Az elmúlt évek legnagyobb politikai botránya indult el azzal, hogy a 444 nyilvánosságra hozta, hogy Novák Katalin köztársasági elnök tavaly tavasszal kegyelemben részesített egy, pedofil főnökét fedező egykori gyermekotthoni igazgató-helyettest, akit tettéért jogerősen elítéltek. A Szabad Pécs a keddi közgyűlés előtt és után pécsi városházi politikusokat kérdezett a botrányról.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Három különböző párt és szervezet képviselőjét kérdezte a Szabad Pécs kedden, a közgyűlési ülés előtt és után arról, hogy mit gondolnak a kegyelmi botrányról, Novák Katalin lemondásáról, a lehetséges következményekről, és egyáltalán hogyan értékelik azt az eddig kevésbé kitárgyalt részét az ügynek, hogy a köztársasági elnöki kegyelmi döntések nem nyilvánosak.

Merthogy az egészen biztosnak tűnik, hogy amennyiben a kegyelmi döntések nyilvánosak, átláthatók lennének, és esetleg még nyilvános indoklási kötelezettséggel is járna az államfői kegyelem, akkor az elmúlt évtized legnagyobb hazai politikai botrányát kirobbantott tavaly tavaszi kegyelmi döntés meg sem született volna.

Nem politikusok, nem érintettek, nem újságírók, de van véleményük a kegyelmi botrányról

És tegyük hozzá: Novák Katalin másik széles körben ismertté vált, ugyancsak a pápa magyarországi látogatása miatt adott kegyelmi döntése is sokaknál kiverte a biztosítékot, hiszen annak Budaházy György volt a kedvezményezettje.

A videóban Zag Gábort, Pécs kulturális ügyekért felelős, DK-s alpolgármesterét, Kővári Jánost, az ÖPE-KDNP pécsi frakcióvezetőjét, valamint Barkóczi Csaba fideszes képviselőt kérdeztük. Utóbbi két politikus leginkább azt hangsúlyozta, hogy a hibának „náluk” (ti. a jobboldalon) meglett a következménye – legalább egy dologban azonban mindhárom politikus egyetértett.

KategóriákMETÁL