Felmentette az összes vádlottat tavaly májusban a Kaposvári Törvényszék abban a büntetőperben, amely a 2015-ös pécsi buszbeszerzés, az úgynevezett Volvo-gate miatt indult. Az ügyészség azonban fellebbezett, ráadásul az elsőfokú felmentő ítélet hatályon kívül helyezését kérte. Holnap eldől, hogy ennek adnak helyet, esetleg jogerős döntés születik, avagy a harmadik lehetőség, az elsőfokúval ellentétes ítélet.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Sokakat meglepett, sőt az sem túlzás, hogy felháborított Pécsen az a tavaly májusi, a Kaposvári Törvényszék által meghozott ítélet, amely az úgynevezett Volvo-gate, azaz a 2015-ös pécsi hollandiai buszbeszerzés ügyében  született meg. A bíróság ugyanis minden vádlottat felmentett, pontosabban azt a két vádlottat, akik még az eljárásban voltak ekkor, mint az ismert lehet ugyanis, a büntetőper elsőszámú vádlottja, a Tüke Busz Zrt. korábbi vezérigazgatója időközben elhunyt,  a per eredeti harmadrendű vádlottja pedig még az első előkészítő ülésen bűnösnek vallotta magát pénzmosásban, így ő elfogadta a részére, az ügyészség által felajánlott két éves, de felfüggesztett börtönbüntetést, s végül az okozott kárt is meg kellett fizetnie.

A másik két vádlottat, az üzletet közvetítőként szervező és tolmácsként is eljáró kettős, holland-magyar állampolgárságú férfit, és a perbe időközben bekerült holland üzletembert azonban felmentette a bíróság, mondván ugyan jelentős összeg volt az, ami hozzájuk került az ügylet kapcsán (nagy része a kettős állampolgárságú férfihez, illetve a magát bűnösnek valló harmadik szereplőhöz), de az még százalékos mértékét tekintve belefért az ilyesfajta adásvételeknél általában elárhető haszonba. A holland férfi annak a holland cégnek a tulajdonosa és vezetője volt az ügylet idején, amely megnyerte a pécsiek által kiírt közbeszerzést és leszállította a buszokat, habár azok eredetileg nem álltak a tulajdonában, a buszpark egy holland közlekedési cégé volt, amely aztán azt becserélte a hollandiai Volvónál.

A per és az ügy lényegében, nagyon röviden arról szólt, hogy egyesek vajon csak ügyesek és szerencsések voltak abban, hogy jelentős hasznot (legalább 800 millió forintot) tudtak keresni azon, hogy a pécsi önkormányzat buszos cége egy 120 darabból álló használt buszflottát vásárolt Hollandiából, mintegy 3,5 milliárd forintért, avagy ez egy titokban, de jól és előre eltervezett, nagyon komoly korrupciós ügy, amelyet vagy csak a perbe bevont személyek szerveztek meg különböző mértékben és felelősséggel, vagy esetleg még mások is segítették őket abban, hogy ezt az egészet végig tudták vinni.

Egy biztos, illetve nagyon biztosnak tűnik: az, hogy holnap, április 19-én egy újabb forduló jön, másodfokú tárgyalást tartanak a Pécsi Ítélőtáblán és várhatóan a határozatot is kihirdetik.

Korábbi, még tavalyi erről szóló cikkünkben azt írtuk, hogy jövő tavasszal születhet döntés másodfokon az elhíresült 2015-ös pécsi buszvásárlás ügyében a Pécsi Ítélőtáblán, értesült a hírről a Szabad Pécs. A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet hatályon helyezését kérte ugyanis, ami jó hír lehet azoknak, akik szerint botrányos ítélet született tavasszal a Kaposvári Törvényszéken.

És, hogy mi várható holnap? Elviekben három kimenetele lehet a tárgyalásnak, ha valóban kihirdetik az ítéletet. Az egyik, hogy helyet adnak az ügyészségi fellebbezésnek, és hatályon kívül helyezik az elsőfokú határozatot. Ebben az esetben, ha nem is teljesen előlről kell majd végigtárgyalni újra, az elejétől az eljárást, mert nyilván sokkal gyorsabb lesz, mint volt az eredeti elsőfokú per, de lényegében az elejéről kell kezdeni. A másik lehetőség, habár erre csak nagyon kis tétben mernénk fogadni, az, hogy helybenhagyja a bíróság az elsőfokú döntést, és ezzel vélhetően lezárul az ügy, a vádlottakat jogerősen is felmentik, és abban az esetben például az a több száz millió forint, továbbra is hollandiában zárolt összeg, amelyet a másodrendű vádlottól foglaltak le a holland hatóságok, a kettős állampolgárságú férfié lesz. A harmadik lehetőség pedig az, hogy ellentétes döntést hoz a másodfokú bíróság, ebben az esetben azonban automatikusan a Kúriára kerülne az ügy, így nekik kellene dönteniük arról, hogyan ítélik meg a Volvo-gate-ben történteket.

Ami viszont nagyon érdekes lehet, az az, hogy amennyiben hatályon kívül helyezés jön, mennyire lesz részletes a Pécsi ítélőtábla indoklása, mennyire térnek ki arra, hogy szerintük miért nem volt megfelelő a Kaposvári Törvényszéken meghozott és megindokolt elsőfokú határozat, és leírják-e az üggyel kapcsolatos egyfajta jogi iránymutatásukat az elsőfokú bíróság számára. Mert, ha igen, az lehet, hogy legalább olyan érdekes lesz, mint maga a Volvo-gate ügye.

Címkék:
KategóriákMETÁL