Péterffy Attila polgármester és Ruzsa Csaba alpolgármester jelentette be a héten, sajtótájékoztatón, hogy jövőre még kevesebbeknek kellene Pécsen építményadót fizetni, és azok egy részének pedig, akiknek még kell, tovább nőne az eddigi kedvezményük. Pénteken erre reagált az ÖPE két pécsi városházi képviselője, Kővári János és Berényi Zoltán.

A cikk a hirdetés után folytatódikMielőtt azonban a pénteki ÖPÉ-s sajtótájékoztatóra rátérnénk, leírjuk röviden, mit is szavazhatnak meg kedden, már csak azért is, mert az lenne a meglepetés, ha ez nem történne meg.

Nőne azon lakóingatlanok köre Pécsen, amelyek után egyáltalán nem kell 2024-től építményadót fizetni. És bevonnák az adómentes körbe az osztatlan közös ingatlanokat is. Teljes díjat csak a 150 négyzetméternél nagyobb lakásban vagy házban élőknek kellene fizetni januártól, a 65 és 150 négyzetméter közti ingatlanok tulajdonosai pedig az ideinél nagyobb kedvezményt kaphatnak. Fontos, azért kibővítésről van szó, mert tavaly már volt egy nagy építményadócsökkentés.

Kővári János és Berényi Zoltán, az Összefogás Pécsért Egyesület két pécsi városházi képviselője (ők KDNP-s képviselővel együtt alkotnak külön frakciót (KDNP-ÖPE) a pécsi közgyűlésben. Két témában kívántak a nyilvánossághoz szólni, amelyekről részletesen az alábbi két videóban hallhatnak.

A lényeg írásban röviden a következő: Kővári János is megszavazza a helyi adókedvezmény-csomagot, de be fog nyújtani egy plusz módosító javaslatot, amely legalább tíz évre adna teljes adómentességet azoknak, akik igazolják, hogy energetikai korszerűsítést végeznek el a házukon vagy lakásukban.

Berényi Zoltán pedig arról emlékezett meg, hogy tulajdonképpen a most, Péterffy Attila által jegyzett előterjesztés egy része az ő ötlete volt. Már tavaly ilyenkor szólt arról, hogy el kellene törölni az osztatlan közös ingatlanok igazságtalan építményadóját, amit aztán idén áprilisban is megismételt egy adókedvezmény-módosító csomagban, amit benyújtott ugyan, de abból nem lett közgyűlési igen. Nem várja el, hogy megköszönjék az ötletét, mert nem ez a lényeg, annak örül, hogy most úgy tűnik, ez végre rendeződik Pécsen. Annyit azért meg kell jegyezni, hogy Péterffyék már jelezték korábban, hogy meg fogják vizsgálni Berényi ötletét, s úgy tűnik, ez meg is történt.

KategóriákMETÁL