Pécsre kellett jönnie ahhoz az amerikai nagykövetnek, David Pressmannak, hogy kiderüljön, hiába sivalkodnak a balliberális erők folyton kormánybefolyásról a NER-sajtóban, mégsem úgy táncol minden propagandista, ahogy Orbán Viktor fütyül. Nem hiszik? Máskülönben miért küldtek volna a pécsi propagandisták botcsinálta lesifotóst a diplomata után (vagy fogadják képeit), miért sorosoznak és présembereznek címoldalon még hétfőn is, a nagy pénteki színvallás után. Mondjuk, ez utóbbi akkor is elképesztően szervilis, alpári, s legfeljebb a legrosszabb kocsmai hőbörgések szintjét megütő teljesítmény lenne, ha még mindig ez lenne az aktuális irány.

A cikk a hirdetés után folytatódikKétnapos látogatásra érkezett hétfőn Pécsre és Baranyába az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, David Pressman. Az amerikai diplomata hétfőn Keszüben kezdte meg baranyai programját, ahol a Pécs melletti község polgármesterével és Mellár Tamás országgyűlési képviselővel találkozott.

Ezt követően Pécsett is tárgyalt a megyeszékhely polgármesterével, Péterffy Attilával, illetve ellátogatott a Szentágothai Kutatóközpontba is, ahol a Pécsi Tudományegyetem rektora, Miseta Attila, és a nemzeti víruslabor vezetője, Jakab Ferenc fogadta. Úgy tudjuk, az USA Magyarországra akkreditált nagykövete itt egy beszédet is tartott, és beszámoltak neki a Covid-járvány magyarországi kezeléséről, illetve megtekintette a pécsi virológiai laboratóriumot.

David Pressman ebédidőben pécsi civil szervezetek munkatársaival találkozott, ők valószínűleg nemcsak a mindennapi munkájukról számoltak be neki, hanem arról is, hogy milyen körülmények között tudják végezni a munkájukat.

Az amerikai nagykövet pécsi látogatásáról beszámoló híradásoknak kb. a fenti néhány bekezdés szerinti mederben kellett volna folyniuk, ugyanis a diplomata programját valamelyest ismerve abban azért leginkább protokolláris látogatásokról van szó.

Ahogyan pl. a civil szervezetek képviselőivel történő nem hivatalos programról talán nem is írtunk volna, de a pécsi (elsőszámú/kvázi hivatalos) Fidesz-sajtó beszámolt róla, nem is akárhogy, sorosozva, a nevével tréfálkozva Pressmant egy cikk címében(!) présemberezve, botcsinálta lesifotóst is bevetve (avagy fényképét/képeit fogadva).

Habár az USA budapesti nagykövetének nevével első ízben nyilvánosan maga a magyar miniszterelnök tréfálkozott, Orbán volt, aki először présemberezett. (Pressman jelentése amúgy az, hogy nyomdász.) A magyar kormányfő azonban pénteken már sokkal békésebb hangot ütött meg az amerikai kapcsolatok terén, azt követően, hogy az USA szankciós listára tette az orosz kémbankként is elhíresült Nemzetközi Beruházási Bankot és annak több vezetőjét. Pécsett mindenesetre már a látogatás előtt részletesen beszámolt a helyi kormánysajtó Pressman érkezéséről (amit még a második számú pécsi fideszes újság is kritizált).

David Pressman amerikai nagykövetet a pécsi víruslabornál fogadja dr. Jakab Ferenc a víruslabor vezetője és dr. Miseta Attila, a PTE rektora 2023. április 17-én – Fotó: Rajnai Richárd/Szabad Pécs

Pressman pécsi programjában egy félig sajtónyilvános esemény volt, a megérkezése a pécsi víruslaborba, illetve a benti, már a kutatóközpontban zajló előadás egy része (azt előre közölték, hogy a teljes program nem lesz végig sajtónyilvános, például a víruslabor megtekintése sem), de végül csak a megérkezést és a kutatóközpont előterében való események rögzítését engedélyezték. A változtatást nem indokolták, de egyáltalán nem tartjuk kizártnak, hogy az amerikaiak éppen azért szigorítottak, mert a kormánylap és munkatársai több esetben sem tartották be azt, amit a nagykövetség kért David Pressman pécsi látogatása, akár a látogatásról való esetleges előzetes híradások, akár a nem sajtónyilvános események kapcsán. 

Az amerikai nagykövet csak holnap utazik vissza a magyar fővárosba, addig még lesznek hivatalos, de nem sajtónyilvános (vagy egyelőre legalábbis nem sajtónyilvános)  programjai Pécsett és Baranya más településén is.

KategóriákPUNK