MOHÁCS – Huszonegy milliárd forintból épült fel Csányi Sándor mohácsi vágóhídja, az összeget a milliárdos agrárvállalkozóvá lett bankvezér fia, a Bonafarm Zrt. vezérigazgatója, Csányi Attila jelentette be. A vágóhidat felavató Orbán Viktor miniszterelnök Csányi Sándor eltökéltségéről, Pécs-Szeged útról és Duna-hídról beszélt, Hargitai János szerint pedig depressziós megye. Na de majd most! FRISSÍTVE!!!

Kedden hivatalosan is átadták az új mohácsi vágóhidat. Az ünnepi beszédek rövidek, de velősek voltak. Nézzük is, mik voltak ezek. 

Hargitai János országgyűlési képviselő például közölte a hallgatóssággal, hogy ő még ehhez fogható, nagy léptékű beruházást Baranyában nem élt meg. De reméli, hogy a depressziós megyét innen a mohácsi térségből ezzel majd fel lehet lendíteni. (Sajnos, a kijelentés bármennyire örömteli, egyúttal rámutat a szomorú valóságra is. Vagyis arra, hogy az 1989 óta aktív politikus még országgyűlési képviselőként vagy a Baranya megyei közgyűlés elnökeként sem tudott olyan körülményeket kilobbizni, amivel fel tudta volna vidítani ezt a depressziós megyét… a szerk.) A képviselő rámutatott, szükség lenne egy Duna-hídra a Pécs-Szeged vonalon; de legalább az autópálya 2020-ra elkészül.

Szerencsére, Orbán Viktor hamar igyekezett megnyugtatni Hargitait. Beszédét ugyanis rögtön azzal kezdte, hogy lesz híd, a pénz megvan rá, csak tervek nincsenek. Pécs és Szeged között pedig természetesen megépül a négysávos út is, csak a szükséges utak közül nem elsőként. A miniszterelnök emellett hangsúlyozta, Csányi Sándor eltökéltsége nélkül nem jöhetett volna létre a vágóhíd. Most viszont, hogy ez megtörtént, a magyar embereknek ezentúl nem csak egy elvesztett csata fog eszükbe jutni Mohácsról, hanem egy megnyert háború is. A magyar húsipar ugyanis végre visszaszerezheti önbizalmát és régi fényét. Orbán Viktor elmondta, a Bonafarmnak 170 milliárdos árbevétele van, és 8 milliárdot fizet be adóként. Az állattartás, húsfeldolgozás, a gazdálkodás mindig is fontos volt az országban, de szerencsére ma a “saját fajtánk biztonságban tudhatja a saját jövőjét”. A miniszterelnök ezzel a falusi, vidéki emberekre utalt, akik “olyanok, mint ő maga”. Orbán Viktor hozzátette, ez egy olyan térség volt eddig, amelynek a lakóit leírták (vajon kik? a szerk.), ezért ideje volt, hogy Baranya megye is érezze, jobban megy az országnak, és visszanyerje önbizalmát. Orbán Viktor rámutatott, a gazdaság stabil, ezért jó évek jönnek, amit ki kell használni. A miniszterelnök végül a szokásos “Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!” felkiáltással zárta beszédét.

 

 

Orbán Viktor a pódiumon beszél arról éppen, hogy a magyar húsipar ismét régi fényében csillog, vagy legalábbis egy nagyon komoly lépést tettek Mohácson kedden ennek elérésére

 

Csányi Attila, Csányi Sándor fia, a Bonafarm Zrt. vezérigazgatója, s Pókos Gergely, az MCS Vágóhíd Zrt. vezérigazgatója kicsit szakmázott is, így sok érdekes információ derült ki a beruházásról:

– az új vágóhídon egy kiló hús előállításához 70 százalékkal kevesebb víz és 40 százalékkal kevesebb energia kell, mint a bezárt szegedi üzemben kellett,

– a vágóhíd Magyarország sertéshús-termelésének húsz százalékát adja majd,

– ma 550 ezer sertés levágására képes az üzem, de 2020-ra ez 750 ezerre emelkedhet,

– a vágóhídon nagyjából százezer tonna hús keletkezik, ami tíz megye sertéshús fogyasztását teszi ki,

– mohácsi az első olyan magyarországi üzem, amely tanúsított módon képes GMO-mentes hús előállítására.

 

 Egy kiemelt esemény iránti rendkívüli sajtóérdeklődés 

 

Egyéb infók:

Az üzem alapterülete 26000 négyzetméter, dolgozóinak száma: 570. Az MCS Vágóhíd Zrt. a Bonafarm Csoport stratégiai partnere és a Pick Szeged Zrt. stratégiai beszállítója, mely együttműködések keretében a vágóhídra beszállított sertések jelentős részét a Bonafarm Csoport és annak integrációjához tartozó sertéstelepek biztosítják majd.
 

 Kurta farkú malac a vágóhíd oldalán kilométerekről is látszik 

 

FRISSÍTÉS

 

Orbán: gyerekek, a hátrányból előnyt kell kovácsolni

Csányi Sándor nem csak a húsüzem felavatására, hanem a Csányi Alapítvány legújabb, mohácsi közösségi házának felavatására is megkérte Orbán Viktort. Mindezt a miniszterelnök maga mondta el kedden a Csányi Alapítvány által támogatott mohácsi diákok és  az alapítvány munkatársai előtt. Ugyanakkor azt is mondta, hogy szívesen jött, mert szerette volna elmondani, hogy habár vannak, akik használják a hátrányos helyzetű kifejezést, s meglehet, az alapítvány által támogatott gyerekek nem a legjobb sorból jönnek, de a hátrányból igenis lehet és kell előnyt kovácsolni. Mindezeken túl a kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarország gyönyörű ország, amely erősödik, Mohács pedig egy kivételesen szép város, és jó kezekben van, mert itt emberemlékezet óta a fideszes Szekó József a polgármester. Van tehát értelme idehaza maradni, tanulni, s majd később, minden nap felkelni és munkába indulni.

 

A Csányi Alapítvány új, országban már a hatodik közösségi házának kertjében

 

 

Tizenkét év, hat ház

Az idén 12 éves Csányi Alapítvány Mohácson a hatodik Közösségi Házát, amelynek falain belül oktató és fejlesztő programokat szervez a településen és környékén élő támogatott diákjainak. A 135 millió forintba kerülő épületet április 25-én vették birtokba a gyermekek. Az Alapítvány még idén 30 fiatal bevonásával országosan háromszáznyolcvan főre bővíti a támogatottak körét, akik közül negyvenhatan fognak a mohácsi házhoz tartozni.

 

A diákok műsora is kifejezetten szép volt, de itt az üres szék azt jelzi, hogy Orbán Viktor miniszterelnök beszél éppen

 

 

 

Nehogy azt higgye valaki, hogy OV-től lehetett bármit is kérdezni

Legalább háromszor elmondta Havasi Bertalan, a minsizterelnök sajtófőnöke, hogy exkluzív interjú készül egy helyi tévé munkatársaival, miközben finoman, de határozottan ellökdöste a sajtónyilvános eseményen az interjú közeléből a Szabad Pécs újságíróját, aki a kamerák mellett és mögött állt, s csupán rögízteni szerette volna az elhangzottakat. Igencsak jellemző a Miniszterelnökség közpénzből fizetett sajtósaira, hogy a Szabad Pécs, illetve a Magyar Nemzet külsős munkatársának a megkeresésére – arra, hogy interjút szeretnénk készíteni a kormányfővel – egyáltalán nem válaszoltak. Tudják, Európa ott kezdődik, ahol használják a wc-kefét, és válaszolnak a levelekre. A fotón már az látható, amikor Havasi B. be is állt kameránk és a miniszterelnök közé, nehogy megszegjük a fent leírt ősi törvényt, és felvegyük, mit is mondott a kormányfő az előre leegyeztetett, és vélhetően Havasiék által is jóváhagyott, nem túl rázós kérdésekre. 

Nem a vágóhíd, hanem Orbán ellen

A vágóhíd felavatása előtt Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke tüntetést szervezett, füttykoncerttel várták a miniszterelnököt. Nem csak füttyel, de egy jó nagy molinóval is várták, amelyen a Szégyelld magad Orbán felirat és a kormányfőt ábrázoló rajz volt látható. A baranyai politikus a Szabad Pécs kérdésére azt mondta, nem a vágóhíd ellen tüntetnek, mert Baranyában minden új munkahelynek örülni kell, azt a politikát és azt az utat utasítják el, amelyet most az Orbán Viktor vezette kormány képvisel.

 

 

 

 

KategóriákMETÁL