„Borzasztó nagy öröm és büszkeség kavarog most bennünk, amit szeretnénk megosztani veletek (…) az Elefántos történetében hatalmas mérföldkőhöz érkeztünk – ezekkel a szavakkal jelentette be a nem mindennapi sikert Facebook-oldalán az Elefántos Étterem és Pizzéria. Az eredeti olasz alapanyagokkal dolgozó, a pécsi Jókai téren álló Elefántos immáron 26 éve üzemel. A pécsi Elefántos lett az első vidéki, s csupán a harmadik magyar étterem, amely kiérdemelte az eredeti nápolyi pizza minősítést.

A cikk a hirdetés után folytatódik„Bizonyára sokan emlékeztek rá, hogy nem is olyan régen Nápolyban jártunk, ahol Enzo Coccia tanította meg nekünk az igazi nápolyi pizza minden csínját bínját! Enzo révén egy megkeresést is kaptunk, miszerint az AVPN lehetőséget adott számunkra, hogy megpályázzuk az “EREDETI NÁPOLYI PIZZA” címet! Csapatunk pedig energiát nem kímélve minden szaktudását beleadta, rengeteget tanult és dolgozott, hiszen rendkívül szigorú előírásoknak kell megfelelni, hogy ezt a rangos címet odaadják! Hatalmas örömmel jelentjük be tehát, hogy Magyarország harmadik “EREDETI NÁPOLYI PIZZA” ÉTTERME LETTÜNK, a vidéki éttermek közül elsőként! Borzasztó hálásak vagyunk kis csapatunknak, hogy együtt idáig elértünk és persze Enzonak a tudásért, amit nekünk adott!” – így folytatódott a Zachár Zsolt által vezetett pécsi Elefántos bejegyzése.

Aki egy kicsit is ismeri az olasz konyhát, és hallott arról is, hogy az olaszok a klasszikus olasz fogásokkal kapcsolatban mennyire kényesek is arra, hogy az eredeti receptet be kell tartani, és egy-egy nemzeti (és régiós) büszkeségnek számító fogással kapcsolatban milyen vitákra képesek, az sejtheti, hogy az eredeti nápolyi pizza minősítés kiérdemlése milyen nagy dolog.

De mi is az az AVPN? A rövidítésről a Pizza blog azt írja, hogy az Associazione Verace Pizza Napoletana a Valódi Nápolyi Pizza Szövetsége, amely 1984-ben alakult meg, erős szakmai ráhatással, ugyanis a hagyományőrző pizzásoknak konkrétan elege lett abból, hogy rengeteg rossz minőségű, silány pizzát kínálnak eredeti nápolyi néven. Összegyűjtötték a régi, nagy pizzamesterek segítségével, hogy milyen is a nápolyi pizza, legyen szó metódusról, alapanyagokról, vagy éppen elkészítésről. A szervezetnek kezdetben 20 tagja volt, mindahány a tradícionális nápolyi pizzázók közül került ki, jelenleg több, mint 800 pizzéria használhatja az AVPN logót és elnevezést, ami komoly vizsgához és minőségbiztosításhoz kötött, másrészt a fentebb vázolt tradíciók és technikák egészen biztosan be vannak tartva ezeken a helyeken.

Fotó forrása: Elefántos Facebook-oldal

Milyen is a valódi nápolyi pizza?

A Pizza blog azt írtja, hogy a valódi nápolyi pizza maximum 35 cm átmérőjű, a széle megemelkedett, a belseje lágy és aromás. A tészta összetevői: víz, só, élesztő liszt – más semmi! A kelesztés és az érlelés 8-24 órán keresztül történik, az egyes tésztagolyók mérete pedig 200-280 g lehet. A tésztát kézzel nyújtják (ekkor jön létre a széle is, a “cornicione”, melyet úgy érnek el, hogy a levegőt a nyújtáskor a szélére küldik). A közepén a vastagság nem lehet több, mint 0,25 cm. A feltétek is követik a puristább megközelítést: hámozott konzerv, vagy friss paradicsom, bivaly, vagy tehénmozzarella, friss bazsalikom, extraszűz olívaolaj – lehetőleg mind Campania régióból. A sütés mindezek után 430-480 fokon történik, fatüzelésű vagy gázos kemencében 60-90 másodpercig.

KategóriákPOP