De nem csak erre reagáltak, hanem azt is leírták, hogy mi vezetett szerintük a városvezető szövetségen belüli szakadáshoz.

De nem csak erre reagáltak, hanem azt is leírták, hogy mi vezetett szerintük a városvezető szövetségen belüli szakadáshoz.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Szinte egyszerre jelent meg Sajgó György és Pokorádi Gábor, városházi momentumos képviselők Facebook-oldalán egy közlemény, amiben nem csak a múlt heti közgyűlés fejleményeit, de az odáig vezető utat is értékelik a saját szemszögükből. A októberi rendes közgyűlésen ugyanis pótlólagosan benyújtott módosítással Topán Lászlót (Momentum) visszahívták a Környezetvédelmi és Innovációs Bizottság éléről, és kinevezték a helyére az LMP-s Kóbor Józsefet. A Jogi és Ügyrendi bizottságban pedig Pokorádi Gábor helyét Horváth Tamás (Öt torony) foglalhatja el. A pótlólagos benyújtás azt is jelenti, hogy az érintett momentumosokkal előzetesen nem egyezkedtek túl sokat korábbi szoros szövetségeseik.

Erre a helyzetre reagált most a helyi Momentum. Többek között azt írják, hogy valótlan állítások is elhangzottak a múlt heti közgyűlésen: Auth István (DK) egyik felszólalásában azt állította, hogy a momentumosokat nem zárták ki, hanem maguk léptek ki a városvezető frakciószövetségből. A momentumos képviselők arra hívják fel a figyelmet, hogy ez már csak azért sem lehetett így, mert ők (a DK-s Bognár Szilviával együtt) most is tagjai a jelölőszervezet nevét viselő frakciónak a többi párt vált ki. Ami pedig szerintük a választói akarat önkényes felülírása.

És, hogy mi vezetett idáig?

  1. A közlemény szerint a 12 pontos tárgyalások, amiben a momentumosok (akkor még a DK-val karöltve) többek között átláthatósági problémákat jeleztek Péterffy Attilának. Erről bővebben itt. Péterffy akkor érdemben, nyilvánosan nem reagált a felvetésekre.
  2. A frakciószerződés, amit a momentumosok az előterjesztett formában nem voltak hajlandóak aláírni, mert az lehetővé teszi az olyan módosításokat, amikkel nem minden párt ért egyet. Viszont a lelkiismereti szavazást ellehetetleníti. A frakciófegyelemmel (és be nem tartásának szankcióival) pedig akár kisebbségi akarat is érvényesülhet a közgyűlésben. A szerződés aláírását semmilyen szinten (városi, megyei, országos) nem támogatták a pártban.


A teljes közleményt változtatás nélkül is közöljük:

Tisztelt Pécsiek!

Az alábbi nyilatkozatot adjuk az elmúlt napok eseményeire reagálva.A legutóbbi közgyűlésen a várost vezető koalíció javaslatára a testület két momentumos képviselőtől megvonta a bizalmat: leváltották és visszahívták a Városfejlesztési és Innovációs Bizottság elnökét és a Jogi és Ügyrendi Bizottság egyik tagját.

Ezt a döntést sajnálattal vesszük tudomásul, de szerencsére az eddig elvégzett munkánkat nem teszi semmissé, az elérendő céljainkon nem változtat, legfeljebb valamelyest nehezebbé teszi az utunkat.

A 2019-ben tett vállalásainkat továbbra is szem előtt tartva dolgozunk tovább Pécsért és a pécsiekért a Pécsi Jövőképe 2.0 program alapján. A közgyűlésen azonban elhangzottak olyan állítások, amelyeket nem hagyhatunk szó nélkül. Auth István képviselőtársunk azt állította képviselőinkről, hogy “A frakcióból senkit nem zártak ki, a frakcióból kiléptek”. A valóság ezzel szemben az, hogy az MPE-Momentum frakció nem lépett ki a koalícióból. A DK, a Jobbik, az MSZP és az Öt Torony frakciók képviselőitől a Mindenki Pécsért Egyesület megvonta a névhasználati jogot, a polgármester úr pedig – a kizárását megelőzendő – kilépett az egyesületből.

Jelenleg csak a mi frakciónk és a szintén háttérbe szorított Bognár Szilvia jogosult a jelölő szervezet nevének használatára, mert mi vagyunk azok, akik megválasztásunk óta a 2019-ben lefektetett elvek és értékek mentén dolgozunk. Valójában tehát a többiek léptek ki a koalícióból és alapítottak Pécs Jövője néven új frakciószövetséget, mivel nem tudták tartani magukat az említett értékvállalásokhoz. Ezzel voltaképpen önkényesen felülírták a választói akaratot.

A jelenlegi helyzet kialakulásához a következő események is hozzájárultak:

Tavasszal az ún. “12 pontos tárgyalások” után az együttműködés új alapokra helyezéséhez elkészült egy koalíciós együttműködési szabályzat, egy frakciószövetségi szerződés.

Az elkészült tervezetet a frakciónk munkaanyagként kezelte, bizonyos pontjaival szemben komoly kifogásokat fogalmaztunk meg, jeleztük, hogy egyeztetésekre, módosításokra van szükség.

Nem értettünk egyet például azzal, hogy jelölő szervezetünket, a Mindenki Pécsért Egyesületet tudatosan kihagyni igyekeztek mind a szövegből, mind az egyeztetési folyamatból. Ma már világos: szövetségeseink már akkor eldöntötték, hogy egy új szervezet nevét fölvéve kívánnak tovább dolgozni.

Azt sem tartottuk elfogadhatónak, hogy a közgyűlés létszámát tekintve a képviselők szűk kisebbsége dönthessen a város szempontjából meghatározó ügyekben, és pénzbüntetés vagy a frakcióból való kizárás terhe mellett legyen kénytelen a meggyőződése és a város érdeke ellen szavazni.

Azt is aggályosnak tartottuk, hogy a megállapodás szövegét a frakciószövetség az egyik – tetszőleges – párt kihagyásával bármikor módosíthatta volna: véleményünk szerint mind az elfogadáshoz, mind a módosításhoz minden frakció beleegyezése, vagyis a teljes konszenzus szükséges.

A fenti okok miatt többheti munka után nyújtottuk be módosító javaslatainkat, melyek között lehetőséget kívántunk biztosítani a képviselőknek a lelkiismereti szavazásra, kínáltunk megoldást arra is, hogy biztosítható legyen a hatékony közgyűlési munka, miközben a képviselők és a frakciók is megőrizhetik autonómiájukat. Erőfeszítéseink ellenére érveinket nem hallgatták meg, javaslatainkat nem építették be a megállapodás végleges szövegbe. Ekkor vált nyilvánvalóvá korábbi partnereink szándéka: a dokumentumot a Momentum képviselőinek kiszorítására fogják használni. Azért nem foglalkoztak a módosító javaslatainkkal, mert tudták, hogy eredeti formájában nem fogjuk aláírni. Nem írhattuk alá, hiszen ha megtesszük, lényegében lemondtunk volna képviselői jogaink egy részéről, nem képviselhettük volna sem a választóink érdekeit, sem a Momentum értékvállalásait. A tervezet aláírását nem javasolta sem a pártunk helyi, sem a megyei, sem pedig az országos vezetése.

Jelentős többséggel megválasztott és legitimált helyi képviselőkként meggyőződésünk, hogy fő feladatunk a pécsi szavazók, a pécsi polgárok érdekeinek őszinte és kompromisszummentes képviselete, akik a 2019-es választásokon a Mindenki Pécsért Egyesület logó alatt induló jelöltekre szavaztak.

KategóriákMETÁL