Kiáll a béke és az egyetemi képzés folytatása mellett a Debreceni Egyetem, ezt közleményben jelentették ki. A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata pedig a Facebook-oldalán arról adott hírt, hogy ukrajnai, kárpátaljai menekülteket fogad az egyetemük, akiknek a kollégiumaikban adnak helyet, olvasható a hír a Debreciner cikkében.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Debreciner azt is megkérdezte, mégpedig elsőként a magyar médiában, hogy visszavonják-e a Vlagyimir Putyinnak korábban, 2017 augusztusában adományozott egyetemi díszpolgári címet, de a Debreceni Egyetem vezetése hallgat erről.

Vlagyimir Putyin egyetemi díszpolgári címe nagy vihart kavart itthon annak idején, a Szabad Pécsen véleménycikket is írt e cikk szerzője arról milyen szégyenteljes lépés volt ez, mennyire rossz lehet most debreceni aktív és volt hallgatónak lenni, és hogy mennyire problémás, hogy 90%-os szavazati aránnyal fogadták az egyetem díszpolgárává Vlagyimir Putyint.

Mint arra a Debreciner írása is emlékeztet, akkor már túl voltunk az ukrajnai Krím-félsziget 2014-es orosz megszállásán és a kelet-ukrajnai krízis kirobbanásán, így Ukrajnában is komoly felháborodást okozott a Debreceni Egyetem döntése.

A cím – emlékeztetett a Debreciner – olyan személynek adományozható, aki „kimagasló közéleti vagy művészeti tevékenységet fejt ki, valamint munkásságával, erkölcsi vagy anyagi támogatásával segítette az egyetem vagy annak valamely szervezeti egysége jó hírnevének az erősítését”.

A hallgatói önkormányzat azt írta, hogy hétfőtől adománygyűjtést kezdeményeznek, az összegyűlt adományokat minden héten, pénteken átadják a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársainak, akik eljuttatják azokat a kárpátaljai magyarok, a menekültek részére. És kértek minden hallgatót, hogy amennyiben módjában áll, tartós élelmiszerekkel, tisztálkodószerekkel, ruhákkal és más, az érkezők számára hasznos termékekkel segítsék a menekültek magyarországi tartózkodását.

A hallgatói önkormányzat írta meg azt is, még az egyetem nyilvánosságnak szánt hivatalos kommunikációja előtt, hogy a Debreceni Egyetem valamennyi üres kollégiumi férőhelyét (250 helyet) felajánlotta a Kárpátaljáról érkező hallgatók, oktatók és más menekültek elszállásolására. „A szabad férőhelyek feltöltésének pontos rendjét a Debreceni Egyetem az illetékes szervekkel együttműködésben hajtja végre. A fentieken túlmenően az egyetem és az EHÖK vezetése további intézkedéseken dolgozik, melyekkel segíteni tudja az egyetem ukrajnai hallgatóit” – közölték.

A teljes írás a kollégiumi helyek biztosításáról a Debrecineren ITT olvasható. 

KategóriákMETÁL