Sikerült beszélnünk csütörtökön reggel Páva Zsolt volt pécsi polgármester tegnapi bírósági kihallgatása ügyében a Kaposvári Törvényszékkel, amelyről a Szabad Pécs adott hírt tegnap. Nem nyilvános tárgyalás volt.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Szabad Pécs számolt be arról tegnap, hogy megtörtént Páva Zsolt pécsi polgármester tanúkénti kihallgatása a Volvo-gate néven elhíresült ügy miatt indult büntetőperben. Írtunk a körülményekről és az előzményekről is. Arról, hogy az ügyet a Kaposvári Törvényszék tárgyalja, és Páva Zsoltot decemberben hallgatták volna ki, de ő akkor külszolgálati munkája miatt nem tudott részt venni azon a tárgyaláson, amelyre idézték. Mint ismert már: Páva Zsolt tavaly óta közösségi diplomataként dolgozik Chicagoban. Ugyanakkor felajánlotta, hogy az ünnep idejére hazajön, és akkor vállalja a kihallgatást.

Ez történt meg tegnap Pécsett, csupán fizikailag a Pécsi Törvényszék épülete adott otthont a meghallgatásnak, de az eljárást természetesen most is a Pécsi Törvényszék bejelentett elfogultsága miatt a Kaposvári Törvényszék folytatta le.

Tegnap már nem tudtunk beszélni a Kaposvári Törvényszékkel, ma reggel azonban igen. Elmondták, hogy van olyan, kivételes esetekben alkalmazható lehetőség, hogy egy tanú meghallgatását nem tárgyalás keretében tartják, hanem egy különleges bírói meghallgatás keretében, ez történt tegnap is. Olyan esetben élnek ezzel, amikor indokolt és elfogadható okokból nagyon szűk egy tanúnak a rendelkezésre álló ideje – pl. olyan munkát végez, vagy éppen beteg, ágyhoz kötött –, ugyanakkor annak a tanúnak a kihallgatása különösen fontos az adott ügy szempontjából. A törvényszék szerint a tárgyalást vezető bírói tanács semmiképpen sem akart lemondani a csak nagyon rövid ideig és ünnepi időszakban itthon tartózkodó volt polgármester tanúként való, személyes kihallgatásáról, ezért döntöttek amellett, hogy élnek ezzel a lehetőséggel.

Ez a tanúkihallgatási forma azonban nem rendes tárgyalás, így nem is nyilvános, ezért sem értesítették a sajtót – tudtuk meg. Tegnap ugyanis felvetettük, hogy sem mi, sem más médium nem kapott meghívót a tárgyalásra, így nem tudtunk jelen lenni, csak később tudtunk a kihallgatásról, amikor az már megtörtént. Ez alapján azonban, ha értesültünk is volna a meghallgatásról, s pláne arról, hogy Pécsett lesz, nem mehettünk volna be, hiába igyekeztünk volna regisztrálni a meghallgatásra. A meghallgatás abból a szempontból is speciális volt, hogy csak a háromfős tanácsot vezető bíró utazott, ő egyedül vezette le a meghallgatást és kérdezte ki a törvényszék részéről Páva Zsoltot.

A bíróságnak ilyen kihallgatás esetében kizárólag azok felé van tájékoztatási és meghívási kötelezettsége, akik a tárgyalás résztvevői, a vádlottak és védőik, illetve a vád képviselője felé, ez meg is történt, mint írtuk is tegnap, a kihallgatás több, mint egy órán át tartott, és a volt pécsi polgármester kapott kérdéseket a bírótól, a védőktől és az ügyésztől is.

A kihallgatás tehát nem volt nyilvános, ugyanakkor az ott elhangzottak azok, sőt olyannyira azok, hogy a tegnap a tanúkihallgatáson elhangzottakat ismertetni fogják, az elhangzottak alapján írt jegyzőkönyv szó szerinti felolvasásával fog kezdődni a következő, immáron rendes bírósági tárgyalás márciusban, a Kaposvári Törvényszéken.

Egy részletre sikerült azonban rákérdeznünk, arra, hogy kapott-e Páva Zsolt kérdést a Volvo Hungária által még a pécsi buszbeszerzés előtt megküldött úgynevezett indikatív értékesítési ajánlatról. Arról, hogy tudott-e róla, és nem sokallta-e a későbbi árat annak ismeretében.

Arról az indikatív értékesítési ajánlatról van szó, ami arról tájékoztatta a pécsieket – és erről elviekben Csizi Péter volt országgyűlési képviselő is tudott, ahogyan a Tüke Busznál is tudtak róla – hogy mintegy 2,6 milliárd forintért eladó egy használt Volvo-buszflotta Hollandiában. Később ezt vették meg (illetve 10 csuklósbusszal kevesebbet) majdnem 3,5 milliárd forintért, de már nem az eredeti eladótól, hanem egy kisebb holland magáncégtől, amely aztán abból, mai árfolyamon mintegy 800 millió forintnak megfelelő eurót visszautalt a Pécsről kapott pénzből két külföldi számlára. A törvényszék azt válaszolta kérdésünkre, hogy ha nem is szó szerint ez a kérdés, de elhangzott olyan, ami az indikatív ajánlatra kérdezett rá. Páva Zsolt azonban azt mondta, hogy mivel ez egy nagyon erősen szakmai kérdés volt, ezért a pécsi önkormányzat a buszbeszerzést szakemberekre bízta, külön volt szakértője a közbeszerzési eljárásnak, s azt ez alapján írták le és folytatták le, külön a gazdasági résznek is, és természetesen a műszaki oldalnak is, ez utóbbi esetében elsősorban a Tüke Busz részéről. A beszerzést nyilvános és szabályos közbeszerzés alapján folytatták le, így vásárolták meg a buszokat az egyetlen érvényes ajánlatot tevő nyertestől.

Címkék:
KategóriákMETÁL