Miközben az ország lakosainak jelentős része izgalmában a körmét rágta, mert órákon át üléseztek a református egyház vezetői, hogy megítéljék Balog Zoltán püspök szerepét vagy lehetséges szerepét az úgynevezett kegyelmi botrányban, a Szabad Pécs az utca emberét kérdezte arról, hogy ők (ti. a szavazópolgárok) hogyan értékelik azt, ami az elmúlt napokban történt, sőt arról is, hogy szerintük hova futhat ki a 2010 utáni Orbán-kormányok talán eddigi legnagyobb politikai botrányává dagadt kegyelmi ügy.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Valószínűleg még azzal együtt is sokakat meglepett az, hogy Balog Zoltán református püspök nem mondott le a hivataláról kedden, hogy már hétfő este kiszivárgott a sajtóba, hogy Balog nem tartja magát felelősnek az úgynevezett kegyelmi botrányban, aminek következményeként szombaton lemondott tisztségéről Novák Katalin köztársasági elnök és visszavonult a közélettől Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter. Balog ugyanis azt bevallotta, hogy az ő véleményét is kikérték a döntés előtt és támogatta, hogy Novák Katalin kegyelmet adjon K. Endrének. Tagadta azonban, hogy azt ő kérte volna, a református vezetés pedig kiállt mellette. Igaz, van olyan lelkész, aki hajlandó áldozatot is vállalni és ezt a nyilvánosságban is megosztotta, ha ezzel elősegíti egyháza jelenlegi vezetésének távozását.

A Szabad Pécs egy elsősorban helyi politikai és közéleti hírekkel foglalkozó híroldal, de amint más esetben is, a kiemelt országos híreket mi is átvesszük, megírjuk, feldolgozzuk. Nem teszünk másként az elmúlt 10-15 év talán legnagyobb hazai politikai (és erkölcsi) botrányával sem, igyekszünk azt figyelemmel kísérni. Sőt, úgy gondoltuk, hogy érdemes ebben megszólítani az utca emberét, Pécsett élőket, éppen itt tartózkodókat, és sokan vállalták is, hogy elmondják véleményüket, amit az alábbi videóban láthatnak.

Ahogyan természetesen megpróbáltunk politikusokat is megszólaltatni, egy másik, nemrégiben közzétett cikkünkben látható az a videó, amelyben Zag Gábor pécsi kulturális alpolgármester, Kővári János, az ÖPE-KDNP, magár konzervatív-keresztény embernek és politikusnak valló képviselő, illetve Barkóczi Csaba, a Fidesz pécsi városházi politikusa szólaltak meg.

Az utca emberének kedden, miközben a református vezetők egy maratoni ülésen végül kiálltak az ügy egyik szereplőjévé előlépett vagy előléptetett Balog Zoltán mellett, több kérdést is feltett a nagy üggyel és annak esetleges folytatásával kapcsolatban.

Helyes volt-e, hogy lemondott Novák Katalin a nyilvánosságra került kegyelmi döntés miatt? Miért hozhatta meg azt egyáltalán? Tudhatotott-e a bárki más a két visszavonult politikuson kívül a kegyelmi döntésről még annak megszületése előtt? Kérhette-e valaki at Nováktól, hogy adjon kegyelmet K. Endrének? Balog Zoltán kérhette meg Novák Katalint valóban, avagy esetleg bedobták a nevét, másvalakit védve? Elképzelhető-e, hogy erről a döntésről nem tudott előzőleg Orbán Viktor? Jöhetnek-e újabb lemondások, okozhat-e akár kormányválságot is az elmúlt évek legnagyobb magyarországi politikai botránya, amelynek felelősségét ezúttal nem tudja senki másra fogni a Fidesz és Orbán Viktor, illetve a kormányzati kommunikációért felelős Rogán Antal?

KategóriákMETÁL