A magyar egyetemek modellváltása, az alapítványi átalakulás után kiváló korrupciós lehetőségeket rejt az, hogy az egyetemek jelentős vagyontárgyak felett rendelkeznek. Nemrég egy nagyon jelentős megbízást nyert el egy cégcsoport, amint arra Nemes Balázs momentumos politikus felhívta a figyelmet. És képzeljék, akár politika-közeli szereplők is jól járhatnak, de nem, nem Gyurcsány.

A cikk a hirdetés után folytatódikMajdnem 2 milliárd forintos, azaz majdnem 2000 millió forintos megbízást nyert el egy cégcsoport a Pécsi Tudományegyetemtől. A közbeszerzési pályázaton kiválasztott nyertes cégcsoportnak a megbízás 1900 millió forintot (azaz 1,9 milliárd forintot jelent), hívta fel erre a figyelmet egy tegnapi Facebook-posztban Nemes Balázs, pécsi momentumos politikus.

Nemes arról is szót ejt a posztban, hogy amikor korábban polgárok, diákok, tanárok, egyetemi oktatók, politikusok tiltakoztak a magyar egyetemek többségének, így a Pécsi Tudományegyetemnek is az állami kiszervezése, alapítványok alá szervezése ellen, egyben az oktatási és tudományos autonómia megszűnésének veszélye ellen, akkor számos fontos és jogos érv elhangzott. Nemes szerint azonban az nem mindig volt hangsúlyos, hogy az egyetemek jelentős vagyontárgyak felett is rendelkeznek, valamint, hogy különböző, adott esetben nagyon is sok pénzbe kerülő (azaz jelentős megbízást jelentő) szolgáltatásokat rendelnek meg.

A pécsi egyetemet működtető alapítvány kuratóriumi elnöke a Fidesz képviselőjelöltjét ajánlja a választók figyelmébe

Ennek szerint az egyik fejezete a Pécsi Tudományegyetem által kiírt személy- és vagyonvédelmi közbeszerzési pályázat,. Ami már lezárult, és amelynek kihirdették a győztesét is.

A momentumos politikus szerint tehát a magyar egyetemi rendszer átalakításával kapcsolatban a legtöbb elhangzott kritika szakmai, oktatási és tudományos érveket sorakoztat fel. „Mindemellett persze mindenki tudja, hogy a rendszer lényege az iszonyatos mennyiségű pénzmozgás, amit a különböző magyarázkodások csak elfedni próbálnak”.

Amint azt Nemes Balázs írja, a szolgáltatás, 1,9 milliárd forint értékben a Pintér Sándor belügyminiszterhez és Tasnádi László bukott rendészeti államtitkárhoz kapcsolható konzorcium nyerte el. A nyertes cégcsoportnak ugyanis résztvevője a CIVIL Biztonsági Szolgálat Zrt., valamint az ESG HOLDING Zrt. is. (A harmadik partner a Profinfo Team Vagyonvédelmi, Biztonságtechnikai és Magánnyomozói Zrt.)

Mint azt olvasóink egy része talán tudja is, az ESG, azaz az Elit Security Tasnádi Lászlóhoz kötődik, akinek 2016 végén azért kellett lemondania, mert kiderült, hogy a rendszerváltás előtt III/II-es operatív tiszt volt.

Nemes szerint “az egyetemek fideszes politikusok és káderek által uralt kuratóriumai nyilván nem fognak hirtelen önálló életre kelni és ellentmondani a kormányzati utasításoknak, hanem szépen végrehajtják a kijelölt feladatot. Ezek a feladatok pedig azzal járnak, hogy ilyen, fideszesekhez kötődő cégekhez folynak vissza a közbeszerzésekre elkülönített pénzek”.

„Egyébként a Schadl Györgyhöz köthető egyetemi belső vizsgálat nemrég érdemi eredmény nélkül lezárult. Csupa meglepetés, nem?” – olvasható a bejegyzés végén.

KategóriákMETÁL