Több olyan újságot is bezártak vagy átalakítottak Magyarországon az elmúlt 8-10 évben, amelyek közéleti és politikai hírekkel is foglalkoztak, vagy kifejezetten erős politikai fókuszuk volt, és a szakma írott és íratlan szabályai szerint igyekeztek ellenőrizni a mindenkori hatalmat.

A cikk a hirdetés után folytatódikA leghangosabb három-négy ilyen eset a Népszabadság bezárása, az Index áthangolása és a megyei lapok kormánybarát “befektetők” kezébe kerülése, majd egy alapítvány (KESMA) alá szervezése, illetve a Magyar Nemzet bezárása volt (a Magyar Nemzet egy év múltán újra eléindult, nagyon más “szakmaisággal”, mint előtte bármikor. Ezen esetek előtt, és azóta is történtek hasonlók, és a folyamat, attól tartunk, nem állt meg. Az egyik, fent nem említett eset a Zoom.hu szinte egyik napról a másikra történő beszántása volt.

Két éve írt arról a Szabad Pécs, hogy a biztonságpolitikai szakértő, Tarjányi Péter érdekeltségébe tartozott Zoom.hu archívuma eltűnt a netről. Azaz nem csak bezárták a lapot – amúgy nem túl szép módon – és szélnek eresztették azokat az újságírókat, akik igyekeztek ott egy valóban korrekt, tisztességes újságot csinálni, hanem egész egyszerűen lekerült a netről az addig egyébként elérhető archívum. Tudni kell, hogy az archívum fenntartásának is van díja (szerverdíj pl.), de ez elenyésző összeg ahhoz képest, amennyibe kerül egy rendes hírportál üzemeltetése, ugyanakkor az a munka, energia és pénz, amit annak idején beletettek, közösen, nem vész el, fennmarad.

Annak idején, két éve, amikor felfigyeltünk a Zoom.hu archívumának “törlődésére”, éppen az Index szerkesztőségének felmondása volt a vezető hír a magyar médiában, és a Magyarországról szóló nemzetközi hírekben is egyébként. Most pedig megint van egy nagyon erős nemzetközi figyelmet is kapott ügy, Orbán tusványosi beszéde, de amint két éve sem az Index-ügy miatt kerestünk rá egy Zoom-os cikkre, most sincs köze ennek ahhoz, hogy éppen mi határozza meg a magyar közéletet.

A Google-on keresztül sem érhető el a Zoom.hu

Azt vettük észre egy korábbi, a Zoom.hu-n megjelent cikkre rákeresve, hogy a cikk nem érhető el, de nem csak az, hanem egyetlen más cikk sem és az oldal maga sem. Hogy mióta, azt nem tudjuk, lehetséges, hogy ismét csak átmeneti hibáról/szünetről van szó, mint történt két éve is.

Nem elérhető a Zoom.hu archívuma

A Népszabadság archívuma él, de a keresés nem működik

Akkor, valamivel később azt is megírtuk, hogy a Zoom.hu archívuma ismét elérhető, igaz, akkor meg a Népszabadságé tűnt el egy időre, de a NOL.hu azóta, ma is, újra működik, és olvasható rajta például az az elhíresült, egyik utolsó cikk is Rogán Antal és akkori neje helikopterezéséről, amely után nem sokkal zárták be a lap internetes oldalát 2016 októberében, egy szombati napon, úgy, hogy aztán a hétfői újság már nem is jelenhetett meg.

Igaz, a legjobban akkor tesszük, ha ezeket a cikkeket, amikre konkrétan emlékszünk, vagy amikről gondoljuk, hogy írt annak idején a Népszabadság is, internetes keresőbe írjuk be, a NOL.hu ugyanis elérhető, a cikkek elolvashatók, de a keresője már nem működik.

Nem csak Orbán nevére, semmi másra sem ad ki találatot a NOL.hu keresője

KategóriákMETÁL