A haveri kör gazdagodásával és a hivalkodó vitorláshajókkal is baja van a Fidesznek egy teljesen friss, szerda este kiadott sajtóközlemény szerint. Igen, pontosan ezt írták. Persze, ezt a pécsi Fidesz vagy a pécsi fideszes képviselők írták. És mielőtt még ezt hallva a keblen melengetettek árulása miatt valaki az Orbán-családban a nyugtatóért nyúlna, gyorsan hozzátesszük, hogy a jelenlegi, ellenzéki pécsi városvezetés (vélt vagy valós) haveri körének (vélt vagy valós) gazdagodásáról írnak, illetve a pécsi korrupciós ügyek után nyomozó átvilágító ügyvéd hivalkodó luxusjachtjairól vitorláshahóiról.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Nagyon friss, még szinte forró az a sajtóközlemény, amit a pécsi Fidesz juttatott el lapunkhoz. A közleményt lentebb, idézőjelek közt szó szerint, teljes terjedelmében is közöljük. Néhány dolgot azonban előtte kiemelünk belőle, mert vannak benne érdekes részek. Olyannyira, hogy hamarosan külön jegyzetet is írunk erről.

Az alaphangot (nagyon helyesen) már a cím megadja, így mindenki tudja az elejétől, hogy kiről és miről is lesz szó: „Péterffy Attila teljesítménye: három és fél év alatt 16 milliárd adósság és 0 érdemi fejlesztés”.

Kamatokkal együtt nagyobbat szól

Progresszív kommunikációs vizekre eveztek a pécsi fideszesek. És nem mondjuk, hogy nem nekik van igazuk, 16 milliárdos adósságot kommunikálnak. Ami tényleg ennyi lesz, ha kifut a hitel, a jelen tudásunk szerint, a felvett/lehívott kölcsön azonban „csak” 10 milliárd. Ami sok pénz, de általában arról írnak a (persze csak a korrektebb) lapok szalagcímekben ebben az esetben, hogy 10 milliárd hitelt vettek fel, avagy úgy, hogy a kamatokkal együtt 25 év alatt 16 milliárdot is vissza kell fizetni a most felvett 10 milliárdos hitel miatt. Persze így nem szól olyan nagyot.

Arról is írnak, hogy aranyrúdjai vannak a polgármesternek, az ügyvédjének meg hivalkodó vitorlásai. (Egy vitorlása amúgy valóban van a vitorlásversenyeken is rendszeresen induló ügyvédnek, aki nagyjából 30-35 éve hajózik és vitorlázik.)

A polgármester és csapata a közlemény szerint semmilyen eredményt nem ért el, de pl. jutalmakat osztogatott (legalább) az egyik városi cégeknél. Igaz, haverokról írnak, de az összesen kiosztott prémium többségét a városi cég nem vezető beosztású dolgozói kapták tudásunk szerint.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Péterffy Attila teljesítménye: három és fél év alatt 16 milliárd adósság és 0 érdemi fejlesztés

Péterffy Attila három és fél éve alatt mintegy 10 milliárd forintnyi hitelt hívott le a város az Európai Beruházási Banktól (EIB), amelynek visszafizetése kamatokkal együtt nem kevesebb, mint 16 milliárdnyi terhet ró a jövőben Pécs lakosságára, amelyet még 2048-ban, 25 év múlva is fizetni fognak a pécsiek.

16 milliárd forint – ekkora mennyiségű pénzösszegből épülhetett volna városunkban egy ultramodern akvapark vagy akár öt új vásárcsarnok, de megújulhatott volna városunk összes bölcsődéje és óvodája is.

Ehhez képest a baloldali városvezetés három és fél alatt egyetlen, általuk indított épkézláb beruházást sem valósított meg Pécsett. Ehelyett csupán Péterffy Attila és baráti körének egyre látványosabb vagyonosodását figyelhették a pécsiek.

A polgármester több, mint 3 kilónyi aranyrúdjai, Péterffy ügyvédbarátja, a városi megbízásokkal elhalmozott, de minden ügyben elbukott Bodnár Imre hivalkodó vitorláshajói és a Szabó Szilárd vezette városi cégnél szétosztott több tízmilliós jutalomeső csak néhány példa a haveri kör gyarapodására. Mindeközben a ciklusban előidézett 16 milliárdos adósságból a pécsiek a jövőben sem számíthatnak semmilyen érdemi fejlesztésre, legfeljebb aktagyártó „előkészítő tanulmányokra”. Amiket még 25 év múlva is fizetniük kell a pécsieknek.

Pécs Megyei Jogú Város 2023. évi költségvetésére vonatkozó módosító javaslataink egyik alaptétele volt, hogy a városvezetés vállaljon garanciát arra, hogy nem vesz fel több hitelt a ciklus folyamán, mely végső soron a pécsiek eladósítását és a következő városvezetésre vonatkozó óriási terheket vonna maga után.

Péterffy Attila és a „szakértő” városvezetés azonban ezen indítványunk támogatása helyett egy újabb 500 millió forintos hitel lehívásával válaszolt.

Bár 25 év múlva már senki nem fog emlékezni Péterffy Attilára és baráti körére, de mi pécsiek és a gyerekeink még akkor is az általuk itt hagyott adósságot fogjuk fizetni utánuk.

Kelt. Pécsett, 2023. február 15. napján

Tisztelettel,

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése

Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Képviselőcsoportja”

KategóriákMETÁL