A pécsi egyetemistákról két különböző cikket is jegyez a Szabad Pécs a Helyközi Járat elnevezésű médiaegyüttműködési programban.  A Helyközi Járat a Partizán részvételével és vezetésével indult útjára a múlt év őszén, a Partizán az együttműködésben a megjelent cikkek alapján videóriportokat készített, az említettek közül az egyik, a külföldi egyetemistákról szóló Szabad Pécs-riport is azon cikkek közé tartozik, amelyből videóriport is készült.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A Szabad Pécs mindkét Helyközi járatos “egyetemi” riportját Ungár Tamás készítette. Az egyiket nemrég, abban a 2022 tavaszi választás eredményéről kérdezte a Pécsett tanuló magyar egyetemistákat. Több, mint ötven hallgatóval beszélt, s ez alapján úgy tűnik, hogy a pécsi hallgatók többsége nem arra szavazott, amire a többség, azaz ők nem adtak volna ismét bizalmat Orbán Viktornak és a Fidesznek.

A korábbi egyetemi riportban viszont külföldi hallgatókat kérdeztünk, arról hogyan élnek Pécsett, milyen problémákkal szembesülnek, illetve igyekeztünk átfogó képet adni a PTE külföldi programjáról.

A Partizán videóriportja három, a Pécsi Tudományegyetemen tanuló külföldi hallgatót mutat be, akik különböző nemzetközi képzéseken vesznek részt. Egy egyiptomi, egy indiai és egy szibériai egyetemistával beszélgettünk arról, hogy kik ők, miért választották Pécset, mik a tapasztalataik a várossal és az egyetemmel, vannak-e anyagi nehézségeik, és hogy mit szólnak ahhoz a lakhatási válsághoz, amelyet elmélyített a külföldi hallgatók tömeges megjelenése a városban.

A PTE nemzetköziesítési programja sikeresnek mondható, hiszen Pécsen több, mint 4000 külföldről érkezett egyetemista tanul, a diákok nagyjából ötöde külföldi. A PTE bevételeinek közel 10%-a a külhoni hallgatók tandíjából, valamint az ösztöndíjasok után fizetett állami és uniós támogatásból folyik be a kasszába. A külföldi egyetemisták évente nagyjából 9,5 milliárd forintot költenek el évente Pécsen.

A külföldi diákok megjelenésével mindemellett azonban megemelkedtek a lakhatási és a megélhetési költségek Pécsen, amivel a szegényebb családi hátterű külföldi és magyar hallgatók, valamint a város lakosságának egy  része egyre nehezebben tudja tartani a lépést.

Ez a cikk a Helyközi Járat együttműködési program keretében valósult meg, ami a Partizán támogatásával jött létre, hat magyar szerkesztőség közös projektjeként. Tarts velünk, szállj fel a Helyközi Járatra! Ha van egy jó sztorid, írd meg nekünk a helykozijarat@gmail.com címre.

A Szabad Pécs eddigi cikkei, amelyek a Helyközi Járat média-együttműködési program keretében jelentek meg ITT OLVASHATÓK.

KategóriákMETÁL