Sokan szeretnének segíteni az ukrajnai háború miatt hazájukat elhagyni kényszerülő menekülteknek, írja újabb, csütörtök délutáni közleményében a pécsi önkormányzat. A város hétfőn közzétett felhívására 3 nap alatt 87 önkéntes jelentkezett, miközben rengetegen ajánlottak fel tárgy- vagy pénzadományt a menekültek ellátására. A pécsi önkormányzat most a városba érkező menekültek lakhatásának megoldásában kéri a pécsiek segítségét.

A cikk a hirdetés után folytatódikPécs harminc éve már megtapasztalta, milyen az, ha a szomszédban háború dúl. A pécsiek akkor is minden tőlük telhetőt megtettek a bajba jutottak megsegítésére, emlékeztetett a városvezetés a közleményben. A pécsiek akkori erőfeszítéseit az UNESCO is elismerte, amikor Pécset Városok a békéért-díjjal tüntette ki.

A pécsiek hűek maradtak önmagukhoz, és most, amikor tőlünk távolabbi szomszédos országban dúl háború, újra segítő kezet nyújtanak a háború borzalmai elől menekülőknek. A +36202637659 telefonszámon, illetve a onkentespecs@gmail.com email címen eddig 87-en jelezték, hogy önkéntes munkájukkal szívesen segítenék az ukrajnai menekültek ellátását.

Nagy öröm, hogy ilyen sokan szeretnének segíteni, és továbbra is várjuk az önkéntesek jelentkezését. A korábban megadott számlaszámokon akár a pécsi önkormányzatnak, akár a nagy karitatív szervezeteknek továbbra is lehet pénzadományt eljuttatni, és tárgyadományt, főként azonnal fogyasztható tartós élelmiszereket, illetve higiéniai termékeket is fogadunk a családsegítő szolgálat telephelyein – idézi a közlemény Nyőgéri Lajost, Pécs szociális területért felelős alpolgármesterét.

Ukrán menekültek a lengyel határnál 2022. február 27-én – Fotó: UNIAN

Szerdától él az a felület is, ahol a menekülteknek lakhatási lehetőséget biztosítani képes pécsiek tehetik meg felajánlásukat. Ezen az adatlapon tudják adataik megadását követően jelezni, ha rendelkeznek olyan lakással, lakrésszel, nyaralóval, vagy bármilyen ingatlannal, ahol ideiglenes otthonra találhatnak a háború elől menekülők. Az adatokat az önkormányzat a katasztrófavédelem megyei igazgatóságának továbbítja, miután feltehetően az ő feladatuk lesz a menekültek elszállásolása. 

Bár szervezett formában eddig még nem érkeztek Pécsre menekültek, egyéni utazók, vagyis a Pécsett rokonsággal, ismerősökkel rendelkező ukránok viszont jöttek. A pécsi ukrán kisebbségi önkormányzat a hozzánk érkező menekültekkel kapcsolatos hírek hatékony átadására egy nyilvános Facebook-csoportot hozott létre, ahol folyamatosan frissítik a legfontosabb információkat. Ezt érdemes felkeresnie minden pécsinek, aki szeretne segítséget nyújtani a háború elől menekülők számára.

KategóriákMETÁL