Bárkivel megeshet, hogy ha azonnal azt kérnék tőle, hogy adjon számot a vagyonáról, nem lenne precíz és pontos. Bánkival is megesett, igaz, ő 57 millió forint jövedelmet „felejtett el” feltüntetni a legfrissebb vagyonnyilatkozatában. Szerencsére a független sajtó, az elsősorban tényellenőrzéssel és korrupciós ügyekkel foglalkozó K-Monitor résen volt.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A K-Monitor friss cikke számolt be Bánki Erik „feledékenységéről”. A lap ugyanis a képviselői vagyonnyilatkozatok áttekintése és ellenőrzése után vette észre, hogy a Baranyából, Mohácsról származó Bánki Erik nem a teljes igazságot vallotta be az évenként kötelező procedúra során. Igaz, azt mi is, többször is leírtuk már, hogy a jelenleg is érvényes képviselői vagyonbevallási szisztéma nagyon könnyen kijátszható és így gyakorlatilag szinte semmi értelme abból a szempontból, hogy valós információt adjon azon képviselők vagyoni helyzetéről, akik el akarják fedni az igazságot.

Kétszer sem mondjuk, hogy a Fidesz erős baranyai emberének tartott Bánki Eriknek nincsenek ilyen szándékai, nem lehet neki olyan vagyona, amit el akar hallgatni és takargatni akar – amint a K-Monitor megjegyzi, amúgy is őt tartják az egyik legtitokzatosabb módon gazdagodó politikusnak –, de itt, ebben az esetben vagy feledékenységről van szó valóban, vagy még fideszes mércével mérve is pofátlanul nagy arroganciáról. Bánki Erik ugyanis olyan vagyont nem vallott be, ami könnyen ellenőrizhető. Ami tényleg az ő nevén szerepel, vagy hozzá köthető cég adataiból kikereshető.

Mint a K-Monitor írja, „Bánki Erik esetében 57 millió Ft nyilvánosan is kimutatott osztalék maradt ki a nyilatkozatból. Ezt a K-Monitor szintén nyilvánosan elérhető cégadatok ellenőrzésével mutatta ki”. Hozzátették: „ezt az ellenőrzést a Parlament bizottsága a nyilatkozatok közzététele előtt nem végzi el. Bánki cégei kapcsán nem számolt be jövedelemről eredeti nyilatkozatában”. A K-Monitor ezért egy korábbi, más kormánypárti képviselővel kapcsolatos mulasztás után (részletek erről a linkelt cikkben) újra a Mentelmi Bizottsághoz fordult, kérve, hogy az folytasson le vagyonnyilatkozati eljárást Bánki ellen, amiért a Pannon PR 2020 Kft.-ből származó 57 milliós osztalékáról nem nyilatkozott”.

A lap megkereste az ugyancsak baranyai, csak nem fideszes, hanem KDNP-s parlamenti képviselő Hargitai Jánost, a Mentelmi Bizottság elnökét a mulasztással kapcsolatban, aki a február 21-én küldött beadványukra öt napon belül válaszolt a lapnak: „felhívtam Bánki Erik képviselőt, hogy nyilatkozzon a kezdeményezéssel kapcsolatosan, vagy javítsa ki a kezdeményezésben kifogásolt adatokat, amennyiben a kezdeményezést alaposnak találja. Bánki Erik országgyűlési képviselő 2024. február 23-án személyesen megjelent a Mentelmi Bizottság titkárságán, és megfelelően dokumentált módon javítást végzett” – írta Hargitai János.

Bánki Erik módosított vagyonnyilatkozata ITT érhető el.

KategóriákMETÁL