És ebben nagyon is következetes a parlamentbe közvetlenül egyetlenként bejutott független országgyűlési képviselő, aki a saját körzetében, a Baranya 1-es választókerületben megnyerte az előválasztás, így jövőre ő lesz az ellenzék közös jelöltje.

A cikk a hirdetés után folytatódikMellár Tamás, ha bejut a parlamentbe, ismét a Párbeszéd-frakció tagja lesz (csak ezúttal ezt már előre lehet tudni). Mellár Karácsonyék pártja, az MSZP és az LMP támogatásával indult az előválasztáson. És a minap ő is reagált arra a nagy felzúdulást kiváltott hírre, hogy a második fordulóba bejutott ellenzéki miniszterelnök-jelölti aspiránsok közül a második és harmadik legtöbb szavazatot kapott Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter összefogna. Mint ismert, egyrészt ők arról beszéltek, hogy majd később jelentik be, hogy ki lesz a miniszterelnök-jelölt, aki indul majd ténylegesen Dobrev Klára ellenében, de akkor a másik, aki visszalép, a miniszterelnök-jelölti aspiráns miniszterelnök-helyettese lesz, ha a másiknak sikerül legyőzni ebben a hónapban Dobrev Klárát, jövő tavasszal pedig Orbán Viktort – pontosabban az ő vezetésével az egyesült ellenzéknek Orbán Viktort és a Fidesz-KDNP-t. Másrészt pedig erre a visszalépésre reagált az elmúlt napokban több, ismert DK-s politikus is, bírálva Karácsony és Márki-Zay tervét.

Mellár Tamás a Facebookon ennek a helyzetnek a feloldására tett javaslatot, írt véleményt, most nagyon következetesen kitartva egy korábbi álláspontja mellett, amely szerint kedveltségi sorrendet, preferenciális szavazást kellene szerinte tartani a második fordulóban, mert ez a módszer biztosítaná a leginkább azt, ami az előválasztásnak a valódi és kimondott célja: megtalálni a lehető legjobb és leginkább támogatott közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltet.

„Olyan nagy most a felzúdulás DK-s körökben, hogy esetleg Márki–Zay vagy Karácsony visszalép a másik javára. Önmagában ezt az előválasztási rendszer megcsúfolásának tartják. De mi is volt az előválasztás célja? Megtalálni azt az embert, akit ellenzéki oldalról a legtöbben támogatnának és a legkevesebben utasítanának el. Hát akkor maradjon mind a három jelölt versenyben, de legyen preferenciális szavazás, vagyis a szavazók ne X-et tegyenek egy név mellé, hanem mindegyik név mellé egy számot: akit a leginkább kedvelnek annak a neve mellé 1-est, akit a második legelfogadhatónak tartanak, annak a neve mellé 2-est és akit a legkevésbé fogadnak el, annak a neve mellé 3-ast. Nagy összegben mernék fogadni, hogy a DK ezt a változatot sem fogadná el, pedig magasan ez lenne a legjobb megoldás annak felmérésére, hogy kinek a vezetésével lesz a legnagyobb esélye az ellenzéknek a legtöbb szavazatot begyűjteni a tavaszi választáson” – írta Mellár Tamás.

KategóriákMETÁL