A Magyar Tudomány Ünnep miatt tart csütörtökön doktoravatót a Pécsi Tudományegyetem. A még zajló ceremónián kitüntették Müller Cecília országos tisztifőorvost.

A cikk a hirdetés után folytatódikA modellváltás után ez az első alkalom, hogy a PTE a Magyar Tudomány Ünnep kapcsán tart doktoravatót, amelyen más egyetemi kitüntetéseket is kiosztanak. A még zajló ceremónián nem sokkal ezelőtt kitüntetést vehetett át Müller Cecília is, ugyanis a Pécsi Orvostudományi Egyetem hallgatója volt egykoron. Az országos tisztifőorvos Miseta Attila rektortól vette át az elismerést.

A hivatalos méltatás szerint a Pécsi Tudományegyetem az egyetem címerével ellátott emlékplakett kitüntetést adományozta Müller Cecíliának, mint a jogelőd Pécsi Orvostudományi Egyetemen végzett egykori hallgatónak a koronavírus-járvány elleni védekezésben végzett munkássága elismeréseként.

Nem tűnt el

Müller Cecíliáról épp a minap készített anyagot az ATV. Rákérdeztek a kormánynál, hogy mi az oka annak, hogy Müller Cecília “eltűnt” a nyilvánosságból. Azt is megkérdezték, várható-e, hogy az adatok romlásával és a korlátozások bevezetésével ismét ő tartja majd – ha lesznek – az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatóit? A kérdésekre a Koronavírus Sajtóközpont adott választ az ATV-nek, a következőt:

„Tájékoztatjuk, hogy az Operatív törzs második éve irányítja a járvány elleni védekezést, rendszeresen – hetente egyszer vagy többször – ülésezik és a kormány számára javaslatokat tesz. Az Operatív törzs működését és tagjait kezdettől kormányhatározat szabályozza, amely változatlan: az Operatív Törzset a belügyminiszter az emberi erőforrások minisztere bevonásával vezeti, tagjai a járvány elleni védekezésben érintett minisztériumok és kormányzati szervek vezetői (pl. országos tisztifőorvos, OKFŐ, OMSZ, ORFK, Oltási munkacsoport vezetője stb). Az Operatív Törzs ülésén részt vesznek továbbá a belügyminiszter által erre felkért személyek. Lásd. A Kormány 1012/2020. (I. 31.) Korm. határozata a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs felállításáról. A lakosság tájékoztatása folyamatos mind a járvány helyzetről, mind a járvány elleni védekezést érintő kormánydöntésről Kormányinfó, sajtóközlemények, a koronavirus.gov.hu honlapon, a közösségi médiában, tájékoztató kampányok vagy egyéb formában.”

11.40 Beszédet is mond

Nagyon meg van hatódva, nehéz szavakat találni, hiába beszélt nemrég nap mint nap egy másik pulpitusról – ezzel kezdte beszédét Müller Cecília, aki már cikkünk publikálása után lépett fel a pulpitusra, és beszél éppen most is a hallgatósághoz. Az egész élet egy nagy szolgálat, mondta, megidézve kissé ezzel az operatív törzs tájékoztatóin elhangzott leghíresebb kijelentéseit. Minden pátosz nélkül kell szolgálni szerinte a tudományt. A Jóisten szerinte mindent okkal tesz, és okkal helyez valakit oda, ahová éppen tett. Látja az utódait, a fiatalok szemében a jövőt, ami csillog és ami érintetlen. A kemény munka és az új gondolatok a fontosak. A fiatalok pedig mindig új gondolatokat hoznak, idézte fel a legendás pécsi orvosprofesszor, Romhányi György szavait. Azt is kérte a hallgatóságtól, hogy az Alma mater-t soha ne feledjék el. Ő az életébe nem gondolta volna, hogy közegészségüggyel és járványtannal fog foglalkozni, de így hozta az élet és ez a két terület is nagyon szép, minden területben van szépség. Azt is kérte, hogy soha ne adják fel. Elmondta, hogy nem szabad sorrendet felállítani, de a mostani pécsi, az Alma mater-tői kapott kitüntetés nagyon kedves neki, miondta valóban meghatott, kissé elcsukló hangon.

A beszéd tartalma és hangvétele alapján az sejthető, hogy Müller Cecília nem fog már visszatérni napi szinten a képernyőre, és ha lesz is ismét napi szintű rendszeres tájékoztatás, már nem ő fog felelni a kommunikációért.

KategóriákMETÁL