Idén nem marad el Pécs egyik legkedveltebb és leglátványosabb fesztiválja, a Zsolnay Fényfesztivál, csupán nem a korábban megszokott nyári, hanem egy új, kora őszi időpontban tartják meg. A fényfesztivált idén szeptember 30-a és október 3-a között tartják meg.

A cikk a hirdetés után folytatódikA szeptember végén kezdődő pécsi fényfesztiválról szerdán, a Cella Septichora Látogatóközpontban tartottak sajtótájékoztatót. Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere emlékeztetet: a koronavírus-járvány miatt tavaly elmaradt a fényfesztivál, idén azonban meg tudják tartani, amelyhez szükség volt arra is, hogy az érvényes közegészségügyi szabályoknak mindenben meg tudjanak felelni.

Bleszity Péter, a szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője arról beszélt, hogy a szerinte szakmai körökben világszinten is jegyzett Zsolnay Fényfesztivál programja a reményei szerint bebizonyítja majd, hogy mennyit dolgoztak a fesztivál sikeréért.

Újdonság lesz idén például az, hogy a fesztivál már nem csak Pécs történelmi belvárosában várja az érdeklődőket, hanem a PTE ÁOK új elméleti tömbjét és környékét is bevonják majd a programokba, ott egy hatalmas, idegpályát ábrázoló installációt állítanak majd fel. Új helyszín lesz a Civil Közösségek Háza, a Cella Septichora, a Csontváry Múzeum is.

A fényfesztivál idén Horvátországból vár vendégeket, Eszék, Pula és Zágráb is tart ugyanis fényfesztiválokat, amelyek a Káptalan utcában mutatkoznak be Pécsett.

Fénylények a sajtótájékoztatón

A Zsolnay Fényfesztivál új időpontban lesz, de tematikájában nem változik: más hasonló, nagyon szakmai vagy szűken a fényre fókuszáló jellegű rendezvényektől eltérően Pécsett idén is lesznek családi programok, cirkuszi és utcaszínházi előadások, valamint koncertek is.

A hagyományos belvárosi helyszíneken, “a Fény Útján” szabadon lehet majd közlekedni, védettségi igazolványra sem lesz szükség, és ingyenesen látogatható, az eseményen belüli egyéb rendezvények azonban (a Zsolnay Light Art Fényfestőverseny, utcaművészeti programok, koncertek) kizárólag védettségi igazolvány ellenében lesznek látogathatók. Az igazolvány bemutatásával kapunk majd karszalagot. Az extra programok pedig fizetősek lesznek.

A Zsolnay Fényfesztivál sajtótájékoztatóján fénylényeknek öltözött vendégművészek is bemutatkoztak – ők is itt lesznek természetesen az eseményen is.

KategóriákMETÁL