Mától elkezdődött az ellenzéki előválasztás második fordulója, amikor már csak miniszterelnök-jelöltekre lehet szavazni. Jövő szombatig, október 16-ig voksolhatnak és dönthetik el, hogy Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter legyen Orbán Viktor kihívója jövő tavasszal.

A cikk a hirdetés után folytatódikAkárhogyan is alakul az előválasztás második fordulója, az Karácsony Gergely péntek délelőtt bejelentett visszalépése óta immáron bizonyos, hogy Orbán Viktor kihívója, az egyesült ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje jövőre 50 éves lesz. Csak azt nem tudjuk még, hogy nő vagy férfi lesz-e, DK-s vagy MMM-es lesz-e, párttag vagy független lesz-e, Dobrev Klárának vagy Márki-Zay Péternek fogják hívni.

17.00 – Fontos különbség az előválasztás első fordulójához képest, hogy mivel most csak miniszterelnök-jelöltekre lehet szavazni, mivel a képviselői előválasztás befejeződött, most már bárki bárhol, az ország bármely szavazósátrában (szavazópontján) szavazhat (nyilván, csak egyetlen alkalommal), azaz most már nem kell, hogy a lakóhelye szerinti sátorban vagy sátrak valamelyikén szavazzon.

Az is biztos, hogy a nyelvtudás terén mindenképpen Orbán Viktor fölé nőnek mindketten, de kettejük közt e téren már lényeges különbség nincsen.

A közgazdász és jogász végzettségű Dobrev Klárának bolgár, angol, német és orosz nyelvből van felsőfokú nyelvvizsgája, férje, Gyurcsány Ferenc felesége nyelvtudását drámaian szélesnek nevezte. 

A történész, közgazdász, mérnök Márki-Zay Péter az életrajza szerint három idegen nyelven, angolul, németül és franciául nagyon biztosan, folyékonyan beszél, de jól boldogul az orosszal és a spanyollal is, és a finn nyelvvel is ismerkedett.

Gyurcsány Ferenc párjaként Dobrev Klára volt az ország vezetőjének felesége, így időnként nyilvánosan és hivatalosan is szerepelt a miniszterelnök hazai és nemzetközi programjain, ugyanakkor saját jogán is, jóval Gyurcsány Ferenc miniszterelnökké választása előtt, 1994-től kezdve is dolgozott az államigazgatásban, több szinten és számos beosztásban, és ilyen gyakorlata rajta kívül nemcsak Márki-Zay Péternek nincs, nem volt, hanem az összes többi, már kiesett vagy visszalépett jelöltnek sem.

Dobrev Klára dolgozott nemzetközi nonprofit szervezetben is vezető beosztásban, de kétségtelenül mára a legfontosabb, amit el kell róla mondani, az az, hogy a DK európai uniós listájának vezetőjeként a DK-t a legerősebb ellenzéki párttá tette, és azóta nemcsak uniós parlamenti képviselő, de ő az Európai Parlament egyik alelnöke.
Márki-Zay Péter dolgozott itthoni multinál, vezető beosztásban,. dolgozott Kanadában és az USA-ban, élt Finnországban is, 2018 tavasza óta pedig már helyi közigazgatási tapasztalata is van. Akkor, először időközi voksoláson nyerte meg a hódmezővásárhelyi polgármester-választást, majd 2019 őszén ötéves is őt választották meg a dél-alföldi város vezetőjének, ötéves polgármesteri mandátumot szerezve. 

Az előválasztás második fordulója ma elkezdődött és jövő szombaton, október 16-án estig tart. A második fordulóba első helyen bejutott Dobrev Klára vagy a harmadikon bekerült Márki-Zay Péter lesz tehát Orbán Viktor kihívója, de az is biztos, hogy az összes többi miniszterelnök-jelölt fontos feladatot kaphat az új kormányban – illetve ha Karácsony Gergely nem is, az biztos, hogy nagyon sokat fog javulni a kormány és Budapest kapcsolata.

Posztolt a Facebookon ma reggel a második fordulóról Hadházy Ákos független parlamenti képviselő is, aki végül az egyedül állva maradt jelölt volt Zuglóban, és – habár az MSZP-s Tóth Csabára is voksoltak a visszalépése ellenére is – a Momentum által indított Hadházy Ákos volt az, aki a legtöbb szavazatot gyűjtötte az első fordulóban.

Hahdázy Ákos többek közt azt írta, hogy az első és legfontosabb kérése, hogy mindenki menjen el szavazni (vagy voksoljon online), hiszen ez a demokrácia lényege, a részvétel.

„Az előválasztás már az első fordulóban kiemelkedő sikernek bizonyult, koronázzuk ezt meg azzal, hogy a második fordulóban is magas lesz a részvétel” – írta.

De beszélt arról is, hogy a tapasztalata szerint az előválasztás sokakban komoly érzelmeket vált ki. Emiatt néha szélsőséges kijelentésekre is ragadtatják magukat, de ez Hadházy szerint szinte természetes, és egy hét múlva majd csökken ez a feszültség.

„Én mindenesetre már most azt ajánlom, hogy mindenki vegyen nagy levegőt és gondolja végig a következőt: 2022-ben nem miniszterelnökre kell szavazni, hanem az összefogott ellenzék egyéni jelöltjeire, illetve közös listájára. Az egyéni jelölteket kiválasztottuk az első fordulóban, most a másodikban pedig a listavezető személyéről döntünk. A jövő vasárnap bejelentett győztest nem királlyá koronázzuk, hanem feladatául szabjuk, hogy vezesse a sokféle emberből és sokféle politikai irányzatból álló ellenzéket” – fogalmazott.

Majd elismételte azt itt is, amit már a minap hangsúlyozott: „Továbbra is vallom: nem az a legfontosabb kérdés, hogy a két névből ki fog nyerni. A legfontosabb kérdés, hogy az első fordulóban szavazó hatszázezer, elkötelezett ellenzékiből lesz-e legalább húszezer önkéntes aktivista, aki a kampány során nehéz és néha hálátlannak tűnő munkát végezve hordanak ki szórólapokat, plakátokat, pultoznak, a kampány végén pedig szavazókörönként legalább ketten ellenőrzik a választást (ha egyedül lesznek ott, a fideszesek és a megfélemlített hivatalnokok megeszik őket reggelire, ahol pedig nem lesz ellenőr, simán csalhatnak)”.

Persze, ő is tudja, hogy a listavezetőnek van jelentősége, és tőlem is sokan kérdezik, hogy kit támogat. Erre két dolgot mond: a fontosabb, hogy a leendő listavezetőnek képesnek kell lennie a bizonytalanok, vagy épp a ma még a Fideszt támogató polgárok megszólítására is, hiszen jelenleg az ellenzéknek még nincsen többsége – bárki bármit is mond. A másik: a Momentum Mozgalom, az MKKP és a Civilzugló Egyesület mellett az MMM volt az a szervezet amely az első pillanattól kezdve kiállt mellette, mikor bejelentette az indulási szándékát Zuglóban.

„Ők voltak, akik a kezdetektől fogva jól értették a zuglói üzenetet: alapvető változásra van szükség a magyar politikában. Hogy elég volt a szavakból, tettek kellenek! Elég volt a következmények nélküli országból végre valódi következmények kellenek! Elég volt a korrupcióval kötött kompromisszumokból! A zuglói, 80 százalékos eredmény, az eddigi legtöbb (11070) szavazat megüzente: csak akkor lesz kormányváltás, ha az ellenzéktől nem csak ígéreteket hallanak a korrupció megfékezésére és a bűnösök felelősségre vonására, hanem látják, érzik is, hogy ez a valódi szándék” – jelentette ki.

 Arról, hogy hogyan, hol és mikor szavazhat, itt olvashat részleteket: https://www.elovalasztas.hu/

KategóriákMETÁL