Ne beszéljünk félre és ne nézzünk senkit hülyének: azért rúgták ki a mai napon az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökét és a szervezet szakmai elnökhelyettesét, mert a végül falsnak bizonyult időjárás-előrejelzés miatt fújták le az augusztus 20-i tűzijátékot.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz orbánista, kormányhű és kormány által pénzelt újságok két napja azon pörögnek, hogy micsoda skandallum történt, hogy le kellett fújni az augusztus 20-i tűzijátékot, noha egészen kellemes idő lett a végére, attól bizony simán meg lehetett volna azt tartani. És, hogy ezért a meteorológusok a felelősök és a hibásak, azon belül is az OMSZ és vezetése.

Egyrészt erre bizony már nehéz lett volna azt írniuk és mondaniuk, hogy Soros, Gyurcsány és/vagy Brüsszel a hibás (simán elhiszem, hogy eljátszottak ezzel a forgatókönyvvel is), de nekik is lesz még szerepük jó sokszor még az év során, ebben biztos vagyok.

Elmaradt hát a világ valaha volt legnagyobb augusztus 20-i tűzijátéka, most majd lehet helyette a világ (talán) legnagyobb augusztus 27-i tűzijátéka. Jövőre meg talán megdöntjük mindkét dátum csúcsát. Simán beleférne Magyarország Titánia életébe egy ilyen is, azt követően, ami ma történt.

Sajnálom szegény jobb sorsra érdemes hírcsárdásokat, jó ideje elég nehéz dolguk van, de ma, nemrég tényleg azt hittem, hogy őket olvasom, közben meg egy manapság rendesnek számító MTI-hír volt.

Mint kiderült, az orbánista propagandisták most is kaphatók voltak arra, hogy elébe menjenek a már nyilván előkészített történéseknek. Hogy tudtak-e róla konkrétan, vagy csak azt a feladatot kapták, hogy pörköljenek oda a szemét meteorológusoknak, gyakorlatilag mindegy is.

A hír röviden így hangzik: azonnali hatállyal távozik a posztjáról az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke és a szervezet szakmai elnökhelyettese, ezt hétfőn este a Technológiai és Ipari Minisztérium Kommunikációs Főosztálya által kiadott közleményből lehet tudni. Az OMSZ irányítási jogát Palkovics László technológiai és ipari miniszter gyakorolja. Ő volt az, aki augusztus 22-i hatállyal felmentette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát. Lesznek majd új vezetők, az ő személyükről később döntenek. Itt is majdnem mindegy, hogy Orbán Viktor adta-e ki, hogy tegyék lapátra a két meteorológust, avagy olyan volt ez, mint a kormánymédiában az öncenzúra: hogy tudták maguktól, hogy mit kell tenni.

Álljunk azért meg egy szóra! Mert ugye az biztos, hogy (leegyszerűsítve) azt mondták a bűnösnek megbélyegzettek, hogy ítéletidő lesz, ehelyett őszi éjszakai pikniket is lehetett volna tartani aznap este. Ez tévedés, hiba. Ami persze ezúttal olyan volt, hogy az egy csomó ember programját írta át, és okozott számukra kellemetlenséget. Például volt olyan honfitársunk is, aki egész jó helyről nézhette volna, remek társaságban, akár még a Budai várból is, de a rossz időjárás beharangozása miatt inkább vacsorázott egy jót Horvátországban.

Ugyanakkor azt senki sem gondolhatja komolyan, hogy szabotázs történt, s a meteorológusok ne a tudásuk legjobbját akarták volna nyújtani, pont az államalapítás napjára vonatkozó előrejelzésben. Ha valakinek van okostelefonja, azon vannak időjárás-előrejelző alkalmazások, s a hétvégén rá-rá nézett (nekem is van, rá is néztem, elég sűrűn), az láthatta, hogy a nem is feltétlenül OMSZ-os előrejelzés óránként, vagy akár negyedóránként is változott. És egyik “jóslat” sem lett végül teljesen igaz! Legalábbis Pécs esetében biztosan így volt.

A lényeg: elképesztően furán és kiszámíthatatlanul alakult a meteorológia. Nem csak hazai, több külföldi oldalt és alkalmazást is megnéztem, mindegyik azt mutatta, hogy leszakad az ég Pécsen is, Budapesten is … és végül nem szakadt le. Ráadásul az OMSZ azt is írta az előrejelzéseiben, hogy olyan jellegűek az időjárás-előrejelző számítógépes modellek, hogy abban nagy adag bizonytalanság is van.

Szerintem mindenki felelős döntést hozott. Mármint a meteorológusok is, és azok is, az operatív törzs tagjai, akik lefújták az augusztus 20-i tűzijátékot.

Az már egy más kérdés, hogy jó döntés volt-e a halasztás a teljes lefújás helyett, és mindenképpen, csak azért is megtartani. Még inkább kérdés, hogy jó döntés volt-e mindenkit kész helyzet elé állítani azzal, hogy már korábban, hónapokkal ezelőtt, “jó áron” megvették a rakétákat, s ezért mindenképpen megtartják a tűzijátékot, hiába van (lett közben) háború, infláció, gazdasági válság, s hiába egyre több a megrémült állatokért aggódó magyar polgár. Mire ez a legyen-ne legyen tűzijáték címet kapó társadalmi vita elkezdődhetett volna, vagy elkezdődött volna, a kormány már túl volt a tűzijáték-alapanyag beszerzésén, s ez a kérdés lényegében ezzel el is dőlt.

Az viszont egészen biztos, hogy a főmeteorológusok kirúgása nem volt jó döntés. Illetve nem is az a kérdés, hogy jó döntés volt-e, vagy sem, esetleg ízléstelen és otromba volt-e, vagy sem, hanem hogy mennyire volt épelméjű döntés. Avagy, hogy lehet-e egy ilyen döntést egyáltalán bármilyen megközelítésből tisztának, korrektnek és épelméjűnek nevezni.

Teljesen egyértelmű, hogy mik a mögöttesek. A hatalom azt gondolta, hogy csorbát szenvedett a történtek, a tűzijáték lefújása miatt. Pedig a nagy büdös francot szenvedett csorbát. Emiatt nem, emiatt biztosan nem, az elmúlt 12 évben igen, nem is egyszer, a saját gőgje és arroganciája miatt, újra és újra. És ez a hatalom most, az arcvesztés téves diagnózisa után gondolta, hogy nincs más út, mint a bosszú, meg kell találnia, vagy a bűnösöket, vagy a megfelelő bűnbakokat, és el kell velük bánnia. Csakhogy a mostani körülmények és szereplők miatt ez most már tényleg azt a látszatot kelti, mintha kezdene elgurulni a hatalomban lévő összes ember gyógyszere. Nem tudom, milyen lehet a valódi légkör a kormányüléseken, de egyre inkább az jön át a hatalom gyakorlóinak a döntéseiből és gesztusaiból, hogy kevesen kívánkoznának oda szívesen, ha tudnák, mi zajlik valójában a színfalak mögött.

Ez a gőgös, arrogáns hatalmi attitűd és az általa az egész országban jellemző légkör minden, csak nem olyan helyzet, légkör, környezet, és nem olyan ország, amiben nagyon sokan élni szeretnénk. És erre nem az a megoldás, hogy azok mennek el és költöznek el, akik még itt maradtak, hanem az, hogy elérik, hogy ez megváltozzon. Talán még lehet és talán még nem késő!

Mert igen, nézhetjük úgy is, hogy volt egy nagyon fontos esemény, ami elmaradt, pedig nem kellett volna, és jól behatárolható, hogy az állam kit vehet elő ennek kapcsán, s ők bizony olyan beosztásban vannak, hogy az felelősséggel is jár, és azt egy ilyen szélsőséges esetben vállalni kell. Sőt, vállalniuk kellett volna. Ha így nézzük, nekik kellett volna beadniuk a felmondásukat, Japánban is lemond a közlekedési miniszter, ha késik a vonat.

Csakhogy ez így kapitális bullshit, és nem csak azért, mert több tíz olyan ügy volt, ami után egy bizonyos hazai vezetőnek már rég le kellett volna normális esetben mondania. És persze, hogy nem mondott le. Itt lemondani tényleg csak annak kellett, akinek a székben maradása veszélyeztette ennek az egy vezetőnek a hatalmát és kockáztatta volna az alá épített MLM-rendszer összeomlását.

De leginkább azért kapitális bullshit lenne a fenti indoklás, mert ebből kiindulva akkor már azzal is folytathatnánk, mentegetve ezt az őrületet, hogy még a meteorológusok végül még örülhetnek is, mert Kínában vagy Észak-Koreában már nem is tudnánk, hová tűntek, Oroszországban pedig véletlen baleset is érhette volna őket. Itt nálunk meg, mert ez itt a szép Titánia, egy demokratikus illiberális kereszténydemokrata ország, ők csak a munkájukat veszítették el.

KategóriákPUNK