Most természetesen nem a diákok szemszögéből nézve kérjük a véleményedet, hiszen talán azt senki sem vitatja, hogy diákként egy jó melót megcsípni kész főnyeremény. Nem elég, hogy megvan a zsebpénz, de még rutint is szerezhet a lelkes fiatal dolgozó a munka világába kóstolva.

A cikk a hirdetés után folytatódik



De most fordítsuk meg a kérdést: a ti cégeteknél dolgoznak diákmunkások? Ugye itt már nem annyira egyértelmű a válasz? Mai írásunkban a diákmunka jelenségét járjuk körbe, leginkább azzal a céllal, hogy eloszlassuk a tévhiteket.

Honnan kerítsek diákokat?

Talán ez az egyik első nagy kérdés, ahol sok vállalkozás inkább elveti a diákok foglalkoztatásának ötletét. Hiszen kinek lenne kedve iskoláról iskolára járni? Szerencsére a Zyntern.com HR Consulting tanácsadóinak egyik megoldása, a méltán népszerű Suliverzum program megoldást jelenthet a problémára.

A digitális iskolaszervezet ugyanis magába tömöríti azokat a tanulókat, akik dolgozni szeretnének, levéve ezzel a toborzás terhét a vállalatok HR csapatáról. Így tulajdonképpen nincs más teendőjük, mint kiválogatni a számokra szimpatikus jelöleteket, akikkel az adott hónapban dolgozni szeretnének, a többit pedig intézi a Suliverzum.

Mert ez a másik leggyakrabban elhangzó ellenérv a diákok foglalkoztatása ellen: a sok papírmunka, ami akár havonta más adatokat, más embereket is jelenthet, hiszen a tanulók nem állandó munkavállalók.

Ki fogja intézni a papírokat?

Szerencsére a Zyntern.com csapata ezt a szelet is kifogja az ellenzők vitorlájából, mivel az iskolaszervezet átvállal minden adminisztrációs terhet, sőt, még magát a szerződéskötést is lehet online végezni, így ez sem jelent külön terhet a HR osztály munkatársainak.

Az egyetlen teendő a havi elszámoló vezetése, ahol azt tartják számon, hogy az adott diák az adott hónapban hány órát dolgozott. Így teljesen átláthatóvá válik a foglalkoztatás, és csak annyi órát kell kifizetni, amennyit a diák valóban ledolgozott.

Így azért már egészen másként fest a dolog, ugye? Nem csupán plusz humán erőforráshoz jutsz, de ha ügyesen adod a feladatokat, akkor a diákok meg is tudnak ismerkedni a vállalat működésének az alapelveivel, a fontosabb feladatokkal és folyamatokkal. Ennek pedig az lehet a folyománya, hogy kedvet kapnak ahhoz, hogy visszatérjenek a tanulóévek után dolgozni. 

Bár nem rövid, hanem hosszabb távon lesz meg az igazi gyümölcse a foglalkoztatás ezen fajtájának, de mindkettőért igazán megéri azokat a fiatalokat bevonni a munka világába, akik kedvet éreznek hozzá.

Ne mondj le a kedvezményekről!

Láthatod hát, hogy közel sem jár olyan vészes terhekkel a diákmunkások alkalmazása, mint azt elsőre bárki gondolná. Azzal, hogy az iskolaszövetkezeteken keresztül lépnek kapcsolatba a vállalkozásokkal, az utóbbiak mentesülnek a járulékfizetési és a folyamatos foglalkoztatási kötelezettség alól. 

Ha érdekel téged az adminisztráció- és kötelezettségmentes foglalkoztatás, akkor keresd fel a Zyntern.com HR szakértőit!

KategóriákINFÓ