Esélylatolgatás Baranya megye 01. és 02. számú országgyűlési egyéni választókerületében, amelyekben jelenleg Mellár Tamás és Hoppál Péter az országgyűlési képviselők. Cseri László írása.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A jövő vasárnapi magyarországi országgyűlési választás a rendszerváltás óta eltelt időszak kilencedik általános parlamenti választása lesz Magyarországon. A Szabad Pécs annak nézett utána, hogy Pécs városát érintő két egyéni választókerületben kik, és milyen esélyekkel indulnak a mandátum megszerzéséért.

Közvéleménykutatás – országos esélyek

A különböző közvélemény-kutatással foglalkozó szervezetek különbözőképpen ítélik meg a választás esélyeit országos szinten. A Publicus Intézet szerint például a válaszadók 34 31 százaléka az Egységben Magyarországért szövetségre, 32 százalékuk a Fidesz–KDNP-re szavazna. (Javítás: 22.10)

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatottságát egy, a Mi Hazánk Mozgalomét két százalékra mérik, az összes egyéb párt egy százalékkal bír együttesen, a bizonytalanok aránya harminc százalék.

A Republikon Intézet szerint a 2022-es országgyűlési választás az elmúlt tizenkét év legszorosabb küzdelmének ígérkezik. A közvélemény-kutatások alapján április 3-a előtt pár héttel a Fidesz-KDNP és az Egységben Magyarországért támogatottsága nagyjából fej-fej mellett áll, éppen ezért a gyakran emlegetett mozgósítási verseny mellett az elmúlt időszakban egyre több szó esik a bizonytalanok választáson betöltött szerepéről is.

Egy ilyen kiélezett választási helyzetben valóban kiemelten fontos szerepe van az egyébként homogén csoportnak egyáltalán nem nevezhető bizonytalanoknak, így érdemes megvizsgálni, mit is tudunk erről a választói csoportról.

A Republikon úgy véli, hogy a biztos pártválasztók a szoros választási versenyben feltehetően részt fognak venni a választáson, így még inkább felértékelődik a bizonytalanok szerepe. A kormányzással kapcsolatos vélemények azt sugallják, hogy a bizonytalanok körében az ellenzéknek nagyobb tartalékai vannak, a kérdés az, hogy ezek a választók április 3-án elmennek-e választani.

Unokáink és gyerekeink leváltanák Orbáékat

Az IDEA Intézet 2022. március 2. és március 11. között készített reprezentatív adatfelvétele azt mutatja, hogy az orosz agresszió nyomán kitört háború idején mindkét nagy politikai tömb elkönyvelhetett némi támogatottság-növekedést. A teljes népesség vonatkozásában a Fidesz−KDNP listája 2, míg az ellenzéké 3 százalékponttal emelkedett, így a két versengő politikai erő között újra nyílttá vált a küzdelem. A változás úgy következett be, hogy az ismeretlen listapreferenciájúak és a kisebb pártok támogatottsága is csökkent.

Az IDEA Intézet két hullámban, 2022. február és március elején közösségi média alapú kérdőív segítségével vizsgálta az első választók preferenciáit. Az intézet kutatása ebben az értelemben teljesen unikális, mert célzottan ezt a speciális ifjúsági rétegeket szólította meg kérdőívével. Ha csak az első választókon múlna, a jelenlegi kormány súlyos vereséget szenvedne, ugyanakkor az ellenzék nagy arányú, kétharmados mandátumtöbbséget jelentő győzelemhez jutna. Az első választók ugyanakkor a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot és a Mi Hazánk Mozgalmat is bevinnék a parlamentbe.

Dr. Szakács László a várható befutó

Ami Pécs városát és környező településeit illeti, két egyéni választókerületben lehet szavazni április 3-án.

Baranya megye 02. számú országgyűlési egyéni választókerületéhez tartozik Berkesd, Bogád, Cserkút, Ellend, Hásságy, Lothárd, Magyarsarlós, Mánfa, Orfű, Pereked, Romonya, Szemely, Szilágy egy-egy, Komló 22, Kozármisleny 5, Kővágószőlős 2, Nagykozár 2, Pécs 50 szavazóköre.

A névjegyzékben szereplő választópolgárok száma 75 532 fő, ebből átjelentkezett 410, külképviseletre jelentkezett 728 fő.

Ebben a választókerületben az alábbi nyolc jelöltre lehet szavazni: Szilágyi László Csaba ((Munkáspárt – Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom), dr. Hoppál Péter (Fidesz-KDNP), Ipacs Sándor (Mi Hazánk Mozgalom), Martos Csongor (Magyar Kétfarkú Kutya Párt), dr. Juhász Gábor (Megoldás Mozgalom), Hencsei Zsolt (független), Árvainé Behán Zsuzsanna (Normális Élet Pártja) és dr. Szakács László (Egységben Magyarországért, ellenzéki összefogás). Egy jelölt nyilvántartásba vételét pedig elutasították: Csonka János (független).

Információink szerint létezik egy, a választáson érdekeltek által megrendelt,  viszont pártoktól teljesen független közvélemény-kutató intézet által, február végén készített felmérés is. A szerint Pécsett és Komlón biztos győzelemre számíthat dr. Szakács László, és összességében a választókerületben is megelőzheti dr. Hoppált. A harmadik helyre esélyes befutó lehet Martos Csongor, a többi jelölt igen kevés szavazatra számíthat.

Hoppál Péter – Fotó forrása: Facebook.com

Mellár Tamás győzelme több, mint biztosnak látszik

Baranya megye 01. számú országgyűlési egyéni választókerületéhez tartozik Gyód, Keszü, Kökény, Pécsudvard és Pogány egy-egy szavazóköre, továbbá Pécs városának 84 szavazóköre.

A névjegyzékben szereplő választópolgárok száma 75 308 fő, ebből átjelentkezett 2 708, külképviseletre jelentkezett 867 fő.

Ebben a választókerületben az alábbi nyolc jelöltre lehet szavazni: Varga Tamás (Mi Hazánk Mozgalom), Bognár Szilvia (független), Hirth József (Normális Élet Pártja), Nagy Richárd (Magyar Kétfarkú Kutya Párt), Kővári János (Fidesz-KDNP), Palkó Ádám (Megoldás Mozgalom), dr. Mellár Tamás (Egységben Magyarországért, ellenzéki összefogás) és Sugár György (Munkáspárt – Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom). 

Három jelölt nyilvántartásba vételét elutasították, illetve törölték: Budai Richárd (A Mi Pártunk), Békési Sándor (Le az Adók 75%-ával Párt), Kovács László (független).

A fent már említett közvélemény-kutató intézet február végi felmérése szerint ebben a választókerületben egyértelműen Mellár Tamás biztos győzelme várható Kővári János előtt.

Nagyjából 2,5 százalékos szavazatot kaphat Nagy Richárd (Magyar Kétfarkú Kutya Párt) és Varga Tamás (Mi Hazánk Mozgalom), a többiekre várhatóan nagyon kevés szavazat érkezik majd.

Disclaimer: a pécsi esélyeket monitorozó, fent említett felméréssel kapcsolatban szerettük volna számszerűsíteni és közölni is a várható szavazati arányokat az első két jelölt esetében, de forrásaink ezt nem, csupán a sorrendet osztották meg velünk, és egyúttal azt is kérték, hogy ne nevezzük meg, hogy pontosan kik és kiktől rendelték meg a felmérést. Emiatt felmerült bennünk az is, hogy nem írjuk meg ennek a közvéleménykutatásnak az eredményét, de végül, éppen forrásunk megbízhatósága miatt, úgy döntöttünk, hogy cikkünkben erről is szólunk.

KategóriákMETÁL