Pénteken este Pécsre ért a Partizán ma befejeződő, a stábtól rendkívüli teljesítményt megkövetelő, a közszolgálatiságot az MTVA-tól átvevő országos előválasztási vitasorozata. Gulyás Mártonék a négy baranyai közül kettőben rendeztek vitát, a Baranya 1-ben és a Baranya 2-ben, vagyis a Pécset is érintő két baranyai választókerületben.

A cikk a hirdetés után folytatódikA világtörténelem leghíresebb televíziós politikusi vitája az első amerikai televíziós elnökjelölti vita. Éppen holnap lesz 61 éve, hogy 1960. szeptember 26-án Nixon és Kennedy leültek, s míg a rádiót hallgatók a regnáló alelnököt, Nixont találták jobbnak, a tévéképernyőn a csupán négy év korkülönbség ellenére is jóval fiatalosabbnak ható, jóképű, dinamikus Kennedy nyert, és végül is ez dönthette el az elnökválasztást.

Amikor a Partizán egymás után következő két pécsi vitája színhelyére, a Zsolnay Kulturális Negyed felé mentem, az járt a fejemben, hogy összemérhető nyilván nem lesz, de vajon hasonlítható lesz-e bármiben is Mellár Tamás és Nemes Balázs vitája a fent emlegetett Nixon-éra és Kennedy-ére, hiszen két ennyire különböző jelölt talán az egész országban nincs az amúgy együttműködő hat párt jelöltjeinek és támogatottjainak előválasztási párharcában. /A zuglói, Tóth-Hadházy-párharc más szempontból különbözik nagyon./

És korántsem csak az amerikai elnökjelöltekénél jóval nagyobb korkülönbségre gondoltam, hanem arra is, hogy Nemes Balázs egy liberális párt jelöltje, Mellár Tamás pedig ugyan egy zöld baloldalié, de maga továbbra is megmaradt elsősorban jobboldali-konzervatív, keresztény értékrendet képviselő politikusnak és jelöltnek.

Ahogyan persze az is kérdés volt előzetesen, hogy Keresztes László Lóránt és Szakács László vitáján vajon előjön-e az MSZP, amely mindkét jelölt esetében kényes téma, hiszen a 15 éve aktívan politizáló Szakács egészen a közelmúltig MSZP-s politikus volt, az MSZP színeiben lett Komló alpolgármestere anno és több ciklust is töltött a Parlamentben MSZP-s országgyűlési képviselőként. Keresztes László Lóránt pedig most az MSZP támogatását is élvező előválasztási jelöltje az LMP-nek, aki azonban korábban élesen bírálta az MSZP-t és a 2010 előtti kormányokat, s kritikusai azt vetették fel neki, hogy gyakorlatilag egyenlőségjelet húz a Fidesz és az MSZP “bűnei” közt, miközben a nyilvánvalóan joggal kritizálható MSZP-s kormányok alatt biztosan sok hiba történt, de nem építették le a jogállami kereteket.

És amellett, hogy sok mindenben egyetértett mindkét vitán mindkét jelölt, tényleg volt vita is köztük. A stílusok és a különbségek okán sokkal erősebb, vagy legalábbis parázsabbnak tűnő lett a vita a Mellár-Nemes meccsen, de amikor a vitában a hangulat nem tűnt kifejezetten feszültnek, akkor is éles határvonalak voltak a jelöltek közt. Például akkor, amikor Mellár Tamás azt mondta, hogy ő már győzött a Fidesz jelöltjével szemben, ezért ő tudja, hogyan lehet egy fideszes jelöltet legyőzni, amire Nemes Balázs úgy reagált, hogy kevés olyan választókerület van az országban, ahol ennyi ellenzéki szavazó van, így nem mondhatja azt, nem utalhatna arra Mellár, hogy ő az, aki itt legyőzheti a fideszes jelöltet. 

A helyszínen sokkal meggyőzőbbnek, dinamikusabbnak, határozottabbnak és emiatt felkészültebbnek is tűnt Nemes Balázs, a Partizán közvetítésén azonban, a közeli kameraállások ezt a képet már nagyon erősen árnyalták. Sokkal jobban feltűnt, mennyire feszült Nemes Balázs, habár Mellár bizonytalankodásait is felerősítette a közvetítés.

Az első igazán éles helyzet akkor alakult ki, amikor Gulyás Márton arra kérdezett rá, hogy Mellár Tamás miért nem ment el a Pécs Pride-ra. Ami azért is volt nagyon jó kérdés, mert az összes párt közül a Momentum képviseltette magát politikai értelemben is a Pécs Pride-on, és azon személyesen is ott volt Nemes Balázs is.

Mellár válasza viszont meglepő és meglepően kínos volt, és nem csak az a része, hogy ő az életkora miatt nem megy el egy ilyen rendezvényre, ahogyan diszkóba sem jár, vagy hogy a Pride-on való részvétel szerinte egy habitus kérdése, s ő egy egyetemi oktató, akinek nem feltétlenül kell részt vennie ilyen típusú felvonulásokon, de leginkább azért, mert azt mondta, hogy ha olyan helyzet lenne, hogy valóban, valódi veszély fenyegette volna ezeknek a kisebbségeknek a jogait, akkor nyilvánvaló, hogy felkelt volna a székéből és elment volna, demonstrált volna és ott lett volna az első sorban, de hála istennek jelen pillanatban ilyen nincs. A nagyon magasra feldobott labdát Nemes le is ütötte, azzal többek közt, hogy emlékeztetett arra, hogy nemrégiben Pécsett két orvost megvertek az utcán, vélhetően azért, mert melegek.

Mellár Tamás kérdésként kapta azt is, hogy miért nem volt ott a pécsi Értelmiségi Klub vitáján, és miért ment inkább az ATV-be, és így mi a biztosíték arra, hogy ha őt választják, akkor a helyi érdekeket priorizálja majd az országos érdekekkel szemben, amire a Párbeszéd jelöltje úgy felelt, hogy az ÉK-től nagyon későn kapott értesítést a vitáról, így már nem tudta lemondania a tévészereplést, de amúgy sem gondolja, hogy az egyetlen lehetősége a vitára és a megszólalása az ÉK estje. Nemes Balázs erre aztán egy igencsak és váratlanul éles felvetéssel asszociált, azzal, hogy Mellár a kormányoldali a Hír TV-be, és más helyi szintén NER-esnek nevezhető, újságnak, médiának már kevésbé nevezhető lapban is szidta a pécsi ellenzéki együttműködést. Mellár azonban erre azt mondta, hogy ő évek óta nem volt a Hír TV-ben, ugyanakkor azt vallja, hogy aki kérdezi, bármelyik újság, annak válaszolnia kell, ő ezt így tanulta és így gondolja. Később, de már a vita után derült ki, hogy Nemes arra gondolt, amikor idén januárban a Hírt TV-nek nyilatkozott és bírálta Péterffyéket Mellár, ahogyan ez a véleménye más pécsi NER-es lapban is megjelent.

Gulyás Márton azon kérdésére, hogy híresen nem jó a viszonya Mellár Tamásnak és Péterffy Attilának, Mellár Tamás, kissé meglepő módon azt mondta, hogy nincs köztük vita, majd később már ezt kicsit módosítva úgy válaszolt, hogy ha vita is van köztük, akkor az egy természetes és demokratikus folyamat és jelenség, szemben azzal, hogy a Fideszben egyetlen ember, Orbán Viktor szava dönt.

A Partizán megkérdezte azt is, hogy Nemes Balázs önkormányzati, polgármesteri biztosként mire is kap havi félmillió forintos fizetést, nem lehet-e, hogy ez egy politikai állás, amire Nemes Balázs elmondta, hogy milyen fontos és sokrétű a munkája, milyen eredményeket értek el, sőt azt, hogy mennyire is kellene azokra a területekre alapoznia Pécsnek a város sikere érdekében, amelyekkel ő kiemelten foglalkozik, az ifjúságpolitikával, az innovációval, a jövő technológiáival? Ez volt az a pont, amikor Mellár Tamás is visszatámadt, habár később, Gulyás Márton kérdésére nem ismerte azt el, hogy Nemes Balázsra gondolt. Mindenesetre időben az előbbiek után kezdett el arról beszélni Mellár, hogy őt nem lehet  megvesztegetni, megvenni, mert van egzisztenciája, azaz az, hogy ő politizál, az egy tiszta dolog, ő nem zsoldos és nem megélhetési politikus. Azt még a vita elején mondta, hogy ő 3,5 éve kezdett el politizálni, ami azért furcsa, mert párttag ugyan nem volt, de a Fidesz által támogatott helyi városházi képviselő viszont volt korábban, igaz, onnan végül idő előtt, elviekben és bejelentése szerint a maga döntésével távozott.

Nemes végül az életkor-kártyát akkor is kijátszotta, amikor azt kérdezték tőle, hogy mi az alapvető különbség közte s Mellár közt, merthogy konkrétan azt hozta fel, hogy a fiatalság és a dinamizmus szólnak mellette.

A teljes egyórás vitát érdemes azonban végignézni, ahogyan érdekes volt, és ezért szintén érdemes a megtekintésre a Keresztes László Lóránt és Szakács László közt rendezett vita is.

Igaz, az formailag más volt, sokkal nyugodtabb és visszafogottabb “ütközet” volt, de így is voltak karakterbeli eltérések. Abban egyrészt mind a ketten egyetértettek, hogy elhibázott, vagy most elhibázott lépés a PMFC új, 20 milliárdosra becsült stadionjának építése. Szakács szerint előbb munkahelyeket kellene létesíteni és stabil, fenntartható pályára állítani Pécset, már csak azért is, mert Pécs sikere a környező települések és a régió sikere is, és amikor már sokkal fontosabb dolgok is a helyén vannak, akkor lehet futballstadion is. Keresztes László Lóránt szerint a vízhálózat felújítása sokkal égetőbb probléma, és ahhoz éppen 20 milliárd forintra lenne szükség.

Keresztes amúgy beszélt az általa sokat emlegetett uránbánya és atomtemető kérdéséről is – egyik se legyen, és ha nyer az ellenzék és ő, akkor nem is lesz. De az elvándorlás is téma volt, ami mindkét aspirán szerint nagyon fontos ügy, olyan folyamat, amit vissza kellene fordítani. Érdekes módon senki sem hozta fel itt a tegnapi nap, sőt az utóbbi időszak kapcsolódó hírét, Orbán Ráchel és családja Spanyolországba költözését.

Keresztes László Lóránt nem hazudtolta meg, beszélt a 2010 előtti kormányok felelősségéről, arra is utalva ezzel, hogy Szakács László már volt olyan időszakban képviselő az országgyűlésben, amikor az ő pártja volt kormányon.

Az MSZP felelősségének felvetése persze kissé kínos lehet az MSZP-s logó miatt, de sokkal inkább lett volna kínos, ha ezt a korábbi véleményét elhallgatja. A kontextus: Keresztes szerint a régió és a megyék rangsorában utolsó Baranya leszakadása nem 2010-ben kezdődött, hanem előtte, valójában az elmúlt 20-30 év politikája eredménye.

Felmerült az ózdi jobbikos alpolgármester náci karlendítése (szerinte persze integetett csak) ügye is, itt Szakács csak utalt arra, hogy a nácik elévülhetetlen bűneinek megvetése sincs időhöz kötve, majd arról beszélt, hogy ebben az ügyben nem az az érdekes, hogy ő milyen álláspontot foglal el, mert erre megvan a hatpárti együttműködésben a megfelelő fórum. Keresztes László Lóránt viszont egyértelműen azt mondta, hogy megengedhetetlen ez, ő elhatárolódik tőle, és szerinte az ózdi politikusnak nincs helye az ellenzéki összefogásban, de igazából az alpolgármesteri székben sem.

KategóriákMETÁL