A címben foglalt kérdés nem provokatív, nem szándékosan provokatív. Ennek a véleménycikknek a szerzője abban sem biztos, hogy akár ilyesminek is lenne értelme. Egy kistelepülés kisválasztásáról szóló hír lett fontossá, de utána csak szomorúság maradt.

A cikk a hirdetés után folytatódikSzégyellnem kellene magamat, sőt szégyellnünk kellene magunkat mások helyett a méhkeréki időközi önkormányzati választás után, így frissiben, az eredmény ismeretében. De igazából már a rajtnál, a voksolás megkezdése előtt szégyellni kellett volna magunkat, csak hát ha jobban belegondolunk, talán már szégyenkeznünk sem kell, nem lenne szabad. Főleg nem mások miatt. Főleg nem egy politikai hír, egy hazai politikai hír miatt. Csak hát ez inkább erkölcsi ügy, habitus-dolog.

Fontos kérdés, de nem a fő kérdés az, hogy miért szavaztak meg ismét polgármesternek egy nemrég jogerősen, költségvetési csalás miatt elítélt expolgármestert. Ez lenne tulajdonképpen a mai, friss hír, az itteni tétova, bizonytalan és keserű elmélkedés tárgya.

A Békés megyei Méhkeréken ma a választásra jogosultak 67,44 százaléka, 1190 fő voksolt. A győztes egy női induló lett, ő 805 szavazatot kapott. Minderről az MTI híréből szereztünk tudomást.

A mostani győztes nem amatőr, 2010 óta vezette Méhkerék települést, őt azonban a Gyulai Törvényszék idén, február 9-én jogerős ítéletben költségvetési csalás bűntette és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Igen, őt, akit ma megválasztottak. Polgármesternek. Habár nem egyedül volt ludas, és “csupán” 30 millió forintot síboltak el a közösből, többen ráadásul.

Megy még a matek, de ne akarják, hogy most kiszámoljam, hogy Andi férje, M. Lőrinc (mindenféle érdekeltségein keresztül) hány perc vagy másodperc alatt szerez 30 milliós bevételt? Átlagban ez kb. egy lélegzetvétel lehet, ennyi nyereséghez persze “neki” is több kell valamivel.  

A fő kérdés tehát nem az, hogyan szavazhattak rá. Erre születhetnek még verziók és elemzések. Kik voltak még a jelöltek, ők mennyire voltak komolyak, a nő bocsánatot kért-e a méhkerekiektől, vagy esetleg esküdözött-e, hogy a bíróság most tévedett, vele és velük szemben rosszul ítélt, avagy ő legalábbis áldozati és ártatlan? Vagy legalább azt mondta-e, hogy szánja-bánja? Ezeket nem tudom, talán nem is lehet tudni, de majdhogynem lényegtelen kérdések ám ezek.

Merthogy a fő kérdés valójában az, hogyan lehetett ezek után, ilyen ismert és nyilvánosságot kapott eset után egy párt (bármely párt, ez esetben éppen a Fidesz-KDNP) polgármesterjelöltje.

Ráadásul egy állami bűnmegelőzési programra kapott 31 millió forintnak a kijátszásáról, lepapírozásáról beszélünk. Színlelt szerződésekről. És ezt nyilván nagyon jól lehetett tudni, hiszen végigment az a per, amelynek a végén nemrég jogerős ítélet született.

Innen már tényleg nehéz visszalépni, és persze van még tovább, meg hát előre, nem hátra, de azért ez így szintlépés. nem a választás kimenetelében, mondom még egyszer, hanem a jelöltségben.

Könyörgöm, egy 2000 fős településről van szó! Nem kicsi, meg mindenki fontos, de itt sokkal többről van szó.

Hát már nem maradt egy mikronnyi erkölcsi minimum sem, ha politikáról és hatalomról van szó? Azok után sem, ami történt április 3-án? Vagy valamilyen apró szégyenérzet? Miért nem lehetett elvenni tőle a pártpolitikai támogatást? Szólt volna bárki egy rossz szót is, ha megteszik? Vagy oda sem figyeltek erre az ügyre?

Persze, lehetséges, hogy valóban teljesen felesleges hüledezni, azt követően, hogy nem túl rég egy százezres nagyváros olimpiai bajnok polgármesterét hibátlanul fennhagyták a sakktáblán ugyanezek, pedig azonnal le kellett volna szedni, és az istenadta nép simán újraválasztotta. Pedig a lólengés nézett volt, a csikó meg kólázott. Persze, ott és akkor talán mindenki tudta, hogy színjáték az egész, úgyis jön majd egy új és más.

A döbbenet, a harag, a mások miatti szégyenérzet, vagy épp az utolsó csepp sokféle poharakban azonban miért ne lenne, maradhatna fontos jogosultságunk ilyen esetekben? Mi maradna nekünk, másképp gondolkodóknak, ha még ezek sem lennének?

KategóriákPUNK