az M6/M60-as sztráda fejlesztését (ez részben folyamatban mostanra, részben a tervezés fázisában van), a legnagyobb dobás, az akvapark kapcsán pedig még mindig a tervezésnél tartanak.

Ultramodern

A mai átadóval kapcsolatban a PTE sajtóközleménye megjegyzi, hogy a nagymúltú pécsi orvoskar főépülete egy új, 12.000 m2-es szárnnyal bővült, mely a legmodernebb technológiai újításokkal az eddigieknél is magasabb szintű elméleti és klinikai oktatási környezetet biztosít a hallgatók és az oktatók, kutatók számára.

Ők is emlékeztetnek arra, hogy Magyarország Kormánya a Modern Városok Program részeként több mint 30 milliárd forint összeggel támogatta a Pécsi Tudományegyetemet, melynek deklarált célja az intézmény versenyképességének erősítése, az oktatási és szolgáltatási portfolió fejlesztése, a külföldi hallgatói létszám növelése, és az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítása volt.

A célok megvalósításából a PTE Általános Orvostudományi Kara jelentős mértékben vette ki a részét, hiszen az Egyetem valamivel több, mint ötezer külföldi hallgatójából megközelítőleg minden második tanul ezen a karon, fogalmaznak.

Politikusok a házban

Az ünnepélyes átadáson köszöntőt mondott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Hoppál Péter országgyűlési képviselő, Miseta Attila professzor, a PTE rektora és Decsi István, a PTE kancellárja.

Ahogy az eseményen elhangzott, az új épületszárny a PTE Modern Városok Program keretében zajlott fejlesztéseinek „zászlóshajója” volt, hiszen mind méretét, mind értékét tekintve ez volt a legnagyobb volumenű beruházás. A fejlesztésnek köszönhetően 40 %-kal bővültek a kar oktatásra és kutatásra szánt terei. Az új szárnyban négy nagyelőadó és 34 szemináriumi terem szolgálja az oktatási és tanulási feltételeket, és immár a legmodernebb orvosi csúcstechnológia biztosítja a képzés hátterét.

Költözések

A régi elméleti tömbből négy intézet költözik át az új szárnyba. Globálisan tekintve nem új a műfaj, mégis a szintenkénti ún. „open lab” (nyitott terek) architektúra, és az épület kialakítása funkcióját tekintve nóvumnak számít. Emellett megújult a 10.000 m2-es park is az épületszárny szomszédságában, amely növényeivel, korszerű burkolatrendszerével és köztéri bútoraival, mesterséges tavával csodálatos közösségi teret biztosít a hallgatók számára. Elsősorban az oktatók, kutatók számára jó hír, hogy 254 új parkolóhelyet alakítottak ki a parkolási nehézségek enyhítése érdekében. A hallgatók közül nagyon sokan kerékpáron közlekednek a városban, nem véletlen, hogy 160 új biciklis tárolóhely is létesült.

Az 1950-es évek óta

Az orvostudományi campus, az orvosképzés története Pécsett az 1950-es években kezdődött az egykori Hadapródiskolában. A 80-as években indult az angol nyelvű orvosképzés, 2004-ben a német nyelvű, 2006-ban az angol nyelvű fogorvos-, míg 2009-ben az angol nyelvű gyógyszerészeti képzés jelent meg az egyetem portfóliójában. Tény, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen megnövekedett az idegennyelvű képzésben részt vevő hallgatók száma, és a nemzetközi tendencia azt mutatja, hogy a magyar orvosképzés iránti igény tovább nőhet a következő években.

KategóriákMETÁL