Nincs olyan kisebbség, és nincs olyan nemzetiség amely politikailag egységes lenne, amely egyetlen párthoz vagy pártszövetséghez húzna. Így joggal merül fel, hogy ha az országgyűlésben egy nemzetiséget képviselő politikus szinte egy az egyben egy pártszövetség mellett szavaz négy éven át, akkor megfelelően látja-e el azt, amire őt jelölték és a parlamentbe küldték. A kérdés azért is éles, mert az, aki úgy gondolja érintettként, hogy nem ezért kell a nemzetiségi lista és a nemzetiségi parlamenti képviselő, még megteheti, hogy kéri a parlamenti választásra szóló nemzetiségi regisztrációja törlését.

A cikk a hirdetés után folytatódikA 69 éves Ritter Imre az elmúlt négy évben a német nemzetiséget képviselte a Parlamentben. Papíron legalábbis. Ő volt az első és egyetlen nemzetiségi képviselője a magyar országgyűlésnek a rendszerváltás óta. Előtte pedig szószólója. És egészen biztosnak tűnik. hogy a következő parlamenti ciklusban is parlamenti képviselő marad, s ő lesz újfent az egyetlen nemzetiségi képviselő.

Annak csak matematikai esélye van, valós esélye nincs, hogy a német nemzetiségi listáról bárki más még a parlamentbe jutna. A német nemzetiségi lista vezetője viszont (ha ő maga le nem mond róla, persze) vélhetően újra a parlament tagja lesz. És Ritter Imre a listavezető, idén is. Habár nem volt ez azért teljesen egyértelmű, mert a bevezetőben említett kérdésre néhányan mások is az ugyanott leírt választ, vagy ahhoz hasonlót adtak a német nemzetiség vezető tagjai közül. Akik szerint nem az a dolga a képviselőjüknek, hogy kvázi a Fidesz-KDNP 134. bátor embere legyen a parlamentben.

Ritter Imrének a kritikák ellenére sikerült megőriznie a listavezető helyét, kb. azzal magyarázva az elmúlt évek parlamenti munkáját, azt a korábbi megállapodást felhozva védekezésül, hogy a németségnek az az érdeke, hogy a mindenkori kormány mellett, a mindenkori kormány parlamenti frakciójával együtt szavazzon. Persze előtte többen is így gondolták ezt valóban, a magyarországi németek vezetői közül is. Csakhogy nem pont ilyen parlamenti munkára és időszakra készültek, nem arra, és nem úgy, mint ahogy az végül történt. Ritter miatt a Fidesz biztos lehetett a parlamenti kétharmadban, legalábbis jóval biztosabb, mint nélküle. Számíthattak rá.

Pedig neki az lett volna a dolga, hogy a politikai meggyőződése helyett mindig és mindenkor a honi németség érdekeit mérlegelve szavazzon. Ehelyett gyönyörűen leszavazott a legtöbb esetben a Fidesz mellett, megszavazva több társadalmilag erősen vitatott ügyet is. Ahelyett, hogy leginkább inkább kimaradt volna ezekből, nem voksol vagy tartózkodik. 

A fentiek miatt is(!) kell egy nagyon fontos ügyről beszélni: azok, akik a német nemzetiségi névjegyzékben szerepelnek, a listás szavazat esetében nem szavazhatnak pártlistára, kizárólag nemzetiségi listára. Azaz egyéni jelöltre, a konkrét helyi politikusokra szavaznak, szavazhatnak, a saját körzetükben indulók közül választva, mint mindenki más, de a pártokra nem szavazhatnak, csak a nemzetiségi listára.

Magyarán mindazok, akik érintettek, azaz magyarországi németek, és felvették őket a német nemzetiségi névjegyzékbe, dönthetnek. Maradnak annál, hogy gyakorlatilag Ritter Imrére (és a Fideszre) szavaznak, vagy inkább lemondanak erről a meggyőződésük/rossz tapasztalat miatt, és – maradva továbbra is a nemzetiségi névjegyzékben – azt kérik, hogy ne a nemzetiségi listára, hanem  pártlistára voksolhassanak. Például azért, mert szerintük nem volt megfelelő az eddigi emberük. Vagy mert pl. ők soha nem adták volna a voksukat a Fideszre. Vagy mert Ritter Imre némely esetben nem egyszerűen a Fidesszel (a kormánnyal) együtt szavazott, hanem akár az Országos Német Önkormányzat értékeivel és elveivel is szembement.

Ügyfélkapun keresztül április 2-áig töröltethető a regisztráció. Azt is meg kell jegyezni, hogy aki azért aggódik, hogy ezzel magából a német nemzetiségi névjegyzékből is törlik, téved. Ez az ügy és döntés nem érinti a névjegyzéket. És akkor is téved, ha attól fél, hogy ha most törlik a regisztrációjukat, akkor majd az önkormányzati választáson nem tud nemzetiségi önkormányzatot választani. Dehogynem tud! Sőt, az önkormányzati választáson ettől még választhat nemzetiségi önkormányzatot és képviselőket, attól függetlenül is tehát, ha most kéri a parlamenti választásra szóló (az önkormányzatitól elkülönülő) regisztráció törlését. Sőt, a következő parlamenti választáson is szavazhat, később még bármikot kérheti a parlamenti választásra vonatkozó regisztrációja megújítását.

A puding próbája az evés. Ritter korábban Budaörsön fideszes képviselő volt, most duplán rávetül az árnyék emiatt.

De a puding próbája az evés: nem elképzelhetetlen, hogy Ritternek ellenzéki kormánnyal kell együtt dolgoznia. Talán majd akkor is a kormánnyal együtt fog szavazni.

Habár ezt kötve hiszem.

KategóriákPUNK