Nem történt nagy dolog, legfeljebb egy kis hiba, miért kell ezt felfújni vagy ezen háborogni – joggal gondolhatja ezt az átlagember, sőt talán ezt is gondolják sokan arról, hogy a Központi Statisztikai Hivataltól adatok pár nappal a hivatalos közlésük előtt kijutottak egy piaci szereplőhöz. Mellár Tamás azonban ezt nagyon másképpen látja, aki persze egy ellenzéki parlamenti képviselő, de itt most sokkal fontosabb, hogy egyszemélyben a KSH egykori igazgatója is.

A cikk a hirdetés után folytatódikEgy Fideszhez közel állónak vélt kutatóintézet, a Makronóm, tehát egy piaci szereplő a hétvégén levelet küldött a Portfolio internetes gazdasági lapnak. A levélben napokkal a hivatalos adatközlés előtt szerepeltek a Központi Statisztikai Hivatal egyes olyan hazai kiskereskedelmi adatai, amelyek akár piacmozgató jelentőségűek lehetnek. Az ügyről beszámoló Portfolio megjegyzi, hogy egyelőre nem világos, hogy miként történhetett ilyen eset, és hogy egyedi malőrről van-e szó, vagy rendszeres gyakorlatról.

A Makronóm kommunikációs cége ajánlotta a lap figyelmébe a gazdasági elemző intézet makroelemzési vezetőjének „friss KSH kiskereskedelmi adatokhoz fűzött szakmai kommentárját”. A levélben a statisztikai hivatal csak később, hétfőn reggel közölt (és valóban azokat az adatokat közölt) kiskereskedelmi adatai, sőt már azok értelmezése szerepel. Később kaptak egy javítást, hogy a levél tartalma hétfőn reggelig embargós, csakhogy ez a közlés leleplezte azt, hogy a Fidesz-közelinek tartott elemző intézet jóval a megjelenés előtt megkapta a KSH adatait. Csakhogy, mint azt a Portfolio is írja, az egyidejű tájékoztatás a statisztikai hivatalok egyik fontos alapelve szerte a világon, a hitelességük egyik alapköve.

Nem beszélve arról, hogy a kiszivárgó adatok egyeseket olyan előnybe hozhatnak, amelyen akár nagyon sok pénzt is lehet keresni, amennyiben azok az adatok piaci, azaz tőzsdei árfolyamokat mozgatnak – erre a gazdasági lap hétvégi cikke mellett Mellár Tamás, a Párbeszéd parlamenti képviselője is rámutatott tegnapi élő videós bejelentkezésében. Az országgyűlési képviselő szava azért is fontos, mert mint az ismert, Mellár Tamás a KSH elnöke volt korábban, így azok közé tartozik, akik az országban a legjobban tudják, hogy milyen súlyos szakmai hiba, sőt akár bűncselekmény történt, és hogy mennyit is érhetnek akár piaci elemző cégeknek, akár pénzüket megforgatni akaró befektetőknek, ha fontos, vagy akár azon túl tőzsdei bennfentes adatok kiszivárognak egy szűk körhöz.

Mellár Tamás a sajtótájékoztatójában ezért azt mondta, hogy eseti parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, olyanét ráadásul, amelyben ellenzéki képviselők vannak többségben, hogy az adatszivárgást semmiképpen se lehessen eltussolni, vagy egy a céges vagy hivatali láncolatban feláldozhatónak minősített bűnbakra ráfogni. Mellár azt is mondta, hogy biztos abban, hogy nem a véletlen műve, hogy ezek az adatok kiszivárogtak, és arra is több jel utal, hogy ez nem először történt meg.

KategóriákMETÁL