Sztrájkot hirdetett a mai napra a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Most a elsősorban és nagyon határozottan a tiltakozók által teljesen elfogadhatatlannak és antidemokratikusnak tartott Státusztörvény tervezete ellen hirdették meg a sztrájkot. A pedagógusok országszerte, így Pécsen is megtartották a sztrájkot, hétfő este pedig Budapesten egy kisebb tömeg, az Egységes Diákfront szervezésében a karmelita kolostorhoz vonult, hogy Orbán Viktor hivatalánál demonstráljon. Kora este a tüntetők ellen a rendőrség könnygázt is bevetett.  

A cikk a hirdetés után folytatódikÚj köznevelési javaslat elfogadására készül a kormány, amely státusztörvény néven lett ismert. Nemcsak a leginkább érintettek, és a státusztörvény ellen szót emelő pedagógusok mondják azt, hogy ezzel a jogszabályi szöveggel a Fidesz a magyar demokrácia leépítését jelentő eddig lépésein is messze túlment, illetve túlmehet, ha elfogadja a tervezetet a kormány, és megszavazza azt a parlament.

Éppen ezért tartottak ma országszerte sztrájknapot, Pécsett is volt több intézményben is munkabeszüntetés.

A státusztörvény rossz válasz a tanárhiányra, vélik a Leőwey Klára Gimnázium pedagógusai, akik hétfőn délután az iskola előtt tiltakoztak a törvénytervezet ellen – Fotó: Pécsma.hu

A nap és a tiltakozás azonban nem ért véget az utolsó óráról való kicsengetéssel, Budapesten az Egységes Diákfront tüntetett, a demonstráció és a felvonulás délután öt órakor kezdődött, amelyhez politikusok és ismert emberek, illetve szélesebb körben ismertté vált pedagógusok vagy diákok is csatlakoztak, így például a pécsi Nagy Lajos gimnázium egykori tanulója, Pankotai Lili, vagy éppen Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki az elmúlt hetekben több alkalommal is járt a karmelitánál, momentumos politikusokkal együtt, hogy elbontsák az oda felhúzott kordont. 

Budapesten a sztrájknap azzal kezdődött, hogy pedagógusok, diákok és ellenzéki politikusok ülősztrájkoltak a Belügyminisztérium épülete. Ismeretes, hogy Pintér Sándor egykori főrendőr immáron nemcsak a Belügyminisztériumot és azon keresztül a rendőrséget irányítja és felügyeli, de már a közoktatás is hozzá tartozik, illetve a közoktatási államtitkárság is a Belügyminisztérium része. 

A Belügyminisztérium a sztrájknap miatt közleményt adott ki, amely szerint a státusztörvény, illetve a köznevelést és a pedagógusok új életpályáját támogató törvénytervezetek a köznevelés színvonalának javítását szolgálják, a pedagógusok pedig további béremelésére és egyszerűsített előmenetelre számíthatnak. Arra is hivatkoztak a közleményben, hogy  a törvénytervezetekről másfél hónapja folyik szakmai egyeztetés (azt, hogy valós, érdemi egyeztetés folyna, a szakszervezetek elvetik), és ők – mármint Pintér Sándorék – úgy látják, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete „továbbra is a baloldal politikai szervezeteként viselkedik”, és nem megfelelő szakmai partner, aminek meg e helyett lennie kellene.

Az már a státusztörvénnyel kapcsolatos első hírek kapcsán felmerült, hogy annak elfogadása esetén tömeges felmondás következhet be, miközben a magyar közoktatásban már amúgy is jelentős a tanárhiány. Jelenleg úgy tudni, hogy mintegy 4700 tanár jelezte, hogy ha az országgyűlés elfogadja a státusztörvényt, akkor felmond.

Az Egységes Diákfront szolidaritási tüntetése a budapesti Kálvin térről a Széchényi István térre, a Lánchíd pesti oldalán lévő Belügyminisztérium épületéhez tartott. Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője úgy fogalmazott, hogy a tiltakozásokat addig folytatják, amíg nem lesz normális közoktatási rendszere az országnak.

A Belügyminisztérium előtt elmondott beszédek után sokan a Budai vár felé indultak, azon túl is az egykori karmelita kolostor  elé, mindeközben olyan rigmusokat skandáltak, hogy a „Miénk ez az ország, miénk ez az utca! Az én országom, én jövőm!”.

Néhány tüntető, illetve az ezzel korábban már három alkalommal is próbálkozó Hadházy Ákos független ellenzéki országgyűlési képviselő és momentumos politikusok újra megpróbálták elbontani az újra és újra felhúzott kordont, e közben tört ki dulakodás, sőt a rendőrség e közben (figyelmeztetések után) könnygázt is bevetett. Most tehát már nem hagyták a kordon elbontását Hadházyéknak – sőt a független képviselőt a rendőrök vitték el a helyszínről. Úgy tudni, nemcsak a kordont bontani igyekvő diákok, de a helyszínről tudósító újságíróknak is jutott a könnygázból, és egy sérült diákról is érkezett hír, akit a mentők láttak el.

A munkáját a korrupció elleni küzdelemre feltevő politikus a facebook-oldalán is ismét felhívta a figyelmet arra hétpontos követelésükre, amelyet már korábban is szerettek volna kifüggeszteni a Miniszterelnöki Hivatal épületére (lentebb olvashatják a követeléseket).

A Magyar Távirati Iroda hétfőn 22.45h-ig nem adott hírt az ingyenesen elérhető oldalán a kordonbontásról, az utolsó fotót – a fentit – este nyolc után nem sokkal publikálták, még a Belügyminisztérium előtt vidáman tüntető diákokról –Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A ma esti történésekkel kapcsolatban Hadházy (vagy egy munkatársa) a következőket írta: „A legutóbbi alkalommal azt mondta Dömötör Csaba propaganda-államtitkár, a demokrácia bizonyítéka, hogy engedték elbontani a kordont. Nos, a jelek szerint eddig tartott ez a demokrácia nevű valami, ma már kimutatta a foga fehérjét a rendőrállam. Egy rendőrminisztert állítanak csatasorba a nemzeti közoktatás ügye ellen, a fogdmegjeikkel pedig minden áron megvédik a törvénytelen kordont és a hatalom központját.

Nem a kordonbontás a lényeg, az csupán szimbóluma ennek a mocskos rendszernek. A lényeg, hogy felhívjuk a figyelmet arra a hét pontra, amelyet megfogalmaztunk. A hét követelés teljesülése nélkül nem beszélhetünk szabad választásokról és szükségszerűen el fog bukni minden kezdeményezés, így a tanárok és a diákok mozgalma is. Én bízom benne, hogy sikerülni fog kiharcolni a szabad választások feltételeit, de nagyon hosszú út áll még előttünk!”.

Hogy mi is a baj a tervezett törvénnyel?

7 pontos követelés

  1. Követeljük a sajtó szabadságának visszaállítását, a közpénzből fizetett, hazug kormányzati propaganda azonnali leállítását!
  2. A rendeleti kormányzás felszámolását, az Országgyűlés kormányt ellenőrző szerepének helyreállítását.
  3. Jogegyenlőséget, arányos képviseletet biztosító, tiszta és szabad választásokat!
  4. A kormányzati körökből szervezett korrupció felszámolását! Európai Ügyészséget!
  5. A sztrájkjog visszaállítását, a teljes közszférát érintő bérfelzárkóztatás elindítását!
  6. A kormánytól és a kormánypártoktól független intézmények, köztestületek (Alkotmánybíróság, ÁSZ, GVH, Médiahatóság, NAV, NVB, MNB stb.) függetlenségének helyreállítását! A fideszes káderek leváltását!
  7. A természet és a jövő generációk érdekeinek védelmét, fenntartható klíma- és gazdaságpolitikát!
KategóriákMETÁL